El govern espanyol avisa Puigdemont i Torrent: «No consentirem cap il·legalitat»

Íñigo Méndez de Vigo no aclareix si la investidura a distància serà impedida abans que es produeixi però insisteix que qui se salti la llei respondrà davant dels tribunals | El portaveu de l'executiu de Rajoy recorda al president del Parlament el cas judicial que recau sobre Forcadell

El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en roda de premsa aquest divendres
El portaveu del govern espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, en roda de premsa aquest divendres | ACN
19 de gener del 2018
Actualitzat a les 15:05h
El govern espanyol torna a avisar Carles Puigdemont que no hi ha cap marge per a una investidura a distància. Si bé el cap de llista de Junts per Catalunya ha insistit aquest divendres que el seu objectiu és ser nomenat president de forma telemàtica, el portaveu de l'executiu espanyol, Íñigo Méndez de Vigo, ha subratllat que no ho permetran: "No consentirem cap il·legalitat". El missatge l'ha fet extensiu al nou president del Parlament, Roger Torrent, a qui li ha recordat que la via unilateral només porta a respondre "davant dels tribunals".

El ministre no ha revelat si la seva estratègia és impedir la investidura a distància abans que es produeixi, tot i que sí ha dit que el govern "no jutjarà intencions sinó actes". "El govern garantirà el compliment de la legalitat amb proporcionalitat i fermesa", s'ha limitat a respondre. De fet, ha advertit que "no es poden repetir els errors del passat" i ha recordat que qualsevol intent d'actuar políticament al marge de la llei "ja ha tingut una resposta sòlida i ferma per part del govern" i que seguirà a partir d'ara en aquesta mateixa línia. 

La recuperació de "la normalitat" al carrer

Ha recordat, en aquest sentit, que Puigdemont s'ha de sotmetre a la llei com qualsevol altre dirigent i haurà de fer front a la justícia "com qualsevol altre ciutadà en comptes d'estar fugit a un altre país". De la mateixa manera, ha recordat al nou president del Parlament, Roger Torrent, que la seva antecessora, Carme Forcadell, "ja va haver de retre comptes davant dels tribunals" i que això demostra que és una "mala idea" seguir la seva mateixa línia. La declaració del portaveu del govern espanyol esborra, doncs, tota possibilitat d'acord perquè Puigdemont pugui tornar amb la garantia de no ser detingut.

Méndez de Vigo ha subratllat que l'oferta del govern de Rajoy és "diàleg sense data de caducitat però dins de la llei" i ha lloat, un cop més, els beneficis que està portant l'aplicació del 155 sobre Catalunya. Al seu judici, ha permès recuperar "la normalitat" al carrer i que ara toca "recuperar-la" a nivell polític.

El debat de política general, abans de la primavera

Preguntat per quan se celebrarà el debat de política general, que generalment es fa a principis d'any, Méndez de Vigo ha assegurat que la data es fixarà per abans de la primavera per no alterar el calendari dels pressupostos.