La Diputació de Girona aprova la moció de la CUP contra el gasoducte MIDCAT

La proposta de Lluc Salellas sobre el gasoducte interconnectat s'ha aprovat amb l'abstenció de l'equip de govern

per Xavier Borràs , Girona, 23 de gener de 2018 a les 14:20 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de gener de 2018 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

El diputat de la CUP, Lluc Salellas, s'ha mostrat saitisfet dels vots favorbales a la moció. Foto: Xavier Borràs.


La moció que ha presentat avui el diputat Lluc Salellas (CUP) al ple de la corporació provincial contra la construcció del gasoducte MIDCAT ha rebut els vots favorables d'ERC, el PSC i el Grup Independent de la Selva, i l'abstenció de l'equip de govern, que en boca del portaveu Albert Piñeira ha justificat la seva posició tot adduint que el projecte de gasoducte, per bé que compta amb elements que en justifiquen la necessitat, "també presenta impactes negatius" i, en tot cas, caldrà reunir-se amb els departaments corresponents (Territori, Energia) per veure com afrontar-ho quan s'ha constituït el nou Govern de la Generalitat.


Aquesta és la tercera moció que s'aprova en institucions gironines, ja que cal sumar-hi les aprovades pel Consell Comarcal de la Selva i, just la setmana passada, per l'Ajuntament de Girona. En aquests dos darrers casos les mocions han estat promogudes des de l'Associació de Naturalistes de Girona.

Salellas ha esmentat quatre punts fonamentals per sostenir la moció: les desigualtat del nord d'Àfrica –d'on es manlleva aquest combustible–; el tipus de model energètic, altament centralitzat, "que ja està desfasat i és una de les causes de l’escalfament del planeta"; el fet que sigui un projecte vinculat a una energia de caràcter fòssil i no a favor de les energies renovables; també, cal consignar els impactes paisatgístics, ambientals, climàtics, socials i econòmics que es deriven del projecte MIDCAT, tant a escala local com global.


Un megaprojecte amb un gran impacte ambiental

Segons el projecte publicat el 2008, els municipis afectats a les comarques gironines en el tram Hostalric – Figueres (ja que la resta del traçat, encara no s’ha fet públic) serien Hostalric, Sant Feliu de Buixalleu, Maçanet de la Selva, Sils, Riudellots de la Selva, Aiguaviva, Bescanó, Salt, Sant Gregori, Palol de Revardit, Cornellà de Terri, Vilademuls, Pontós, Borrassà i Avinyonet de Puigventós. La majoria d’aquests municipis s’ubiquen en entorns d’alt valor agrícola, ecològic i paisatgístic, sovint protegits, inclosos en espais PEIN, la Xarxa Natura 2000 i el Catàleg d’espais d’interès natural i paisatgístic de les comarques gironines.


La construcció d’aquesta megainfraestructura, tindria un greu impacte ambiental, doncs, cal tenir en compte que, encara que es tracta d’una infraestructura soterrada, la construcció requereix l’ús de maquinària pesant amb un impacte d’uns 40m metres d’amplada, i a més, les característiques de la infraestructura no permeten grans salts de nivell i requereix modificar de manera substancial l’orografia del terreny, amb un impacte ecològic i agrícola pràcticament irreparable. En el territori afectat pel primer tram, construït el 2011, es manifesta la manca de restauració i de manteniment i sis anys després els impactes sobre el medi natural encara són ben visibles. Un impacte que ja s’ha posat de manifest amb l’experiència de la construcció del primer tram i que a comarques gironines es sumaria als impactes d’altres infraestructures com la MAT i l’AVE.

La moció aprovada

Per això, donats els impactes paisatgístics, ambientals, climàtic, socials i econòmics que es deriven del projecte MIDCAT, tant a escala local com global; la manca de transparència, informació i participació pública, associada al projecte; la inutilitat d’invertir recursos (diner) públic per finançar un model obsolet quan a Catalunya tenim un potencial de generació renovable molt important i d’acord amb el Principi de precaució establert a l’article 191 del Tractat de Funcionament de la Unió Europea, la CUP ha proposat al ple d'aprovar la moció presentada d’acord amb el principi de precaució i als dubtes raonables que planteja la justificació de construcció d'aquesta interconnexió, així com la seva declaració com a projecte d’Interès Comunitari fins que no es demostri la necessitat real de la infraestructura i fins que no s'articuli un procés real de participació ciutadana segons al conveni d'Arhus.

La moció també insta a presentar al·legacions a les diferents fases del procés administratiu, tot manifestant l’oposició al projecte de gasoducte i, com a part interessada, sol·licitar ser informat de qualsevol incidència o novetat d’aquest. Igualment, demanarà a les administracions implicades de la Generalitat de Catalunya que es consideri invàlida l’avaluació d’impacte ambiental per haver fragmentat el trajecte total de la infraestructura i que no s’aprovi el traçat per afectar greument als valors del patrimoni natural i cultural perjudicats per la infraestructura i la utilitat no demostrada del MIDCAT com a interconnexió.

També, s'instarà al Parlament de Catalunya a rebutjar qualsevol tràmit relatiu al projecte atesa la manca de transparència i informació en què s’ha declarat el MIDCAT com a projecte d’interès comunitari, tot sol·licitant a la Unió Europea que es facin públics els informes de necessitat del projecte i de viabilitat econòmica i que siguin sotmesos a un procés d'auditoria externa i independent per tal de validar les seves conclusions.

L'acord es traslladarà al Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya, per al seu coneixement i els efectes legals oportuns, i a la plataforma Resposta al MidCat.

 

Mostra el teu compromís amb NacióDigital.
Fes-te subscriptor per només 5,90€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació