Puigdemont retira la seva petició de delegació de vot

Junts per Catalunya busca que no es descarti cap opció d'investidura del president cessat, fins i tot la presencial | La mesa del Parlament no resol sobre la delegació del vot demanada pels diputats que estan a Brussel·les i dijous Roger Torrent reunirà els grups per preparar el ple d'investidura

Carles Puigdemont, en un acte de campanya
Carles Puigdemont, en un acte de campanya | Junts per Catalunya
23 de gener del 2018
Actualitzat a les 18:56h
Carles Puigdemont ha retirat la petició de delegació del vot pel ple d'investidura. El grup que encapçala, Junts per Catalunya, ha demanat la retirada de la sol·licitud a la reunió de la mesa del Parlament d'aquest dimarts. Aquesta retirada, puntualitzen fonts del grup, només afecta el candidat a la presidència i no a la resta de diputats que estan a Brussel·les, i l'objectiu és mantenir tots els escenaris oberts de cara a la investidura, però també evitar que el ple sigui impugnat. 

Amb la retirada de la delegació del vot del president cessant, que no renuncia a tornar-la a demanar si ho considera convenient, Junts per Catalunya pretén que no es doni per fet que no hi haurà una investidura presencial i que, per tant, els grups de l'oposició no puguin recórrer al Tribunal Constitucional per suspendre'l. Almenys fins el mateix dia del ple, quan el marge de maniobra per suspendre'l seria molt més limitat. Justament el govern espanyol ha reconegut que està blindant les fronteres per evitar que Puigdemont pugui tornar a Catalunya sense ser detingut.

La delegació del vot era precisament una de les principals qüestions que la mesa del Parlament tenia a l'ordre del dia. La qüestió, expliquen fonts parlamentàries, no s'ha resolt malgrat que s'ha debatut. "Segueix sobre la taula", han resumit. De fet, el debat segueix obert, ja que Toni Comín, Meritxell Serret, Lluís Puig i Clara Ponsatí mantenen les seves peticions per poder votar a distància.

Roger Torrent convoca els grups dijous per parlar del format del ple d'investidura

Aquest fet pot obrir la porta a la impugnació si la mesa accepta que puguin votar a distància i els grups de l'oposició presenten un recurs en considerar que s'està incomplint el reglament del Parlament i l'informe dels lletrats. El que per ara no es podria impugnar és el ple d'investidura, ja que el fet que Puigdemont hagi retirat la seva petició per votar des de Brussel·les deixa en l'aire -almenys formalment- si provarà de ser proclamat president a distància.

Precisament, el jutge del Tribunal Suprem Pablo Llarena va declinar la petició de la Fiscalia d'activar una ordre europea de detenció aprofitant el seu desplaçament a Copenhaguen en considerar que es tractava d'una estratègia del candidat a la investidura per obtenir una incapacitació que li permetés delegar el vot, com en el cas dels diputats empresonats.

De moment, el ple d'investidura segueix sense tenir data. El president del Parlament, Roger Torrent, reunirà dijous els representants de tots els grups per parlar del format del ple i del possible calendari.