El programa de Govern tensiona l'independentisme camí de la investidura

L'esborrany de full de ruta de JxCat prioritza la "restitució", la recuperació de les institucions i el rebuig al 155, però la CUP exigeix anar més enllà per desplegar la República | Puigdemont insistirà en provar de ser reescollit fins al 31 de gener, i només es plantejaran alternatives si el TC tomba la fórmula de la investidura

Llaços grocs al Parc de la Ciutadella
Llaços grocs al Parc de la Ciutadella | Adrià Costa
17 de gener del 2018
Actualitzat el 18 de gener a la 13:25h
Constituït el Parlament i escollit el seu president, Roger Torrent, l'independentisme afrontarà ara quinze dies frenètics per definir la fórmula per investir Carles Puigdemont, dissenyar l'estructura del Govern i definir quin full de ruta se seguirà en els propers anys. Segons diverses fonts consultades per NacióDigital, actors de la negociació ja han intercanviat esborranys sobre el programa del futur executiu i, de moment, les posicions estan allunyades. La intenció és definir una proposta conjunta la setmana vinent, en paral·lel a fixar la millor manera per investir Puigdemont des de la distància.

Segons fonts de la negociació, Junts per Catalunya té enllestit un primer document de programa de Govern en el qual defensa la "restitució" de Puigdemont, la "recuperació" de les institucions catalanes i planteja una estratègia per combatre els efectes que ha causat el 155 a la Generalitat. Aquest esborrany es treballarà durant els propers dies amb les aportacions que hi facin ERC i la CUP. Els anticapitalistes exigeixen que s'incloguin referències al mandat de l'1-O, a la República i a la manera de desplegar-la.


La CUP, que ja ha expressat en privat les desavinences sobre el programa esbossat per la candidatura de Puigdemont, tampoc va rebre de bon grat el primer discurs de Torrent. "Ha estat molt lluny de qualsevol referència amb qualsevol legalitat republicana i s'ha enquadrat en el marc autonòmic i constitucional", ha assenyalat el cap de files dels anticapitalistes, Carles Riera, en una roda de premsa posterior a la constitució del Parlament. L'absència de referències a la proclamació de la República del 27 d'octubre i al referèndum de l'1-O han enervat la CUP, que considera que el text pronunciat pel president del Parlament "allunya" la possibilitat de consensos.

Un dels motius pels quals els anticapitalistes no han format part de la mesa -integrada per dos dirigents d'ERC, dos de Junts per Catalunya, dos de Ciutadans i un del PSC- és, precisament, per la manca de concreció republicana sobre el full de ruta, segons fonts de la negociació. En campanya, dirigents de la candidatura de Puigdemont assenyalaven que, en cas de quedar per sota del 50% dels vots, calia destinar la legislatura a "eixamplar la base" del sobiranisme i "recuperar les institucions catalanes". De moment, el Parlament ja és en marxa, i el proper pas és la Generalitat.

Cap al 31 de gener

Els plans de Junts per Catalunya i ERC passen per trobar la millor fórmula que permeti a Puigdemont sotmetre's a la investidura. En principi, la idea és que un altre diputat llegeixi el discurs amb el programa de Govern i que, després, l'hemicicle procedeixi a la votació. Segons la directora de campanya del president i ara diputada, Elsa Artadi, l'última paraula sobre la fórmula per reescollir Puigdemont la tindrà la mesa i el ple, no els lletrats de la cambra, que són contraris a la investidura a distància.

Abans d'assumir la presidència del Parlament, Torrent va assenyalar en roda de premsa que ERC avalaria fer president el candidat de Junts per Catalunya des de Brussel·les sempre i quan els serveis jurídics de la cambra ho veiessin amb bons ulls. La nova mesa es reuneix aquest dijous per primera vegada i, segons fonts properes a Torrent, el president de l'òrgan té previst iniciar immediatament els contactes amb els dirigents dels grups parlamentaris per encarar la proposta d'un candidat que, amb tota probabilitat, serà Puigdemont. El primer de la ronda serà Xavier Domènech, de Catalunya en Comú Podem, amb qui el nou president del Parlament se citarà a les 12.30 hores. Després es reunirà amb Miquel Iceta, del PSC.
 

