Torrent anuncia avui el candidat a la presidència de la Generalitat

El president del Parlament, amb tota probabilitat, emplaçarà Carles Puigdemont a formar Govern amb la incògnita viva sobre la fórmula de la investidura

Elsa Artadi i Eduard Pujol, de Junts per Catalunya, amb Roger Torrent
Elsa Artadi i Eduard Pujol, de Junts per Catalunya, amb Roger Torrent | Junts per Catalunya
22 de gener del 2018
Actualitzat a les 11:02h
El president del Parlament, Roger Torrent, anuncia aquest dilluns a les 11.30 hores el candidat a dirigir la Generalitat durant la dotzena legislatura. Torrent ha tancat ja la ronda de contactes amb totes les formacions parlamentàries i, amb tota probabilitat, situarà Carles Puigdemont, cap de cartell de Junts per Catalunya, com a candidat a la presidència. Puigdemont té el suport dels seus 34 diputats i dels 32 d'ERC, però encara s'ha de guanyar els quatre de la CUP que completen la majoria independentista.

Una de les incògnites que hi ha damunt la taula és la fórmula de la investidura a distància, que haurà de ser validada per la nova mesa. Una de les opcions és que sigui un diputat de Junts per Catalunya qui llegeixi el discurs amb el programa de Govern, tot i que la candidatura no descarta un debat presencial apel·lant a la "immunitat parlamentària", un concepte que encara s'està estudiant internament.

La visió de Junts per Catalunya

Elsa Artadi i Eduard Pujol s'han reunit amb Torrent, per proposar Carles Puigdemont com a candidat a la Generalitat. Segons Artadi, la "immunitat parlamentària" és decisiva per a Puigdemont i, malgrat que no ha descartat una tornada del president a Catalunya -motivada per aquesta immunitat-, ha indicat que és més útil com a governant que com a presidiari, com ell mateix ha expressat aquest matí. 

"Estem tractant a nivell tècnic i jurídic el concepte de la immunitat, i de moment no hi ha cap contacte amb la Fiscalia", ha assegurat Artadi, que va ser directora de campanya del candidat a la reelecció. Segons ella, la immunitat que tenen els diputats fa que només puguin ser detinguts en cas d'estar cometent en aquell precís instant una activitat criminal. D'aquesta manera, no ha descartat una investidura presencial, tot i que ara mateix és l'opció amb més complicacions legals.
 
"La reunió [amb Torrent] ha estat cordial i efectiva. Hem fet allò que volíem fer, expressar que tenim candidat i que tenim la intenció que el candidat Puigdemont sigui el nou president de la Generalitat abans que acabi el mes de gener", ha apuntat Pujol, que ha defensat la restitució del Govern i l'aixecament del 155. "Hi ha l'obligació de defensar els 135 diputats electes al Parlament, i 8 no van poder assistir al ple de constitució. Això vol dir que en la sessió constitutiva van deixar d'estar representats 150.000 ciutadans", ha apuntat el diputat de Junts per Catalunya.

En aquest sentit, Pujol ha recalcat que "si som un sol poble, som un sol Parlament". "No hi ha diputats de primera, no hi ha d'haver diputats de segona", ha recalcat. Per tant, en la reunió amb Torrent han plantejat que els diputats exiliats i empresonats participin a través del seu vot delegat en els plens del Parlament. El diputat de Junts per Catalunya també ha volgut deixar clar que l'1-O ha de ser un dels punts clau de record de la propera legislatura. "En som marmessors", ha apuntat Pujol, que debuta -com Artadi- aquests dies al Parlament.

Suport d'ERC al candidat

Raül Romeva ha estat l'encarregat de fixar la posició d'ERC després de la reunió que han mantingut els republicans amb el nou president del Parlament. Romeva ha indicat que no presentaran un candidat propi, sinó que faran costat al cap de files "republicà" que ha obtingut més suport a les urnes, Carles Puigdemont.  Segons ell, no s'ha parlat de qüestions "tècniques" de la investidura, i ha assegurat que no els pertoca a ERC "decidir" sobre la modalitat per fer Puigdemont president a distància. En tot cas, però, l'última paraula la tindrà la mesa.

