Interior nega l'evidència de les agressions policials a Calella la nit de l'1-O

Respon al senador d'EH Bildu que els guàrdies civils que van sortir de l'hotel per agredir els veïns ho van fer en defensa pròpia i davant la "passivitat" dels Mossos | Afirmen que no van fer cap ferit malgrat les contusions que van rebre diverses persones i els informes mèdics

Un guàrdia civil amb la porra extensible
Un guàrdia civil amb la porra extensible
16 de gener del 2018
Actualitzat a les 19:25h

El govern espanyol i les Corts s'han negat a obrir qualsevol tipus d'investigació sobre els excessos de l'operació Copèrnic, el dispositiu policial que va implicar l'arribada de milers d'agents de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya per reprimir el procés sobiranista. No volen investigar res i, fins i tot, neguen agressions arbitràries, com les que es van produir per part de guàrdies civils de paisà la nit de l'1 d'octubre a Calella, al Maresme. Així ho afirma el ministeri de l'Interior en una resposta per escrit al senador d'EH Bildu Jon Iñarritu.

Un grup de ciutadans es manifestava davant l'hotel de la ciutat costanera on estaven allotjats desenes d'agents del cos militar. Segons el relat que va transcendir als mitjans, i que ratifiquen alguns vídeos, una colla de guàrdies va sortir de l'hotel amb porres extensibles i va agredir alguns dels manifestats, que van haver de ser atesos. La versió d'Interior és, però, força diferent. Segons ells als guàrdies civils els escortaven Mossos "en actitud passiva" que no van fer res per impedir "manifestacions sorolloses" davant de l'hotel. "Atès que l'aglomeració impedia l'accés del contingent a la porta de l'hotel efectius uniformats van obrir pas", sosté el ministeri.

La resposta al senador basc afirma que un cop dins a l'edifici de l'hotel els concentrats "van començar a llençar gots" i un d'ells va provocar "lesions a l'alçada de la boca" a un dels agents. Això és que, segons Interior, va provocar que agents "uniformats i de paisà" sortissin de l'hotel per dispersar els concentrats, que es van "dispersar".

El govern espanyol sosté que tots els agents havien participat en el dispositiu de l'1-O i, per tant, aquell dia "estaven de servei". El ministeri afirma que cap ciutadà va ser ferit, però 14 d'ells van patir contusions, l'alcaldessa del municipi, Montserrat Candini, va haver d'intervenir i hi ha almenys un informe mèdic que acredita les agressions.

El senador s'interessava en les seves preguntes per si s'havia obert algun tipus d'investigació interna, tal com va afirmar El Confidencial Digital, però Interior ho nega. Aquest mateix dimarts el TC ha tombat la comissió parlamentària per investigar la brutalitat policial de l'1-O, que el ministeri nega.
 

Informe mèdic d'un dels ferits