Junqueras demana formalment la delegació del vot

La mesa d'edat es decanta per interpretar el reglament per permetre que els diputats presos puguin habilitar que altres electes votin per ells | Previsiblement, Jordi Sànchez i Joaquim Forn també faran aquesta petició, davant la qual Cs i PP no han anunciat que n'hagin de fer un cavall de batalla

16 de gener del 2018
Actualitzat a les 22:32h

Oriol Junqueras, arribant a l'Audiència Nacional. Foto: ACN


El vicepresident del Govern i líder d'ERC, Oriol Junqueras, ja ha demanat formalment la delegació del seu vot per al ple de constitució del Parlament d'aquest dimecres. Segons confirmen fonts dels republicans a NacióDigital, qui va ser cap de llista del partit el 21-D ja ha fet els tràmits necessaris per tal que un altre diputat del seu grup exerceixi el seu dret a vot durant la sessió parlamentària.

D'aquesta manera, és el primer electe perseguit per la justícia que formalitza la petició, per bé que previsiblement els diputats de JxCat Jordi Sànchez i Joaquim Forn, també empresonats, facin igualment la sol·licitud. És una incògnita, en canvi, què passarà amb els cinc diputats a l'exili -Carles Puigdemont, Lluís Puig, Clara Ponsatí, Toni Comín i Meritxell Serret-, els quals podrien optar per inhibir-se en aquest ple, per no posar en un compromís la mesa d'edat.

Seran precisament els dos diputats més joves i el més gran del Parlament -Rut Ribas i Gerard Gómez del Moral, i Ernest Maragall, respectivament-, tots tres d'ERC, els que decideixin si Junqueras i els altres electes que ho demanin puguin delegar el vot. Els lletrats del Parlament van argumentar en un informe que el reglament no ho preveia, per bé que també obrien una finestra admetent que la interlocutòria del Tribunal Suprem en què denega la llibertat de Junqueras per anar el ple podria donar marge a la mesa per fer una interpretació generosa de la norma, per bé que afegien que aquesta difícilment podria arribar a permetre aquesta opció.

L'unionisme no en fa cavall de batalla

Fonts properes a la mesa d'edat destaquen, però, que els serveis jurídics els donen marge per interpretar el reglament, cosa que fa pensar que efectivament deixaran que els presos deleguin el vot, per bé que fins el mateix dimecres no prendran una decisió. Els líders de Cs i PP a Catalunya, Inés Arrimadas i Xavier García Albiol, han considerat que això no s'adequaria a la norma, però tampoc han anunciat mesures per vetar-ho ni s'hi han mostrat molt combatius, mentre que Mariano Rajoy tampoc ho ha fet i, preguntat per aquesta qüestió i la interlocutòria del Suprem, s'ha limitat a dir que respecta les decisions judicials.

En tot cas, el vot dels presos i exiliats no és necessari per garantir la majoria independentista a la mesa. En cas que cap d'aquests pogués delegar-lo, JxCat, ERC i la CUP sumarien 62 diputats, mentre que Cs, PSC i PP en tenen 57. Com que els "comuns" ja han anunciat que no donaran suport als candidats alternatius del partit d'Arrimadas, l'unionisme no podrà impedir l'elecció de Roger Torrent i els altres diputats independentistes. Altra cosa serà quan arribi el ple d'investidura, quan Catalunya en Comú-Podem previsiblement sí que unirà els seus vots per rebutjar Puigdemont o algun altre candidat de JxCat.