Puigdemont exigeix a l'Estat que eviti el «frau democràtic» d'impedir la investidura

El president de la Generalitat, davant del consell nacional del PDECat, assegura que l'oposició no es pot "amagar en reglaments i despatxos" per no donar sortida al 21-D

Carles Puigdemont, durant el consell nacional del PDECat
Carles Puigdemont, durant el consell nacional del PDECat | PDECat
13 de gener del 2018
Actualitzat el 14 de gener a la 13:34h
El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha exigit aquest dissabte a l'Estat que no culmini el "frau democràtic" d'impedir la seva investidura i de no acceptar els resultats de les eleccions del 21 de desembre. "És un dels riscos que hi ha", ha destacat Puigdemont davant del consell nacional del PDECat en el qual no ha donat cap pista sobre la investidura i ha volgut recalcar que l'oposició no s'ha d'emparar el "reglaments i despatxos" per frenar la "voluntat dels catalans".

Puigdemont ha insistit que el "paquet" de la constitució del Parlament i de la investidura és un dels riscos que cal "conjurar". També ha considerat un risc que l'oposició busqui "als reglaments i als despatxos" la manera de frenar que torni a ser president. L'amenaça més greu, però, és que l'Estat cometi un "frau democràtic" en els primers compassos de la legislatura. "Ara toca que no acompanyi la seva actitud amb una confrontació immoral", ha assenyalat el dirigent nacionalista.

Segons ell, renunciar a fer política "perjudica" tots els catalans, i ha apuntat que el risc principal és que es trenqui la igualtat d'oportunitats a través de la intervenció de l'autonomia. "Ens ho hem guanyat i ho hem votat. Ho hem de defensar i ens ho hem de fer més gran", ha apuntat el president a l'exili.

"La gent ha enviat un missatge molt clar. Han votat progrés social i progrés nacional", ha indicat Puigdemont, que ha demanat "despertar" les institucions que el 155 ha "anestesiat". "Ens toca donar confiança al treballador públic, que pensi de quina manera pot servir millor al país sense el temor al clatell delator", ha indicat el dirigent nacionalista, que ha considerat una "unitat" la constitució del ple i la investidura.

"La gent no es vol quedar quieta"

Puigdemont ha assegurat que no es pot "subvertir l'ordre democràtica" que han donat els ciutadans el 21 de desembre. "Com a membres del projecte de Junts per Catalunya, hem de tenir clar que defensem uns objectius més enllà del grup parlamentari. No ens devem a cap grup d'interès ni a cap grup de comunicació", ha assenyalat el president a l'exili, que ha entrat a través de videoconferència. "Som els que podem garantir que la confiança que ens ha fet la ciutadania està en bones mans. Els drets dels ciutadans pesaran més que les prerrogatives dels poders públics", ha apuntat.
 

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, durant el consell nacional del PDECat Foto: PDECat


"La gent vol futur, no es vol quedar quieta. Ens encarrega que continuem sent portadors d'esperança en el futur. Els hem de dir que hem servir i servirem amb dignitat Catalunya, i això vol dir servir els 7,5 milions de catalans", ha considerat. "Amb pocs recursos i poc temps, hem tingut eficàcia i eficiència", ha ressaltat en referència al poc temps que es va tenir per bastir Junts per Catalunya.

El comiat de Mas

El primer consell nacional del PDECat posterior a les eleccions del 21-D ha servit, també, perquè Artur Mas s'acomiadés de la presidència del partit. La decisió, segons ha explicat reiteradament el seu entorn durant els últims dies, fa "mesos" que està presa, i només s'estava buscant el moment adequat per fer-la pública. Ha dit adeu amb un missatge clar al seu partit de cara al futur: cal aparcar "picabaralles" i "controvèrsies" per tal de sumar amb Junts per Catalunya, la candidatura de Carles Puigdemont, amb la qual el partit no sempre ha tingut una relació senzilla.
 

Artur Mas, en el comiat davant del consell nacional del PDECat Foto: PDECat


"Més enllà de les controvèrsies i les dinàmiques internes, mantingueu-vos units. Ara teniu, i tenim, una enorme oportunitat, que és com la millor Convergència que avui representa el PDECat, se suma al millor esperit de l'obertura de mires de la seva mirada", ha indicat en referència a Junts per Catalunya. "S'ha de sumar la base i l'arrel amb tot el floriment de Junts per Catalunya", ha indicat el dirigent nacionalista. "Si ho sabem fer, també guanyarem les municipals", ha ressaltat, al mateix temps que ha situat la convivència com a clau per a un projecte que duri dècades.

"Som hereus i deutors de Convergència", ha apuntat Puigdemont des de Brussel·les, que ha volgut agrair les polítiques de Mas. "Som fal·libles, però som insubornables en el nostre compromís en la manera d'entendre el servei públic. Gràcies per tot el que has fet i el que has deixat fer", ha apuntat. El president també ha volgut fer un agraïment a Neus Munté, que ara assumeix la presidència del PDECat en solitari fins que es triï una persona que l'acompanyi al capdavant de la formació.  Puigdemont ha volgut agrair l'ajuda "inestimable" del partit a l'hora de bastir Junts per Catalunya. "Hem convergit", ha apuntat, reivindicat l'esperit de les velles sigles.

Balanç electoral

"Des del 2003 al 2015 em vaig presentar de cap de llista cinc vegades, i en totes vam guanyar. L'èxit hi va ser en un moment en què es deia que desapareixíem del mapa", ha apuntat Mas. "Els èxits electorals venen quan hi ha ideologia però no quan hi ha un excés d'ideologia. Els que tenen excés d'ideologia acaben confonent la realitat amb la seva hiperideologia, i això fa que no llegeixin la realitat", ha indicat, en referència a Junts per Catalunya i la seva capacitat -diu- per "llegir el país".

"Aquest país, mentalment, políticament i espiritualment, ha passat de l'autonomia a la sobirania, i això, independentment de les adversitats, el que quedarà és que la meitat de la població vol que aquest país sigui independent", ha indicat l'expresident de la Generalitat, que se sent orgullós i satisfet "d'haver pogut aplicar un codi de valors en què primer és el país, set milions i mig de persones, després el partit, i per acabar cadascú de nosaltres". "Quan ho pots practicar a banda de predicar, quan íntimament creus que aquest codi de valors l'has aplicat, et sents content", ha recalcat.