Els «comuns» exhibeixen sintonia amb el discurs de Torrent però demanen fets

Xavier Domènech celebra que el nou president del Parlament hagi fet referència a la recuperació de l'autogovern i de les institucions, de respecte i de drets socials

17 de gener del 2018
Actualitzat a les 15:03h

Els diputats de Catalunya en Comú, a l'hemicicle del Parlament Foto: Josep Maria Montaner


El president del grup parlamentari de Catalunya en Comú-Podem, Xavier Domènech, ha inaugurat la legislatura amb una valoració positiva del discurs entonat pel nou president del Parlament, el republicà Roger Torrent. "Ha parlat de mantenir i treballar per recuperar l'autogovern, de respecte entre tots en la dinàmica parlamentària, de respecte a la institució, de convivència, de reconciliació i de drets socials", ha assegurat el líder parlamentari dels "comuns". Ha afegit, però, que espera que a partir d'ara es vagi més enllà de les paraules.

Els "comuns" s'han quedat finalment fora de la mesa tot i que havien reivindicat ser-hi. Els independentistes, però, han apostat per mantenir la seva majoria. Domènech ha argumentat que els seus vuit diputats s'han abstingut durant l'elecció del president del Parlament perquè els independentistes, per una banda, no han estat "clars" sobre quina legislatura volen; i perquè Ciutadans no suma per molt que intenti aprofitar l'absència dels diputats a presó i a Brussel·les.

"La frustració, la impotència i la forma de fer política de Ciutadans no suma ni amb el vot que tenien compromès", ha deixat anar fent referència al diputat unionista que s'ha abstingut per no donar suport a José María Espejo-Saavedra en la cursa per la presidència del Parlament. Amb tot, ha demanat que l'actual mesa actuï "pel conjunt" del Parlament i no "només per a una part".

Com ja ha fet la portaveu del grup, Elisenda Alamany, Domènech ha lamentat que la mesa del Parlament no compleixi amb la llei d'igualtat aprovada l'any 2005 perquè hi ha una sola dona, una situació paradoxal tenint en compte que aquesta és la legislatura amb més dones diputades. En aquest sentit, els "comuns" advoquen per una reforma del reglament de la mesa perquè es garanteixi la paritat en aquest òrgan. 

Un "nou espai polític" que treballarà "pel desbloqueig"

Un dels objectius de Catalunya en Comú-Podem és marcar la diferència respecte la línia que va marcar Catalunya Sí que es Pot la passada legislatura. És per això que Domènech s'ha reivindicat com a "cara nova" d'un "nou espai polític" al Parlament de Catalunya. Dos són els objectius que marcaran el seu full de ruta parlamentari: aconseguir "el desbloqueig" de la situació política i social i treballar perquè el país "no es construeixi sense la seva gent". Tota una picada d'ullet a l'impuls d'un procés constituent que tingui en compte la pluralitat.