La Model obrirà aquest diumenge les seves portes com a nou espai d'ús ciutadà

El govern de Colau preveu iniciar el 2020 les obres dels usos definitius de l'espai de l'antiga presó

Redacció
17 de gener del 2018
Actualitzat a les 14:13h

Presó Model Foto: Jordi Jon Pardo


L'antiga presó de la Model obrirà aquest diumenge les seves portes al públic. L'Ajuntament de Barcelona, els veïns i les entitats de l'Esquerra de l'Eixample i memorialistes celebraran un acte simbòlic al matí per donar la benvinguda al recinte de la presó recentment tancada com a nou espai per a l'ús ciutadà, cívic i social

Des del mateix diumenge a la tarda, tots els ciutadans podran gaudir del pati interior, on hi haurà un nou espai d'estada, i podran visitar lliurement les instal·lacions. Així mateix, l'exposició 'La Model per dins' mostrarà al mur perimetral del recinte fotografies de gran format dels espais interiors per obrir una reflexió sobre el valor de la intimitat de la presó, segons ha apuntat l'Ajuntament de la capital catalana.

L'Ajuntament ha detallat que durant el primer semestre del 2018 es desenvoluparà el procés participatiu sobre els usos definitius de l'espai de l'antiga presó per incorporar les demandes del veïnat i les entitats i actualitzar el Pla Director del 2009, amb la previsió de redactar els projectes arquitectònics i urbanístics el 2019 i iniciar les obres el 2020.

El compromís del govern municipal és destinar en aquest mandat 4,9 milions d'euros per avançar en el procés de transformació de l'espai, on hi haurà un mínim de 14.000 metres quadrats d'espai verd i es construiran uns 150 habitatges públics nous de lloguer assequible.

L'acte institucional de diumenge tindrà lloc el diumenge a dos quarts de dotze del migdia i estarà presidit per l'alcaldessa, Ada Colau, acompanyada dels tinents d'alcaldia Gerardo Pisarello i Janet Sanz, el comissionat de Programes de Memòria, Ricard Vinyes, la presidenta de l'Associació de Veïns de l'Esquerra de l'Eixample, Sylvianne Dahan, i Xavier Riu, en representació de la plataforma Fem Nostre l'Espai de la Model.

Un cop acabat aquest acte, les portes de la Model ja no es tancaran més per al públic. El pati interior de l'antic centre penitenciari serà de lliure accés i oferirà un nou espai verd on relaxar-se, llegir, relacionar-se o dur la canalla. S'hi podrà accedir aquest diumenge de 15 h a 18 h i de dilluns a dissabte de 10 h a 19 h.

A més, les instal·lacions de l'antiga presó es podran visitar lliurement sense cap mena d'inscripció prèvia. Es podrà passejar per espais com el pati d'entrada, la paqueteria, el locutori, el centre del panòptic, les galeries 4 i 5 i el pati poliesportiu. Tot i que no caldrà reservar places, les visites es faran cada 15 minuts i en grups d'un màxim de 30 persones. Els horaris seran de 15 a 18 h els divendres, i de 10 a 18 h els dissabtes, a més d'aquest mateix diumenge, dia 21 de gener, de 15 a 18 h.

Posteriorment, de cara a la primavera, a aquestes visites lliures conviuran amb visites guiades i visites les tematitzades, que permetran aprofundir en coneixements o continguts relacionats amb l'antic centre penitenciari o els diferents col·lectius que va acollir al llarg de la seva història.

Exposició fotogràfica "La Model per dins"

Coincidint amb l'obertura de la Model, els ciutadans podran veure l'exposició fotogràfica La Model per dins, que mostrarà al mur perimetral exterior de l'antiga presó una sèrie de fotografies de gran format dels espais interiors. Obra del fotògraf Josep Maria de Llobet, les imatges són testimonis de com era l'interior de la presó en el moment en què va ser definitivament tancada, el passat mes de juny del 2017.

Les imatges són un document històric que, tal com assegura el fotògraf, plasmen perfectament el caràcter "transparent" d'una presó: un espai tothora vigilat i on no existeix la intimitat. Alhora, assenyala de Llobet, "són una invitació a reflexionar al voltant de la societat d'avui en dia, en què ens exposem al públic de manera voluntària a través de les xarxes socials i renunciem a la nostra intimitat".

Aquestes imatges, que ara són finestres obertes de bat a bat, mostren la intimitat de la presó, i en veure-les el seu misteri queda al descobert. L'Ajuntament recorda que abans, amb la pèrdua de la llibertat els presos també perdien el dret a la intimitat i afegeix que al chabolo no es dormia –ni es plorava- sol, el lavabo no tenia porta, es compartia el moment de la dutxa i les parets del locutori –quan els interns parlaven amb aquells qui estimaven- eren de vidre.

S'inicia la programació estable d'activitats

Un cop feta la inauguració, el centre preveu una programació estable d'activitats socials i culturals, que començaran amb la II Jornada de la Xarxa de Ciutats contra la Impunitat Franquista, el dia 22 de gener, i que seguiran el dia 24 amb l'inici de les activitats de La Model Espai Memorial.

També, s'han programat la celebració del seminari internacional del treball Memòria, trauma i salut mental al fil de les generacions el pròxim 1 de febrer, taules rodones dins la programació del festival de Barcelona Novel·la Negra, que tindran lloc el 4 de febrer, o les Jornades Internacionals d'Acció Comunitària, el 2 de març.
Arxivat a