Els «orfes» de CiU busquen un espai entre Tabàrnia i l'independentisme

Ramon Espadaler (Units per Avançar), Germà Gordó (Convergents) i Antoni Fernández Teixidó (Lliures) expliquen a NacióDigital com planifiquen l'escenari posterior al 21-D

Granados, Espadaler, Iceta i Jiménez Villarejo, a l'obertura de la campanya al 21-D
Granados, Espadaler, Iceta i Jiménez Villarejo, a l'obertura de la campanya al 21-D | PSC / Pepa Álvarez
23 de gener del 2018
Actualitzat a les 22:25h
Les eleccions del 21-D han deixat un nou escenari. Mentre la legislatura comença amb moltes incerteses (serà possible investir Carles Puigdemont?, qui acabarà presidint la Generalitat?, eixamplarà la seva base l'independentisme?, es mourà l'Estat?), les forces nostàlgiques de l'antiga CiU malden per fer-se amb un espai propi.

Les urnes no han estat amables amb el centre-dreta catalanista no independentista. Ni els liberals de Lliures, que encapçala Antoni Fernández Teixidó, ni el nou partit de Germà Gordó, Convergents, van poder presentar-se a les eleccions. Només un exponent de l'antiga CiU, Ramon Espadaler, hereu de l'antiga UDC, ha tornat al Parlament de la mà d'un acord electoral amb el PSC. Va ser ell qui, dissabte passat, en la intervenció que va fer en una jornada d'Units per Avançar, va pronunciar una frase que resumeix l'espai que volen ocupar: "Ni Tabàrnia ni independència, Catalunya!".

Espadaler: "L'alternativa a l'independentisme ha de ser catalanista"

Units per Avançar ha aconseguit un escó en aquestes eleccions, només un, però suficient perquè els democristians recuperessin presència institucional. Ramon Espadaler explica a NacióDigital que "cal una força centrada del catalanisme perquè el PDECat, que seria el partit més moderat del bloc independentista, és captiu de la CUP o de Podem". Per l'exconseller d'Interior, convé analitzar bé la fotografia que deixen les urnes del 21-D: "Hi ha un Ciutadans amb més d'un milió de vots que ja no és aquell partit marginal sinó que suposa un canvi estructural".

"Enyoren CiU? "No -assegura Espadaler-, ja hem dit que no volem reconstruir res sinó construir un espai nou, modern i reformista. L'alternativa a l'independentisme ha de ser catalanista". El partit ja està pensant en les eleccions municipals del 2019, on intentaran concórrer en solitari allí on sigui possible, sense descartar més aliances. L'exconseller Ramon Espadaler explica que en la nova legislatura, Units per Avançar centrarà el seu treball parlamentari en "el suport a les famílies i la defensa de l'economia productiva".  

Convergents: dissabte, congrés

Dissabte vinent, es farà el primer congrés de Convergents, el partit fundat per l'exconseller Germà Gordó, que no es va poder presentar el 21-D. Definint-se com a sobiranista i de centre ampli, tot indica que Gordó serà elegit com a president, amb Teresa Pitarch de secretària general i Sílvia Requena de secretària d'organització. Gordó afirma a NacióDigital que "ara toca fer el congrés". "I després ja ens abocarem a preparar llistes per a les municipals, especialment a la ciutat de Barcelona", afegeix.

Gordó creu que primer s'han de reforçar com a organització, abans de plantejar-se cap confluència amb els altres grups que es mouen en el centre dreta catalanista. "En el darrer mes estem rebent una bona resposta i creiem poder arribar a prop d'uns 300 afiliats, però ho concretarem dissabte", assegura l'exconseller.   
 

Germà Gordó al Parlament en la darrera legislatura. Foto: Adrià Costa


Fernández Teixidó: "No ens sentim orfes de ningú"

L'exconseller Antoni Fernández Teixidó, cap del partit liberal Lliures, és contundent: "No ens sentim orfes de ningú". Tot i no haver concorregut el 21-D, assegura que els liberals també escalfen motors de cara al futur immediat: "A començament de febrer tindrem vuit incorporacions més a l'executiva i ja estem preparant l'arrelament territorial del partit".

També assegura que seran presents a les municipals, tot rebutjant cap confluència amb altres forces: "Tenim un gran respecte per tothom, però Units ha pactat amb el PSC, i nosaltres no som d'eixe món". I amb Convergents? "Ells es diuen sobiranistes i defensen un independentisme light", diu. I Ciutadans? Fernández Teixidó resta en silenci i fa cara d'estupefacte: "Amb Ciutadans, res. Nosaltres som catalanistes". Anuncia una conferència del partit per al proper març.
 

Els associats a Lliures quan van votar convertir-se en partit. Foto: Europa Press


Mentre la legislatura és a punt d'engegar, els nostàlgics de la CiU hegemònica i moderada intenten fer-se forts per, potser, intentar després aplegar-se en una marca que pugui competir en condicions. Però per això necessiten que la polarització actual cedeixi espai i veuen en l'horitzó immediat un factor que no ho facilitarà: els judicis contra els dirigents sobiranistes. Amb un Estat implacable i un unionisme ofensiu, el sobiranisme es mantindrà unit, malgrat les evidents tensions internes. El que converteix la pretensió del catalanisme no independentista d'obrir-se pas en un missió esgotadora.
Arxivat a