Els acusats del bar Bemba de Sabadell al·leguen persecució policial

Els acusats, entre els quals l'exjugador del Barça Oleguer Presas, han dibuixat una nit de setge, desproporció i caos

L'exjugador del Barça, Oleguer Presas, en primer terme, juntament amb la desena d'acusats
L'exjugador del Barça, Oleguer Presas, en primer terme, juntament amb la desena d'acusats | Albert Segura
18 de gener del 2018
Actualitzat a les 20:25h

L'exjugador del Barça, Oleguer Presas, en primer terme, juntament amb vuit acusats més Foto: Albert Segura


El cas Bemba ha arribat aquest dijous a judici, 14 anys després d’aquella nit de setembre de 2003 en què la Policia Municipal i la policia espanyola van detenir onze persones, d’entre 18 i 22 anys, acusades dels delictes d’atemptat a l’autoritat, resistència a l’autoritat, danys i desordres públics. Avui, nou d’ells han declarat davant del jutge, entre ells l’excentral del Barça, Oleguer Presas, responent a les preguntes de la Fiscalía, l’acusació i la defensa, mentre que dos no hi han pogut prendre part perquè són fora del país. 

Els acusats han rebut el suport d'un centenar de persones que els han acompanyat a la porta del jutjat, entre ells l'alcalde, Maties Serracant, i els regidors de la Crida per Sabadell Lluís Perarnau i Míriam Ferràndiz. En les seves declaracions, han negat haver comès els delictes de què se’ls acusa i han relatat una situació de persecució policial i del llavors govern municipal, liderat pel socialista Manuel Bustos. Tot i que avui havien de declarar acusats i testimonis, el jutge els ha comunicat a aquests últims que ho faran el proper 7 de febrer.


Els acusats han explicat que aquella nit del 27 de setembre de 2003 se celebrava una festa per tancar el bar Bemba, situat al carrer Concepció de la ciutat. Per causes que han assegurat desconèixer, la Policia Municipal hi va desplegar la Brigada d’Intervenció Ràpida, una unitat antiavalots que Bustos va crear i que només va actuar en aquella ocasió com a tal. 

Quan el propietari del local va baixar la persiana, es van generar uns aldarulls amb uns 40 agents de la Policia Municipal vestits d'antiavalot. Per aquest motiu, la fiscal ha reiterat a tots els acusats si hi van participar, si van presenciar el llançament d’objectes com pedres, gots i ampolles de vidres o van participar en l’organització de barricades i crema de contenidors. 

Una fiscal que, per cert, ha obligat a retardar l’inici del judici fins dues hores donat que no entén el català. Finalment, ha acceptat que el jutjat ha hagut d’habilitar una lletrada que ha fet les funcions de traductora quan la resta de presents a la sala ha utilitzat el català.

Oleguer Presas ni tan sols era al Bemba

El primer en declarar ha estat Oleguer Presas, que va ser detingut aquella nit de setembre. L’exjugador ha relatat que aquella nit havia sopat amb un amic al bar Rubión, a la plaça Sant Jaume, i que pels volts de la mitjanit van anar plegats al bar Sorginak, situat al carrer Sant Cugat, i on molta gent hi anava perquè aquella nit hi feien 2x1, segons els acusats.


Va ser allà quan el propietari del local va encendre els llums, va apagar la música i els va dir que hi havia tot d’agents de la Policia Municipal a l’exterior, demanant-los que mantinguessin la calma. Tot d’una, van irrompre una quinzena d’agents al local, de males maneres, segons han relatat. Era un grup d’agents antiavalots, amb casc, escut i porra en mà. Van crear un passadís i els van fer sortir fora.

La majoria dels presents van respondre amb els braços alçats i van desplaçar-se cap a l’exterior, però en algun cas van ser agredits. Així ho ha explicat el també acusat Manuel Quesada, que ha detallat que un agent el va agafar pel coll, un altre li va fer la traveta. Un cop a terra, va ser colpejat amb puntades de peu. D’allà va anar al cotxe policial, emmanillat, i després al calabós.

Presas, pel seu cantó, assegura que no va rebre cap cop. Si, però, ha explicat que van ser reduïts i traslladats en cotxes logotipats a les dependències policials. “Ha quedat pal·lès que la nit que es va viure aquell 27 de setembre a Sabadell no va ser tranquil·la, hi va haver una actuació desproporcionada i caòtica per part dels cossos policials que actuaven sota directrius dels responsables polítics”, ha assenyalat Montserrat Salvadó, advocada de la defensa.

I aquells responsables polítics han quedat assenyalats: Manuel Bustos, com alcalde i màxim responsable, el seu germà Paco, com a responsable de la Policia Municipal, però també Josep Ayuso, l’actual portaveu del grup municipal del PSC a Sabadell, que llavors era regidor. De fet, el jutge ha acceptat la petició de la fiscalia perquè Ayuso declari el proper 7 de febrer en qualitat de testimoni, juntament amb els llavors responsables de la policia espanyola i la Policia Municipal a la ciutat.

La defensa demana la prescripció dels fets, donat que han passat més de 14 anys. “Hi ha elements suficients perquè sa senyoria acordi la prescripció dels delictes, és una vergonya jurídicament parlant que avui se celebri aquest judici, hi ha uns drets fonamentals, i un d’ells és que es jutgi en un temps raonable”, ha afegit Salvadó.

La petició es basa, en part, en que gran part dels acusats asseguren no haver trepitjat el bar Bemba aquella nit o no haver presenciat els aldarulls, motiu pel qual apunten a una persecució cap aquells col·lectius que participaven del conegut moviment “estil Bustos, no, gràcies”. El fet que l’Ajuntament s’apartés de l’acusació amb el canvi de govern, l’any 2015, dona força a aquesta tesi política, però caldrà esperar unes setmanes més per conèixer la versió dels testimonis, així com la resolució final del jutge.