Un mural recordarà a Barcelona les víctimes de l'Holocaust

La iniciativa és una proposta d'EUROM, l'Observatori de la Memòria de la Universitat de Barcelona, i de l'Ajuntament, es durà a terme entre el 23 i el 25 de gener, i i s'exposarà a la capella de Santa Àgata

22 de gener del 2018
Actualitzat a les 11:54h

Un supervivent toca el conegut com a 'mur de la mort' a Auschwitz. Foto: Europa Press


El 27 de gener de 1945, les tropes soviètiques van alliberar el camp de concentració nazi d'Auschwitz-Birkenau, a l'oest de Polònia. El III Reich s'ensorrava en tots els fronts però molts encara desconeixien les pàgines més terribles del seu domini. Els soldats de l'URSS, ja en el seu avenç imparable cap a Berlín, no donaven crèdit a l'espectacle de desfeta humana que van contemplar. La Unesco va establir el 27 de gener com a Dia Internacional de commemoració de les víctimes i des d'aleshores.

Un mural contra l'oblit

Aquest és el dia en què el món encén simbòlicament una espelma contra la desmemòria i un seguit d'activitats tenen lloc arreu. Aquest any, l'EUROM, l'Observatori Europeu de la Memòria de la Fundació Solidaritat (Universitat de Barcelona), junt amb el comissionat de Programes de Memòria de l'Ajuntament de Barcelona, proposen realitzar un mural contra l'oblit. L'activitat està comissariada per Núria Ricart i consisteix en un projecte de l'artista urbà Roc Blackblock en col·laboració amb dotze alumnes de l'Institut Moisès Broggi de fer un mural als deportats als camps nazis.

A partir de la barreja d’elements icònics, documentals, artístics, testimonials i evocatius, l'obra vol transmetre la memòria de l’Holocaust a les noves generacions, a més de dignificar, homenatjar i commemorar les víctimes. El mural es realitzarà a la Plaça del Rei de Barcelona entre els dies 23 i 25 de gener, i quedarà exposat a la Capella de Santa Àgata del 27 de gener a l'11 de febrer del 2018.
Arxivat a