Els diputats exiliats de JxCat reclamen a la mesa el vot delegat per a la investidura

El grup parlamentari registra al Parlament la petició perquè puguin participar de les decisions del ple a distància

Un llaç groc a l'hemicicle del Parlament
Un llaç groc a l'hemicicle del Parlament | Adrià Costa
18 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:34h
Carles Puigdemont, Clara Ponsatí i Lluís Puig, els diputats exiliats de Junts per Catalunya, han demanat formalment al Parlament que se'ls permeti votació delegada per participar de les decisions de la cambra. La petició s'ha registrat aquest dijous al matí al Parlament, poc després de la primera reunió de la mesa del Parlament.

En aquesta primera trobada s'ha constatat l'absència de vuit diputats -tres empresonats, cinc a l'exili-, i s'ha posat damunt la taula la necessitat de trobar la manera que participin en els plens. La solució, sostenen fonts coneixedores de la situació, no es pot allargar.

Petició l'endemà de la constitució

Els tres dirigents no van reclamar ahir el vot delegat en la sessió constitutiva del Parlament. D'aquesta manera es va evitar que hi validés la mesa d'edat i que l'Estat, a través d'un recurs del govern espanyol al Tribunal Constitucional (TC), bloquegés la constitució de la cambfra catalana. Qui sí que va delegar el vot van ser Oriol Junqueras, Jordi Sánchez i Joaquim Forn, actualment a la presó.

Es tracta d'un tràmit que, en cas de prosperar, podria haver comportat problemes per a la majoria independentista. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar ahir dimarts en una conversa informal amb periodistes a la Moncloa que recorreria immediatament la decisió de permetre el vot delegat als exiliats. Això faria, per exemple, que si el Tribunal Constitucional (TC) admetés a tràmit el recurs -un escenari previsible, si es tenen en compte els antecedents-, quedés bloquejada l'arrencada de la legislatura.

Els lletrats del Parlament van emetre, dilluns a la tarda, un informe en què es posicionava en contra de la delegació del vot i d'una hipotètica investidura a distància. Malgrat això, Junts per Catalunya i ERC van pactar dimarts al vespre proposar Puigdemont com a candidat a la presidència sense concretar la fórmula que es farà servir.