Llucia Ramis guanya el tercer premi Llibres Anagrama amb «Les possessions»

El jurat premia un obra "entre l'elegia, la crònica i el thriller", escrita amb "mestria, solidesa narrativa i una llengua rica i vibrant"

Llucia Ramis, guanyadora del premi Llibres Anagrama 2018
Llucia Ramis, guanyadora del premi Llibres Anagrama 2018 | Esteve Plantada
15 de gener del 2018
Actualitzat el 16 de gener a les 6:38h
L'escriptora Llucia Ramis (Palma, 1977) és la guanyadora del tercer premi Llibres Anagrama, amb l'obra Les possessions, "un relat de fantasmes que comença amb un retorn i acaba amb un udol", tal com ella mateixa explica. El jurat premia una obra "entre l'elegia, la crònica i el thriller", de la qual en destaca "la mestria i solidesa narrativa de l'autora, que ha lliurat una novel·la composta per múltiples capes, narrada per una veu protagonista d'una gran humanitat i escrita amb una llengua rica i vibrant".

Sergi Pàmies, membre del jurat, ha destacat la unanimitat en la decisió i que l'original premiat era "molt superior a la resta". En aquest sentit, ha subratllat que el llibre premiat "fa justícia a la trajectòria de l'autora. Tots els seus llibres tenen un segell molt propi, molt generacional i actual. En aquest llibre, sense renunciar-hi, Ramis es desempallega de l'etiqueta de generacional". Pàmies també ha afegit que "el més admirable del llibre són les múltiples capes, la manera de barrejar amor, la precarietat dels periodistes, la memòria, o la nostàlgia, entre d'altres".

Les múltiples capes de la possessió

El títol del llibre agafa la paraula que a Mallorca es fa servir per anomenar els masos. "És una novel·la sobre dues cases molt importants en la vida de la narradora –explica Ramis–. Però també de les possessions, de les coses que tenim, crític amb l'afany de voler ser més ric i poderós, un aspecte que sovint acaba amb moltes famílies. També de les coses que no podem assolir, amors i persones. I, per últim, de la possessió infernal de la malaltia mental", un dels grans temes de l'obra, com indica l'autora en la presentació a premsa del veredicte.

"El llibre parla del que hem anat perdent", afegeix Pàmies. En aquest sentit, Ramis explica que l'obra "agafa tots els tabús d'una família, que parteixen de corrupcions. La història del pare és que perd el cap perquè li volen robar unes terres. L'avi remet a un cas del 1993, en què el soci va assassinar la seva família i es va suïcidar. I la narradora, que arriba a Mallorca per posar fre a l'espiral conspiranoica del seu pare", qui amb la jubilació ha passat de ser un plàcid professor d'institut a iniciar una batalla legal contra un presumpte delicte urbanístic.

Ramis, una de les grans cronistes del món literari actual

Escriptora de llengua radiant i de vivacitat literària contagiosa, Ramis és una de les millors cronistes del món literari de l'actualitat, com demostra a l'article setmanal que escriu a La Vanguardia. Llicenciada en Ciències de la Comunicació per la UAB, col·labora a CatalunyaRàdio i RAC1. És autora de Coses que et passen a Barcelona quan tens 30 anys (2008), Egosurfing (Premi Josep Pla 2010) i Tot allò que una tarda morí amb les bicicletes (2013). L'any 2013 va rebre el Premi Time Out al creador de l'any.

A la tercera convocatòria del premi Llibres Anagrama, que és dotat amb 6.000 euros, s'hi han presentat 28 originals, i el llibre sortirà el març a la venda. El jurat és format per Mita Casacuberta, Guillem Gisbert, Imma Monsó, Sergi Pàmies, Isabel Obiols i l'editora Sílvia Sesé. L'obra també serà traduïda al castellà properament.