L'Audiència Nacional ordena investigar la «vigilància» a polítics per l'1-O i n'exclou la Guàrdia Civil

La jutge Carmen Lamela posa el focus en l'actuació dels Mossos | La magistrada cita com a testimoni el cap de l'operatiu policial de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, en la causa contra Trapero

22 de gener del 2018
Actualitzat a les 14:46h

Josep Lluís Trapero arribant a l'Audiència Nacional Foto: Europa Press


La jutge de l'Audiència Nacional Carmen Lamela ha citat com a testimoni per al proper 14 de febrer el cap de l'operatiu policial de l'1-O, Diego Pérez de los Cobos, en la causa contra el que va ser el major dels Mossos d'Esquadra, Josep Lluís Trapero. Lamela ha ordenat també investigar "qui va ordenar i com es va gestar l'actuació de vigilància a polítics relacionats amb la preparació del referèndum". 

La jutgessa instructora subratlla en un acte que "l'actuació de la Guàrdia Civil" no és l'objecte de la investigació, sinó la de de l'exmayor dels Mossos Josep Lluís Trapero i la intendent Teresa Laplana, tots dos investigats per sedició.

Per aquest motiu, ha rebutjat una sèrie de diligències, de la desena que sol·liciten els investigats, perquè són "innecessàries en aquest moment", ja que "es pretén obtenir" una informació que "es troba ja en les actuacions".

Tampoc ha acceptat altres pràctiques en considerar que corresponen amb "fets aliens a la investigació" o perquè entén que el determinant no és conèixer si els mossos coneixien "el contingut de les ordres dictades pel Tribunal Superior de Justícia o de la Fiscalia Superior de Catalunya".

Per a Lamela, el que importa és saber "en concret les ordres que van rebre per part dels seus superiors per portar a efecte l'ordenat per l'autoritat judicial".

La jutge instructora de l'AN investiga Trapero per un suposat delicte de sedició arran de la manifestació del passat 20 de novembre en què milers de persones van encerclar el departament d'Economia mentre la Guàrdia Civil hi realitzava un escorcoll. Un atestat de la benemèrita apuntava el llavors màxim responsable de la policia catalana com a col·laborador en el setge. La de Trapero és l'única causa vinculada al procés català que manté l'Audiència Nacional, després que el Suprem acumulés la del Govern, la mesa del Parlament i els "Jordis"
 

L'Audiència Nacional cita Pérez de los Cobos i ordena investigar la vigilància a polítics per l'1-O by naciodigital on Scribd