Puigdemont insisteix en la investidura a distància: «Les fórmules que estudiem no estan prohibides»

El president reivindica que és possible governar des de l'exterior gràcies a les noves tecnologies i afirma que no pot fer de president "si s'és presidiari"

Carles Puigdemont, entrevistat a Catalunya Ràdio
Carles Puigdemont, entrevistat a Catalunya Ràdio | Catalunya Ràdio
19 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:44h

Carles Puigdemont, entrevistat a Catalunya Ràdio Foto: Catalunya Ràdio


El líder de Junts per Catalunya ha afirmat que no pot fer de president "si un és presidiari". En una entrevista a Catalunya Ràdio, el president de la Generalitat a l'exili ha recordat que té el suport de la gent i ha exigit que es respectin els resultats electorals. "El 155 ha estat derrotat a les urnes", ha defensat i ha recordat que té "el suport de la gent", que el 21-D va votar majoritàriament  "restitució". "La restitució passa per acceptar el resultat electoral i no per acatar el 155", ha reblat, i ha afegit que "no es pot permetre que el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, guanyi per "la via dels fets". 

En ple debat sobre com investir Puigdemont president, el dirigent de JxCat ha reivindicat la seva condició de diputat "perfectament elegible president". La qüestió és complexa perquè el dirigent independentista no pot tornar a l'estat espanyol i la investidura s'hauria de fer a distància. "Les fórmules que estudiem per a la investidura no estan prohibides pel reglament", ha sostingut, i ha minimitzat la importància de l'informe dels lletrats. També ha recordat que és "una opinió" i que el Constitucional no va avalar-ne el criteri amb la reforma del reglament.

Puigdemont ha defensat que la possibilitat de governar des de Brussel·les gràcies a les noves tecnologies. "El propi Parlament ja va aprovar una llei per l'ús de mitjans telemàtics", ha recordat, i en aquest sentit ha explicat que parla cada dia amb Jordi Turull i Josep Rull i que els partits independentistes estan en converses per plantejar la nova legislatura i el pla de govern. Precisament sobre el pla de Govern, Puigdemont ha insistit que cal passar a "la República dels fets" però ha rebutjat posar terminis. "Potser una de les qüestions que hem de millorar és posar-nos calendaris que ens impedeixen ser flexibles en moments de tanta complexitat", ha argumentat. 

El dirigent independentista ha volgut deixar clar que no està fugit de la justícia espanyola. "L'Estat no em persegueix per Europa", ha recordat, i ha insistit que des de Brussel·les "es pot fer molta feina". En aquest sentit, Puigdemont ha afirmat que si Rajoy no es reuneix amb ell "és perquè no vol" i ha respost Soraya Sáenz de Santamaría, que va assegurar que el govern espanyol impediria la seva investidura: "Tampoc respectaran les eleccions del 21-D?"

Tolerància zero amb la corrupció

Preguntat per la sentència del cas Palau que condemna Convergència, Puigdemont ha defensat la tolerància zero amb la corrupció, una qüestió que "ja s'ha demostrat en aquesta legislatura". "Ni en aquest govern ni en el que jo he presidit no hi ha hagut ni un euro sota l'ombra de la sospita", ha deixat clar. En aquest sentit, ha afirmat que Junts per Catalunya ha demostrat que es pot fer una campanya amb menys recursos que d'altres partits i de manera neta i transparent.