Roger Torrent ha agafat el relleu de Carme Forcadell, i és ell qui haurà d'executar la fórmula per investir Puigdemont. Foto: Josep Maria Montaner


En tot cas, al llarg dels propers dies, la mesa haurà de tornar a reunir-se per planificar una qüestió espinosa com és l'ordenació del debat d'investidura i afrontar la delegació de vot dels presos -permesa per la mesa d'edat en la constitució del Parlament- i dels exiliats, que la reclamaran aviat. El govern espanyol ja ha anunciat que recorrerà al Tribunal Constitucional (TC) la investidura a distància i el vot dels membres del Govern legítim establerts -almenys temporalment- a Brussel·les davant l'ofensiva de l'Estat.

En aquest sentit, Riera ha anunciat que la formació donarà suport a "qualsevol mesura que decideixi aquest Parlament perquè això es pugui fer [la investidura], fins i tot si es tracta de desobeir lleis espanyoles", deixant entendre que avalaran la investidura a distància, i que espera "que la mesa estigui a l'alçada" d'aquest repte. En tot cas, ha demanat "iniciar el més ràpid possible el debat sobre el programa d'iniciativa política i de govern", ja que "més important que els noms i les sigles són els programes polítics". La diputada de la CUP Maria Sirvent ja va titllar Puigdemont d'"irresponsable" per no haver començat a debatre el projecte polític.

Primer contacte Puigdemont-Torrent

Puigdemont, que aquest dimecres ja ha parlat amb Torrent a través de l'aplicació Signal del telèfon de Jordi Turull -així es podia comprovar en una fotografia de Quique García, de l'agència Efe-, no té intenció de variar els plans. Vol sotmetre's a la investidura des de Brussel·les i, si cal, tornar a Catalunya -malgrat el risc de presó- ja com a president de la Generalitat. En cas de no poder fer el viatge de tornada des de Brussel·les, el disseny del Govern es veuria condicionat, perquè està damunt la taula la creació de la figura de conseller de primer, que recauria en ERC. Els republicans, però, tenen com a prioritat restituir Oriol Junqueras com a vicepresident, com va avançar NacióDigital.

Segons Elsa Artadi, amb ERC ja es parla de programa de Govern i de full de ruta, però la versió és discutida per fonts coneixedores de la negociació. "Uns diuen que no hi haurà investidura al 100% fins que hi hagi un programa definit i un esquema de Govern tancat, mentre que els altres [Junts per Catalunya] assenyalen que només es pot parlar d'aquests dos aspectes si no està completament tancada la voluntat de fer Puigdemont president", resumeix un dirigent coneixedor dels contactes. En tot cas, segons fonts de la negociació, no hi haurà cap alternativa oficial a Puigdemont fins després del 31 de gener, data límit per celebrar el ple d'investidura al Parlament.

En cas que el TC tombi la investidura si se celebra a distància, Puigdemont sospesarà els propers passos i la idoneïtat de situar un candidat alternatiu

En cas que el govern espanyol porti al TC el nomenament a distància i quedi suspès, el president a l'exili valorarà quina és la millor opció de futur. I serà només en aquest moment quan es plantejarà, si s'escau, posar una alternativa damunt la taula. Els noms que apareixen en el debat soterrat són els de Jordi Turull, Josep Rull, Elsa Artadi i Eduard Pujol, però cap d'ells farà un pas endavant. La prioritat és restituir Puigdemont i en aquest escenari s'instal·larà l'independentisme fins, almenys, el 31 de gener.

Segons el portaveu del president, Joan Maria Piqué, el retorn a Catalunya només s'abordarà en cas que l'Estat garanteixi que no s'enviarà immediatament Puigdemont a la presó només posar un peu al país. Segons Piqué, en aquests moments no es compleixen els requisits d'un "judici just" per part d'Espanya. La decisió final recaurà en el president, sigui qui sigui el desenllaç. Brussel·les tornarà aviat a ser el centre de la política catalana en l'enèsima negociació de l'independentisme.
 

Jordi Turull, durant la constitució del Parlament Foto: Josep Maria Montaner