ERC fa costat a Puigdemont i deixa en mans de la mesa la investidura a distància

Romeva assegura que és l'òrgan rector de la cambra qui ha d'interpretar el reglament i assenyala que els informes dels lletrats no són vinculants

Marta Rovira i Raül Romeva s'han reunit amb Roger Torrent
Marta Rovira i Raül Romeva s'han reunit amb Roger Torrent | Adrià Costa
19 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:02h
Raül Romeva ha estat l'encarregat de fixar la posició d'ERC després de la reunió que han mantingut els republicans amb el nou president del Parlament, Roger Torrent, de cara al debat d'investidura. Romeva ha indicat que no presentaran un candidat propi, sinó que faran costat al cap de files "republicà" que ha obtingut més suport a les urnes, Carles Puigdemont.  Segons ell, no s'ha parlat de qüestions "tècniques" de la investidura, i ha assegurat que no els pertoca a ERC "decidir" sobre la modalitat per fer Puigdemont president a distància. En tot cas, però, l'última paraula la tindrà la mesa.

Romeva no s'ha volgut pronunciar directament sobre la investidura telemàtica, però ha volgut deixar clar que els informes dels lletrats -contraris a fer el debat a distància- no són "vinculants". "Tenim pressa per superar el 155. El país té una urgència que s'ha de traduir en una sèrie de decisions que ens han de permetre superar aquest estat", ha indicat el dirigent d'ERC en una compareixença a la sala de premsa del Parlament. El grup republicà ja ha demanat la delegació de vot dels diputats que són a l'exili -Toni Comín i Meritxell Serret- de cara al debat d'investidura.

El dirigent republicà no ha volgut pronunciar-se sobre la possibilitat que Junts per Catalunya presenti un altre candidat. De moment, la llista presidencial no té intenció de posar damunt la taula alternatives, malgrat que hi ha sectors de l'independentisme que debaten soterradament sobre si cal posar un altre nom al capdavant de la Generalitat en cas que la investidura de Puigdemont sigui tècnicament inviable.

Desplaçaments a Brussel·les i Estremera?

Romeva ha indicat que el primer que han fet ha estat posar-se a la disposició de Torrent. "Farà la feina amb total solvència. És important posar en valor la celeritat amb la qual s'ha posat en contacte amb tots els grups", ha indicat el conseller d'Exteriors. Ha deixat oberta la possibilitat que el president de la cambra viatgi a Brussel·les per reunir-se amb Puigdemont, i que es desplaci fins a les presons de Soto del Real i Estremera per reunir-se amb Oriol Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez.

"Els drets dels diputats han de ser garantits en tots els sentits", ha indicat Romeva, que va sortir de la presó el 4 de desembre després d'un mes i dos dies engarjolat a Estremera. En la primera reunió de la mesa ja es va posar damunt la taula que calia trobar ben aviat una solució per tal que els vuit diputats absents -exiliats o a la presó- puguin participar amb normalitat dels plens.
 

Marta Rovira i Raül Romeva s'han reunit amb Roger Torrent. Foto: Adrià Costa