Puigdemont treballarà per poder anar al debat d'investidura sense ser arrestat

Des de Dinamarca, el president català insta l'Estat a deixar-lo tornar sense temor a ser arrestat com "la millor contribució" per avançar en la "restauració democràtica" i iniciar un procés de diàleg

23 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:46h
Puigdemont i el diputat danès Magni Arge, arribant a la reunió del Parlament de Dinamarca
Puigdemont i el diputat danès Magni Arge, arribant a la reunió del Parlament de Dinamarca | ACN
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, no ha aclarit aquest dimarts des del parlament danès si assistirà o no al ple d'investidura, tal com s'ha especulat arran de les últimes declaracions del líder de JxCat i de la retirada de la petició de delegació del seu vot, però sí que ha avançat que treballarà per poder ser-hi sense por a ser arrestat, cosa que, segons ha afirmat, contribuiria a la "restauració democràtica" a l'Estat.

D'aquesta manera, el president català ha instat el govern espanyol a "respectar els resultats de les urnes del 21-D" en què "la ciutadania va donar un missatge molt clar" i ara "el Parlament té dret a prendre les seves decisions amb respecte per a aquest mandat". La "millor contribució" per a aquesta restauració democràtica, ha afegit, seria que ell pogués "tornar sense por a ser arrestat", així com "ser investit i actuar sense cap tipus d'amenaça".

Així, Puigdemont ha replicat al ministre d'Interior, Juan Ignacio Zoido, que "cal que reforci més fronteres" i, en canvi, l'ha instat a parlar "de com es pot respectar millor la decisió democràtiques dels catalans del 21-D". El seu lliure retorn, ha afirmat, seria "un primer graó en aquesta restauració democràtica necessària" per donar lloc a un "imprescindible procés de diàleg i negociació amb el govern espanyol".

La paradoxa de poder debatre a Dinamarca

Igualment, ha destacat que el fet que hagi anat al parlament danès a reunir-se i tractar la qüestió catalana amb diputats d'aquest país evidencia que el procés "no és només un problema domèstic, és un assumpte europeu que afecta a quasi la totalitat de la política europea" i ha lamentat que, "si intentés fer el mateix" a Catalunya, "no podria, seria arrestat" i "això explica la contradicció que hem de superar".

Insistint en la idea de "la restauració democràtica que permeti respectar el resultat de les urnes", s'ha preguntat: "Quin millor símbol seria que jo pogués tornar sense cap risc per fer front al debat parlamentari que és el que volen els ciutadans i els grups parlamentaris, i poder respectar les decisions del parlament democràticament escollit?". Això, assegura, "no seria només una bona notícia per Catalunya, també ho seria per a Espanya, perquè seria el primer per a la restauració democràtica que beneficia a totes les parts".

El primer pas: reunió amb Torrent

Per tot això, ha explicat que està "treballant per poder ser allà [al debat d'investidura] i endegar un debat amb la resta de representants" al Parlament, tot i que no ha concretat què farà si l'Estat no li facilita. Aquest, en tot cas, seria el primer pas per "iniciar el diàleg necessari amb les autoritats espanyoles", les quals "han de reconèixer la decisió del poble català a les urnes el 21-D". El primer pas, però, serà reunir-se dimecres amb el president del Parlament, Roger Torrent, per parlar com es pot "enfilar aquest camí de restitució diplomàtica".

Preguntat per l'argumentació del jutge Pablo Llarena per denegar l'euroordre de detenció contra Puigdemont durant la seva estada a Dinamarca, Puigdemont s'ha confessat "sorprès per l'argumentació d'un jutge que diu que no detindrà algú a qui considera un perillós criminal perquè aquest perillós criminal vol ser detingut". Així, ha ironitzat que, a partir d'ara, els criminals sobre els quals els pesa una euroordre, "per evitar ser detinguts, haurien de demanar ser detinguts", cosa que troba "delirant" i "explica la debilitat d'aquesta posició" de la petició de detenció.
 
Reunió amb diputats danesos

Abans de la compareixença, Puigdemont s'ha reunit amb diputats danesos a una de les sales del Parlament de Dinamarca. El president català ha arribat a la cambra danesa poc abans de les 11.30, i a la sala de la reunió ja l'esperaven diversos càrrecs de diferents formacions –tot i que no totes han volgut assistir-. Puigdemont ha entrat a la trobada acompanyat per Magni Arge, el diputat que més simpatia ha mostrat pel cas català a Dinamarca i que ha liderat el grup d'estudi sobre Catalunya i les resolucions del parlament danès sobre el tema.