Els exiliats de JxCat i ERC descarten delegar el vot en la constitució del Parlament

Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret no demanaran participar des de la distància en la tria de la mesa de la cambra, que presidirà Roger Torrent, segons explica Jordi Turull a RAC1

Un llaç groc a l'hemicicle del Parlament
Un llaç groc a l'hemicicle del Parlament | Adrià Costa
17 de gener del 2018
Actualitzat a les 11:56h
Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Lluís Puig, Toni Comín i Meritxell Serret no reclamaran aquest dimecres exercir vot delegat en la sessió constitutiva del Parlament, segons ha explicat Jordi Turull aquest matí. Es tracta d'una decisió que ha de validar la mesa d'edat, presidida per Ernest Maragall i formada per dos diputats més d'ERC. Els cinc diputats a Brussel·les, a banda de ser membres del Govern legítim, també són electes en aquesta legislatura, i haurien pogut participar des de la distància en la tria de la mesa del Parlament, que estarà liderada per Roger Torrent a proposta dels republicans. Turull ha especificat que no delegaran el vot "avui", amb la qual cosa es pot suposar que podrien demanar la delegació en sessions futures. 

Qui sí que ha anunciat que delegarà el vot són Junqueras, Sánchez i Forn, actualment a la presó i que no podran ser presents a l'hemicicle.

Es tracta d'un tràmit que, en cas de prosperar, podria haver comportat problemes per a la majoria independentista. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, va anunciar ahir dimarts en una conversa informal amb periodistes a la Moncloa que recorreria immediatament la decisió de permetre el vot delegat als exiliats. Això faria, per exemple, que si el Tribunal Constitucional (TC) admetés a tràmit el recurs -un escenari previsible, si es tenen en compte els antecedents-, quedés bloquejada l'arrencada de la legislatura.

Els lletrats del Parlament van emetre, dilluns, un informe en què es posicionava en contra de la delegació del vot i d'una hipotètica investidura a distància. Malgrat això, Junts per Catalunya i ERC van pactar ahir al vespre proposar Puigdemont com a candidat a la presidència sense concretar la fórmula que es farà servir.