El Vaticà apel·la a «parlar i escoltar» per resoldre el conflicte a Catalunya

En la primera declaració de la Santa Seu després del 21-D, el cardenal Pietro Parolin, secretari d'Estat, diu a "Catalunya Cristiana" que Roma "segueix amb atenció els esdeveniments"

16 de gener del 2018
Actualitzat a les 22:59h

El cardenal Parolin en una trobada amb la vicepresidenta Sáenz de Santamaría. Foto: Europa Press


El Vaticà apel·la a una sortida dialogada al conflicte de Catalunya. Ho ha dit el secretari d'Estat, el cardenal pietro Parolin, en una entrevista al setmanari Catalunya Cristiana, amb motiu del número 2.000 de la publicació, que sortirà aquest cap de setmana. Parolin fa una crida a totes les parts en conflicte a "continuar parlant i escoltant-se".

El cap de la diplomàcia vaticana, braç dret del Papa Francesc, afirma que "la Santa Seu, en estreta relació amb l’episcopat, segueix amb atenció els esdeveniments a Catalunya, i en particular el futur de l’escenari que s’ha dibuixat després de les eleccions al Parlament autonòmic del 21 de desembre passat. Correspon a les parts involucrades analitzar aquesta situació de desencontre polític, duent a terme una reflexió amb honestedat i sinceritat".

L'Església, tant la cúpula vaticana, com l'episcopat espanyol i el català, han adoptat un perfil suau en l'actual conflicte, fent una crida al diàleg. Una actitud que ha semblat insuficient als sectors més progressistes i catalanistes del catolicisme català, però que ha irritat profundament els cercles polítics de l'Estat. El to mantingut per Ricardo Blázquez, president dels bisbes espanyols -d'acord amb la Santa Seu i amb els prelats catalans-, ha generat divisió i xocs amb l'ala més reaccionària de l'Església espanyola

Les paraules de Parolin coincideixen amb diversos pronunciaments fets per l'arquebisbe Juan José Omella, qui en una carta dominical ja va fer una crida a mantenir "la concòrdia" i "la cohesió social de la nostra societat". El cardenal Parolin passa revista en l'entrevista a Catalunya Cristiana als principals temes que afecten l'actualitat de l'Església, des dels escàndols de pedofília a la reforma de la cúria vaticana. També opina sobre alguns dels confilctes internacionals, com la situació a Jerusalem o la crisi política a Veneçuela.