El PSC demana a Torrent que es faci enrere i amenaça amb impugnar la investidura al TC

Granados anuncia una petició de reconsideració de la decisió quan aquesta es publiqui i considera que l'anunci significa un aval a la votació a distància | Els "comuns" també rebutgen votar "un president que no pot presidir, i un Govern que no pot governar" i insisteixen en vincular Puigdemont amb el cas Palau

La diputada del PSC Eva Granados, en una imatge d'arxiu.
La diputada del PSC Eva Granados, en una imatge d'arxiu. | ACN
22 de gener del 2018
Actualitzat a les 14:06h
El PSC rebutja que Carles Puigdemont sigui candidat a la investidura, tal com ha proposat el president del Parlament, Roger Torrent. La diputada i dirigent socialista Eva Granados ha mostrat aquest mateix dilluns la "perplexitat" del seu grup davant d'aquesta decisió, ja que Torrent "accepta un candidat que ha demanat la delegació del seu vot per a la sessió d'investidura". Per això, tan aviat com el Butlletí del Parlament publiqui la resolució, ha avançat que el PSC en demanarà una "reconsideració" i, si no se li fa cas, demanarà "empara al Tribunal Constitucional".

Així, Granados ha lamentat que la proposta de Puigdemont és "un error" i "no s'ajusta a dret", atès que "els lletrats diuen que no es pot produir aquest debat d'investidura" perquè "hi ha d'haver la presència del candidat a sessions". Torrent, en tot cas, no ha dit que avali la investidura a distància, ja que vol reunir-se amb Mariano Rajoy per tractar la situació dels diputats presos i exiliats i, per tant, previsiblement abordar com fer aquesta investidura. Tot i això, la dirigent socialista ha apuntat que, com que Puigdemont ja ha demanat delegar el vot, hauria fet explícit d'aquesta manera que no serà present a la sessió i, per tant, que vol ser votat a distància.

En tot cas, el PSC no té previst demanar un altre informe als lletrats, ja que considera que han estat "cristal·lins en aquests termes" fixats en la preanàlisi prèvia a la constitució del ple. "Ens donem per satisfets amb els arguments de l'informe dels lletrats", ha confessat.

Per contra, Granados ha avalat la petició de reunió amb Rajoy, ja que considera que "qualsevol iniciativa de contacte és positiva", així com també veu bé que es vulgui reunir amb els diputats "en situació de presó preventiva". En canvi, ha recelat de la reunió amb els diputats exiliats, ja que considera que estan a l'estranger per esquivar la justícia. En tot cas, no ha volgut opinar sobre si cal reactivar o no l'euroordre de detenció sobre Puigdemont, ja que "els jutges i el sistema judicial han de prendre les seves decisions en el marc de les seves competències".

Els "comuns" també ho rebutgen

Al seu torn, Catalunya en Comú lamenta també la proposta de Torrent d'investir Puigdemont, "un president que no pot presidir, i un Govern que no pot governar", segons la portaveu de la formació, Elisenda Alamany. Tanmateix, ha assenyalat que el partit "veu amb bons ulls" que Torrent hagi estès la ma per reunir-se amb Rajoy i ha emplaçat ERC i la CUP que no donin suport a un candidat de Junts per Catalunya, perquè suposaria "perpetuar la xacra de la corrupció a Catalunya", ja que inclouria al Govern "persones com Jordi Turull que apareixen a la sentència del Cas Palau".

Així, la portaveu dels "comuns" ha tornat a reclamar explicacions a Puigdemont sobre la sentència del Cas Palau, atès que és "la cara visible de la coalició entre CDC i Junts per Catalunya" "Ja tenim un president al Congrés que no dona explicacions per la corrupció. Ens agradaria que a Catalunya no passés el mateix", ha asseverat.

Així mateix, ha situat com a prioritari "posar en marxa Catalunya, eliminar l'aplicació de l'article 155, acabar amb la suspensió de l'autogovern, acabar amb les retallades de la TV pública i aixecar les catifes de la corrupció que ha governat masses dècades el país" i ha interpel·lat "les majories que tenen la possibilitat de governar des de Catalunya, no des de Brussel·les ni des de Dinamarca".