La CUP avisa que el suport a Puigdemont pot decaure si no dona la cara pel cas Palau

Núria Gibert avisa que "no n'hi ha prou amb un canvi de nom" i reclama netedat a les forces implicades en la República catalana | La resposta del president, JxCat i PDECat, segons els anticapitalistes, s'ha de basar en el reconeixement, la reparació i la garantia de no repetició

16 de gener del 2018
Actualitzat a les 21:48h

Núria Gibert, en roda de premsa, aquest dimarts. Foto: CUP


El suport de la CUP a la investidura de Carles Puigdemont pot decaure si el president a l'exili no dona explicacions de la sentència del cas Palau. "No n'hi ha prou amb un canvi de nom", ha avisat aquest dimarts la portaveu del secretariat nacional de la CUP Núria Gibert, en relació a la fundació del PDECat en base al projecte polític de CDC, i ha reclamat a "PDECat, Junts per Catalunya (JxCat) i Puigdemont que s'expressin i es manifestin de forma clara i diàfana".

Preguntada sobre si de la seva actuació en depèn la investidura, ha admès que "pot condicionar". "Per a nosaltres és un eix transversal per a les nostres polítiques", ha insistit, i ha defensat que aquestes explicacions i mesures són "el millor favor que pot fer en termes de salut democràtica i per deixar enrere la corrupció del seu partit", ja que sentències com la del cas Palau "afecten a la salut democràtica de la República". I és que, segons la dirigent anticapitalista, els partidaris de la independència han d'estar "absolutament compromesos amb la garantia de corrupció zero".

Així, Gibert ha apuntat que JxCat "ha de donar explicacions del patrimoni heretat en termes electorals", ja que la candidatura s'ha presentat formalment com una coalició entre PDECat i CDC. Segons ha subratllat, "ja no val allò de no hi ha sentència ferma, que tot són rumors", ja que està "acreditat el 4% amb sentència" i amb una responsables "amb noms i cognoms", inclosa Convergència. Per això, reclama que Puigdemont i a "JxCat i PDECat donin explicacions en termes polítics i ètics i de responsabilitat política".

Reconeixement, reparació i no repetició

I aquesta resposta, segons ha detallat, ha de contenir "tres elements bàsics", el primer dels quals el "reconeixement i responsabilitat, explicar i donar explicacions de per què s'acceptaven donacions d'empreses del joc quan es negociava la llei del joc o que eren protagonistes de fraus a través de sicav". El segon és la "reparació", "tornar els diners" i demanar disculpes", mentre que el tercer seria fixar "garanties de no repetició".

D'aquesta manera, Gibert ha reclamat que "s'ha de fer net a l'abstracció sistemàtica de recursos públics que ha anat a butxaques privades" i és que, segons ha recordat, "ningú s'atrevia a dir que no a Fèlix Millet, tampoc el tripartit de Barcelona o la Faes", unes pràctiques que ha equiparat a una "vella política" protagonitzada per "elements poderosos als que hem de girar l'esquena per construir administracions transparents i democràtiques".