El vídeo que desmunta les explicacions de Zoido sobre la violència de l'1-O

El ministre de l'Interior afirma al Senat que "ningú va ordenar l'ús de la violència" i que les actuacions policials van obeir a decisions "dins de les instàncies judicials"

18 de gener del 2018
Actualitzat a les 18:56h
Vídeo d'Òmnium sobre Zoido
Vídeo d'Òmnium sobre Zoido | ND
El ministre de l'Interior, Juan Ignacio Zoido, ha assegurat que "ningú va ordenar l'ús de la violència l'1-O" i no ha aclarit qui va donar l'ordre de carregar contra la gent ni qui va donar, més tard, la contraordre de retirada de les forces de seguretat. Ha afirmat que l'actuació policial va obeir a decisions "dins de les instàncies judicials", esmentant la fiscalia i el TSJC. Ha respost així a les peticions de les forces d'oposició en la comissió d'Interior del Senat, on aquest dijous ha comparegut per explicar l'operació policial contra el referèndum de l'1-O.

Poques hores després d'acabar la seva compareixença, Òmnium ha publicat un vídeo per desmuntar les explicacions del ministre sobre la violència de l'1-O. 


Zoido s'ha escapolit de les preguntes insistents dels grups de l'oposició sobre qui havia estat el responsable concret de les fortes càrregues policials. També ha repetit que "no es va donar cap ordre perquè deixessin de treballar a la tarda, ja que aleshores també es van produir actuacions policials".

Qui va donar l'ordre de carregar contra la gent aquell 1 d'octubre? Aquesta ha estat la pregunta amb què la majoria de forces de l'oposició ha escomès contra el ministre de l'Interior. Juan Ignacio Zoido ha comparegut al Senat per explicar l'operació policial de l'1-O i ha generat un debat intens a la comissió de l'Interior. Després de la intervenció inicial del ministre, han començat a intervenir els representants de l'oposició.  

 Iñarruti (EH): "El conflicte polític continua"

El senador d'EH Jon Iñarruti ha obert el foc amb una intervenció contundent, acusant Zoido d'haver estat el primer ministre de l'Interior d'Espanya d'haver respost a un referèndum ciutadà amb una intervenció policial repressiva. Ha recordat les condemnes de governs i organitzacions internacionals a l'actuació policial, inclosa la de la federació de policies europees.  

Iñarruti ha comparat la intervenció de la policia espanyola amb la dels Mossos, que van intervenir en més de 500 col·legis "sense donar un sol cop". "De què ha servit tanta violència El conflicte polític continua", ha proclamat. Ha preguntat sobre la suposada operació preparada de l'exèrcit per assaltar el Parlament, al·ludint a unes declaracions de la mateixa ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal.  

ERC: "Què significa 'A por ellos'"?

El senador d'ERC Xavier Castellana ha recordat en la seva intervenció les darreres paraules de Franco a Joan Carles poc abans de morir: "Només li demano que preservi la unitat d'Espanya". El republicà ha recordat els quatre empresonats i ha dit que l'Estat actua amb revenja, no amb justícia. I ha preguntat a Zoido: "Expliqui'ns què significa 'A por ellos!'. Vol dir a pels catalans?". Ha preguntat qui va ordenar les actuacions policials el mateix dia 1 d'octubre.

Cleries (PDECat): "Quantes bales de goma es van llençar?"

Josep Lluís Cleries, senador del PDECat, ha preguntat al ministre com una democràcia pot respondre amb violència contra una ciutadania que volia expressar-se a través del vot. Ha recordat la situació dels presos i exiliats. Cleries ha rebutjat les afirmacions de "proporcionalitat" emprades pel ministre i ha recordat els nombrosos ferits, tot inquirint qui havia donat les ordres a la policia aquell dia.  

Cleries ha preguntat si Zoido s'havia disculpat amb Roger Español, ferit al rostre i que va perdre la visió d'un ull per una bala de goma, prohibida a Catalunya: "Quantes bales de goma es van llençar?". Ha demanat també si s'havia obert expedient pels greus incidents de Calella, quan membres de les forces de seguretat vestits de civil van agredir diversos ciutadans. Cleries ha assegurat que "la ciutadania ha demostrat més responsabilitat que el seu govern".   

Joan Comorera, d'Units Podem, ha fet una relació de les condemnes internacionals contra el govern espanyol amb motiu de l'1-O. Com el republicà Castellana, ha preguntat també qui va donar l'ordre de carregar contra la gent i qui va donar, amb posterioritat, la contraordre d'aturar-les.  

El PSOE critica la "incompetència" però avala la intervenció

Fracisco González Cabaña, en nom del PSOE, ha tornat a mostrar suport a la necessitat de la intervenció policial, titlant el referèndum d'"il·legal", i alhora criticant el govern per la manera de gestionar-la i denotant una "incompetència" que "va ser aprofitada pels independentistes". El senador socialista ha dit que "les equivocacions d'uns pocs" van afectar la imatge internacional d'Espanya.

Cap autocrítica

En la seva intervenció inicial, el ministre de l'Interior ha afirmat que "l'actuació policial de l'1-O va ser legítima i proporcionada", ha justificat al llarg del seu discurs l'actuació de les forces de seguretat espanyoles, que segons ell van evitar amb la seva intervenció que Catalunya "caigués a l'abisme".

La intervenció inicial del ministre, del tot justificativa de l'actuació policial, no ha decebut les expectatives. Zoido ha definit l'actuació policial com a "proporcionada". També s'ha mostrat molt queixós sobre l'actuació de la policia catalana, que ha titllat d'"inacció" i ha advertit: "La justícia ja s'està encarregant d'investigar l'actuació dels Mossos".