Romeva assegura que l'opinió dels lletrats no és vinculant i assenyala que la decisió sobre la investidura a distància recaurà sobre la mesa

Romeva no s'ha volgut pronunciar directament sobre la investidura telemàtica, però ha volgut deixar clar que els informes dels lletrats -contraris a fer el debat a distància- no són "vinculants". "Tenim pressa per superar el 155. El país té una urgència que s'ha de traduir en una sèrie de decisions que ens han de permetre superar aquest estat", ha indicat el dirigent d'ERC en una compareixença a la sala de premsa del Parlament. El grup republicà ja ha demanat la delegació de vot dels diputats que són a l'exili -Toni Comín i Meritxell Serret- de cara al debat d'investidura.

El dirigent republicà no ha volgut pronunciar-se sobre la possibilitat que Junts per Catalunya presenti un altre candidat. De moment, la llista presidencial no té intenció de posar damunt la taula alternatives, malgrat que hi ha sectors de l'independentisme que debaten soterradament sobre si cal posar un altre nom al capdavant de la Generalitat en cas que la investidura de Puigdemont sigui tècnicament inviable.

Desplaçaments a Brussel·les i Estremera?

Romeva ha indicat que el primer que han fet ha estat posar-se a la disposició de Torrent. "Farà la feina amb total solvència. És important posar en valor la celeritat amb la qual s'ha posat en contacte amb tots els grups", ha indicat el conseller d'Exteriors. Ha deixat oberta la possibilitat que el president de la cambra viatgi a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont, i que es desplaci fins a les presons de Soto del Real i Estremera per reunir-se amb Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez.

"Els drets dels diputats han de ser garantits en tots els sentits", ha indicat Romeva, que va sortir de la presó el 4 de desembre després d'un mes i dos dies engarjolat a Estremera. En la primera reunió de la mesa ja es va posar damunt la taula que calia trobar ben aviat una solució per tal que els vuit diputats absents -exiliats o a la presó- puguin participar amb normalitat dels plens.

Arrimadas assenyala Torrent

Inés Arrimadas, líder de Ciutadans i guanyadora de les eleccions del 21-D amb vots i escons, ha estat l'última dirigent en reunir-se amb el nou president del Parlament. "Cal garantir la dignitat d'aquesta institució, el compliment del reglament i el sentit comú. No entenem com alguns intenten la investidura per control remot, Skype o un holograma", ha assenyalat Arrimadas en referència a Puigdemont.

"Una persona fugida de la justícia no pot plantejar fer una investidura per Skype. Estan fent un discurs que no es creuen ni ells, en privat diuen que això no va enlloc. Al final, un president del Parlament haurà de decidir si posa la institució en mans d'un fugit de la justícia", ha recalcat la líder de Ciutadans.

"No podem acceptar que, si Torrent va a Brussel·les, es pagui amb diners públics", ha indicat la dirigent liberal, que considera que Puigdemont està "fugat" de la justícia, i no pas "hospitalitzat". "Per a nosaltres, el més important és que Torrent sigui el president de tots els catalans. Ja veurem si comencem amb bon peu o intentant passar per sobre dels lletrats i del reglament", ha apuntat Arrimadas.

Sobre la possibilitat d'apel·lar a la immunitat parlamentària per reescollir el president de la Generalitat, Arrimadas ha indicat que no es pot governar "com si estigués jugant a la PlayStation". "Que deixin de denigrar Catalunya", ha ressaltat la dirigent constitucionalista, que també ha demanat protegir els drets dels subgrups parlamentaris -PP i CUP- sense que costi "cap euro" als catalans.
 

Inés Arrimadas, reunida amb Roger Torrent Foto: Ciutadans