I les primeres intervencions a la comissió, dels pares de la Constitució, han reafirmat aquest escepticisme, ja que han coincidit en apuntar que aquest consens, ara per ara, no existeix. Precisament, el fet que ni Units Podem, ni ERC, ni PDECat, ni PNB no hagin ni acceptat participar dels seus treballs ja evidencia el nivell d'entesa a què es pot aspirar, i és que el partit de Pablo Iglesias -l'únic de l'Estat obertament partidari d'una major descentralització- condiciona l'inici d'una reforma a fer fora el PP del govern espanyol.
Una situació que paradoxalment li és còmode als populars, poc disposats a afrontar un debat sobre el model d'estat d'aquestes característiques, i ja han corregut a fer-se seva l'opinió dels pares de la Constitució. Ara bé, és veritat que no existeix aquest consens? Què opina la ciutadania espanyola de l'estructura territorial de l'Estat? Hi ha algun corrent d'opinió hegemònic de cap a on s'hauria de fer evolucionar?
Una ciutadania dividida i estàtica
La resposta ràpida és que no. Segons l'últim baròmetre del Centre d'Investigacions Sociològiques (CIS), el del desembre, fet públic aquesta setmana, el model d'estat que genera més consens és precisament el d'"un estat autonòmic com l'actual", amb un 37,8% de les adhesions. Per altra banda, un 27,4% aposta per un procés de recentralització (en dos terços dels casos, suprimint directament les autonomies) i un 25,4% per una major descentralització (majoritàriament, sense permetre el dret a l'autodeterminació).
Són unes xifres molt similars a les de fa un any i que, de fet, es repeteixen quasi calcades des de fa molt, cosa que evidencia que la ciutadania espanyola no evoluciona pel que fa a model d'estat preferit -com sí que ha fet la catalana en els darrers anys- i que, en cas d'haver de canviar l'actual, tampoc no té clar si ha d'apostar per un estat més unitari o de caire més federal. És a dir, no hi ha una pulsió per modificar el model i, en cas que s'obrís el debat, tampoc no sabria cap a on avançar.
MODEL D'ESTAT PREFERIT PELS ESPANYOLS
VINCULACIÓ AMB L'ESTAT QUE DEFENSEN ELS CATALANS
Malgrat que el PSOE és qui aposta per la reforma constitucional, els seus votants són els que més abracen el model autonòmic (un 48,8%) i, en tot cas, n'hi ha més que recentralitzarien que no pas que descentralitzarien més. L'únic partit estatal amb un gruix important d'electors partidaris d'ampliar el sostre de l'autogovern és Units Podem, per bé que aquests arriben escassament al 41% (i un 19,3% reduiria l'autonomia). Els votants d'En Comú Podem, ERC i PDECat, en canvi, tenen clar que caldria elevar el llistó i fins i tot reconèixer el dret a l'autodeterminació.
MODEL D'ESTAT PREFERIT PELS ELECTORATS DE CADA PARTIT
MODEL D'ESTAT PREFERIT, SEGONS IDEOLOGIA
(1=MÀXIM D'ESQUERRES; 10=MÀXIM DE DRETES)
(1=MÀXIM D'ESQUERRES; 10=MÀXIM DE DRETES)
MODEL D'ESTAT PREFERIT, SEGONS EDAT
MODEL D'ESTAT PREFERIT, SEGONS NIVELL D'ESTUDIS
MODEL D'ESTAT PREFERIT, SEGONS TAMANY DEL MUNICIPI
(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)