La CUP de Barcelona aparca la votació interna per cessar Lecha com a regidora

L'assemblea de la formació tenia previst debatre aquest diumenge si la líder a l'Ajuntament de la capital catalana ha de renunciar a l'acta d'edil per haver incomplert el codi ètic

María José Lecha, en una imatge d'arxiu
María José Lecha, en una imatge d'arxiu | Isaac Meler
Aida Morales / Jordi Bes
18 de gener del 2018
Actualitzat a les 18:59h
Finalment no hi haurà votació aquest diumenge a l'assemblea general de la CUP de Barcelona per cessar María José Lecha com a regidora de la formació. Segons han informat a NacióDigital fonts del partit, el debat s'ha decidit retirar de l'ordre del dia i no hi ha data perquè es torni a plantejar. En tot cas, el debat sobre el grup municipal es podria reprendre més endavant, però faltarà veure si torna a ser amb una votació en assemblea o amb un altre format. La determinació d'aparcar el debat no amaga que a la CUP-Capgirem Barcelona es viuen temps complicats.

Amb unes 300 persones censades, l'assemblea preveia fixar l'atenció en Lecha, que és la líder dels "cupaires" al consistori, i debatre'n la revocació de l'acta. En concret, el secretariat municipal havia difós un document intern als militants on s'especificava que se sotmetria a debat la revocació de la regidora "en aplicació del codi ètic" de la CUP. Una proposta que no passava desapercebuda, sobretot perquè en cap cas s'especificava quins són els incompliments que hauria comès respecte d'aquest codi, segons van explicar fonts de la formació.

El mateix document explicava que aquesta proposta de sanció o revocació no és una proposta del secretariat municipal, sinó que venia forçada pel fet que diversos nuclis havien demanat sotmetre-ho a consideració de la militància. Si cinc o més nuclis ho reclamen, una qüestió entra directament en l'ordre del dia de l'assemblea, tal com havia passat en aquest cas. L'afer sobre Lecha es va plantejar durant el novembre, arran de "la intensificació del conflicte" intern.

Crítiques de Garganté

Segons les mateixes fonts, la manca de proves i motius és un dels aspectes "més greus" que afloraven d'aquest document derivat del secretariat municipal, en el qual es proposava que Lecha entregués l'acta, però no s'especificava per què. Una de les raons, precisaven, podrien ser les afirmacions debatudes en reunions anteriors en què l'exregidor Josep Garganté –que va dimitir el maig- va acusar la cap de llista d'haver demanat al diari La Jornada que acomiadés un dels seus treballadors.

"Això és rotundament fals i absolutament surrealista", afirmen algunes de les fonts consultades, abans d'assegurar que, a més a més, membres d'aquest diari també ho han desmentit. Segons les mateixes fonts, partidàries que la regidora es mantingui en el càrrec, era "preocupant" que el secretariat municipal no hagués fet "cap gestió per desmentir l'acusació", que l'hagués donat per certa i que, en aquest punt, ho hagués enviat a l'assemblea com a punt de debat. 
 
Guerra oberta entre sectors

La guerra entre sectors aflora en el si de la CUP de Barcelona, i es veu tensada en els darrers mesos, arran de l'abstenció de la candidatura davant dels primers pressupostos d'Ada Colau. En aquest cas, la formació de l'esquerra independentista va decidir abstenir-se i donar per bo el principi d'acord del govern dels "comuns", tot i que l'equip municipal només havia assumit el 40% de les seves propostes. 

Aquesta decisió política va portar crispació interna, desencadenant la crítica del corrent intern Endavant, que va intentar evitar-ho. Des de llavors, la situació en la formació s'ha anat deteriorant, fins al punt que s'han proposat canvis de persones alliberades i, en aquest últim cas, s'havia posat sobre la taula la revocació de Lecha.
 

María José Lecha, a l'ajuntament de Barcelona. Foto: ACN

Arxivat a