La consellera d'Unió al CAC força el règim d'incompatibilitats: va a tertúlies i pren partit a les xarxes

Eva Parera, que va accedir a l'ens pel seu càrrec a la formació democristiana, ha col·laborat en debats polítics a Onda Cero, un fet que contrasta amb el deure d'evitar la presència en mitjans

24 de gener del 2018
Actualitzat a les 20:18h
Eva Parera en els seus anys a Unió
Eva Parera en els seus anys a Unió | ACN
Polèmica al Consell de l'Audiovisual de Catalunya (CAC). Una de les seves conselleres, Eva Parera, violenta el règim d'incompatibilitats de l'autoritat independent que regula la comunicació audiovisual catalana. Designada per Unió abans de que el partit desaparegués pels seus deutes, Parera ha participat en tertúlies a Onda Cero -en concret al programa La Brújula-, un protagonisme en l'anàlisi de l'actualitat política que també amplia a les xarxes socials.

La llei del CAC detalla clarament, en el seu article 6, que "els membres del Consell no poden exercir activitats professionals de cap mena" en mitjans audiovisuals. En conversa amb NacióDigital, Parera ha subratllat que aquestes col·laboracions radiofòniques no vulneren les incompatibilitats fixades pel CAC perquè, segons ella, són limitades i "no remunerades". Afegeix que en cap cas s'hi han tractat qüestions "que poden acabar a la taula" de l'ens. "[La participació] depèn del contingut de la tertúlia", ha detallat.

Parera, advocada de professió, va prendre possessió del càrrec de consellera el juliol del 2014, a proposta de CiU, mesos abans del trencament de la federació nacionalista. En aquell moment, assumia responsabilitats com portaveu d'Unió, tot i que el seu contacte amb els mitjans de comunicació com a veu de la formació democristiana va ser discret i mai va arribar a fer cap roda de premsa.

En els darrers mesos, Parera, que també va ser senadora per designació autonòmica, ha exercit com a tertuliana a Onda Cero, una emissora del Grupo Planeta. La seva darrera intervenció data del 17 de gener, coincidint am el ple de constitució del Parlament. Va compartir taula d'anàlisi amb Pepe Oneto, Carmen Morodo i Chema Crespo, tots ells habituals en espais d'opinió als mitjans de Madrid, per valorar el discurs de Roger Torrent. Parera ha detallat que, ara mateix, no té cap altra col·laboració programada.

Funcions incompatibles?

La llei del CAC estableix que els integrants de l'ens regulador, a banda de no exercir activitats professionals en mitjans, "no poden tenir directament ni indirectament interessos en empreses audiovisuals". "Si un membre es troba en alguna de les incompatibilitats especificades [per la norma], disposa de tres mesos per adequar la seva situació", detalla la llei. De moment, el CAC no ha obert cap expedient a la consellera, una dels sis membres que integren l'autoritat de l'audiovisual a Catalunya.

L'activitat de Parera a Onda Cero, en la qual es presta a l'anàlisi política, té un ressò a les xarxes socials, on l'advocada es manté activa, també a l'hora d'expressar opinions sobre l'escenari català. Parera, vinculada a Units per Avançar -plataforma hereva de l'extinta Unió-, s'ha mostrat crítica amb els plantejaments del sobiranisme, com en aquesta resposta que l'advocada dirigia a Miquel Buch, dirigent del PDECat i fins fa poc president de l'Associació Catalana de Municipis (ACM).
 
De les intervencions a Twitter de Parera sobre l'actualitat política n'hi ha múltiples exemples. En els darrers dies s'ha mostrat crítica amb l'estratègia de Junts per Catalunya i de Carles Puigdemont en relació a la possibilitat d'una investidura a distància.
 
La "neutralitat" discutida de Daniel Sirera

El protagonisme de l'advocada a l'hora de valorar la situació política a Catalunya -missatges que combina a les xarxes amb informacions vinculades a Units per Avançar i el PSC- no és l'únic exemple detectat en consellers del CAC. Un altre membre de l'ens regulador, Daniel Sirera -exdiputat del PP català-, també es mostra actiu a Twitter per defensar les seves opinions polítiques vinculades a l'actualitat catalana.

Sirera ja va ser protagonista d'una polèmica quan la degana del Col·legi de Periodistes, Neus Bonet, va denunciar la seva "nul·la imparcialitat" al CAC. La denúncia de Bonet estava motivada a partir d'una desconsideració de Sirera a Twitter, quan va acusar la periodista d'actuar "al servei del règim". Bonet havia mostrat el seu suport a Mònica Terribas després que la Unió d’Oficials de la Guàrdia Civil presentés una denúncia contra la directora d'El Matí de Catalunya Ràdio per una informació relacionada amb l'1-O.

L’article 6 de la llei del CAC exposa que "els membres del Consell de l’Audiovisual de Catalunya tenen dedicació exclusiva, actuen amb plena independència i neutralitat, i no estan sotmesos a cap instrucció o indicació en l’exercici de llurs funcions".
 

Eva Parera, segona per l'esquerra, el dia que va prendre possessió al CAC, el 15 de juliol del 2014 Foto: ACN

Arxivat a