JxCat apel·la a la «immunitat parlamentària» de Puigdemont per ser investit presencialment

Elsa Artadi, diputada de la candidatura, assegura que només se'l podria detenir a Catalunya si està cometent un "acte criminal" | La candidatura insisteix que la investidura del president a l'exili és legal i ajustada al Parlament, malgrat que els lletrats de la cambra opinin el contrari

19 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:41h
Elsa Artadi i Eduard Pujol, amb Roger Torrent
Elsa Artadi i Eduard Pujol, amb Roger Torrent | Junts per Catalunya

Elsa Artadi i Eduard Pujol, de Junts per Catalunya, amb Eduard Pujol Foto: Junts per Catalunya


Elsa Artadi i Eduard Pujol s'han reunit aquest dijous amb el nou president del Parlament, Roger Torrent, per proposar Carles Puigdemont com a candidat a la Generalitat de cara al debat d'investidura. Segons Artadi, la "immunitat parlamentària" és decisiva per a Puigdemont i, malgrat que no ha descartat una tornada del president a Catalunya -motivada per aquesta immunitat-, ha indicat que és més útil com a governant que com a presidiari, com ell mateix ha expressat aquest matí. 

"Estem tractant a nivell tècnic i jurídic el concepte de la immunitat, i de moment no hi ha cap contacte amb la Fiscalia", ha assegurat Artadi, que va ser directora de campanya del candidat a la reelecció. Segons ella, la immunitat que tenen els diputats fa que només puguin ser detinguts en cas d'estar cometent en aquell precís instant una activitat criminal. D'aquesta manera, no ha descartat una investidura presencial, tot i que ara mateix és l'opció amb més complicacions legals.

"La reunió [amb Torrent] ha estat cordial i efectiva. Hem fet allò que volíem fer, expressar que tenim candidat i que tenim la intenció que el candidat Puigdemont sigui el nou president de la Generalitat abans que acabi el mes de gener", ha apuntat Pujol, que ha defensat la restitució del Govern i l'aixecament del 155. "Hi ha l'obligació de defensar els 135 diputats electes al Parlament, i 8 no van poder assistir al ple de constitució. Això vol dir que en la sessió constitutiva van deixar d'estar representats 150.000 ciutadans", ha apuntat el diputat de Junts per Catalunya.

En aquest sentit, Pujol ha recalcat que "si som un sol poble, som un sol Parlament". "No hi ha diputats de primera, no hi ha d'haver diputats de segona", ha recalcat. Per tant, en la reunió amb Torrent han plantejat que els diputats exiliats i empresonats participin a través del seu vot delegat en els plens del Parlament. El diputat de Junts per Catalunya també ha volgut deixar clar que l'1-O ha de ser un dels punts clau de record de la propera legislatura. "En som marmessors", ha apuntat Pujol, que debuta -com Artadi- aquests dies al Parlament.

Suport d'ERC al candidat

Raül Romeva ha estat l'encarregat de fixar la posició d'ERC després de la reunió que han mantingut els republicans amb el nou president del Parlament, Roger Torrent, de cara al debat d'investidura. Romeva ha indicat que no presentaran un candidat propi, sinó que faran costat al cap de files "republicà" que ha obtingut més suport a les urnes, Carles Puigdemont.  Segons ell, no s'ha parlat de qüestions "tècniques" de la investidura, i ha assegurat que no els pertoca a ERC "decidir" sobre la modalitat per fer Puigdemont president a distància. En tot cas, però, l'última paraula la tindrà la mesa.

Romeva assegura que l'opinió dels lletrats no és vinculant i assenyala que la decisió sobre la investidura a distància recaurà sobre la mesa

Romeva no s'ha volgut pronunciar directament sobre la investidura telemàtica, però ha volgut deixar clar que els informes dels lletrats -contraris a fer el debat a distància- no són "vinculants". "Tenim pressa per superar el 155. El país té una urgència que s'ha de traduir en una sèrie de decisions que ens han de permetre superar aquest estat", ha indicat el dirigent d'ERC en una compareixença a la sala de premsa del Parlament. El grup republicà ja ha demanat la delegació de vot dels diputats que són a l'exili -Toni Comín i Meritxell Serret- de cara al debat d'investidura.

El dirigent republicà no ha volgut pronunciar-se sobre la possibilitat que Junts per Catalunya presenti un altre candidat. De moment, la llista presidencial no té intenció de posar damunt la taula alternatives, malgrat que hi ha sectors de l'independentisme que debaten soterradament sobre si cal posar un altre nom al capdavant de la Generalitat en cas que la investidura de Puigdemont sigui tècnicament inviable.

Desplaçaments a Brussel·les i Estremera?

Romeva ha indicat que el primer que han fet ha estat posar-se a la disposició de Torrent. "Farà la feina amb total solvència. És important posar en valor la celeritat amb la qual s'ha posat en contacte amb tots els grups", ha indicat el conseller d'Exteriors. Ha deixat oberta la possibilitat que el president de la cambra viatgi a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont, i que es desplaci fins a les presons de Soto del Real i Estremera per reunir-se amb Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez.

"Els drets dels diputats han de ser garantits en tots els sentits", ha indicat Romeva, que va sortir de la presó el 4 de desembre després d'un mes i dos dies engarjolat a Estremera. En la primera reunió de la mesa ja es va posar damunt la taula que calia trobar ben aviat una solució per tal que els vuit diputats absents -exiliats o a la presó- puguin participar amb normalitat dels plens.
 

Marta Rovira i Raül Romeva s'han reunit amb Roger Torrent Foto: ERC