JxCat ultima la confecció del grup parlamentari

Els noms de Jordi Sànchez, Albert Batet i Elsa Artadi guanyen pes per ocupar llocs de responsabilitat en l'organització a la cambra catalana | Els electes de la llista de Puigdemont es reuneixen aquest divendres a Brussel·les per definir les línies d'acció de l'arrencada de la legislatura

Míting de Junts per Catalunya durant la campanya electoral
Míting de Junts per Catalunya durant la campanya electoral | Junts per Catalunya
11 de gener del 2018
Actualitzat a les 20:59h
Els diputats electes de Junts per Catalunya es reuneixen aquest divendres a Brussel·les amb el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, amb dos aspectes rellevants damunt la taula: definir la composició de la mesa del Parlament, per la qual cosa ja hi ha un principi d'acord amb ERC, i assignar responsabilitats dins del grup parlamentari. Diversos noms guanyen pes en les properes hores. Un d'ells és el de Jordi Sànchez, número dos de la llista i empresonat a Soto del Real, segons fonts consultades per NacióDigital. La tria té dificultats -porta privat de llibertat des del 16 d'octubre per un presumpte delicte de sedició-, però genera consens entre la candidatura i el PDECat.

"És un bon perfil", destaquen les fonts consultades. Malgrat això, altres dirigents destaquen que Albert Batet, alcalde de Valls i número tres per Tarragona de Junts per Catalunya, també compta amb opcions per liderar el grup. Batet va formar part de la gènesi de la candidatura en reunions a Brussel·les a principis de novembre acompanyant el nucli dur de Puigdemont, i és dels pocs que repeteix respecte l'anterior legislatura. Va deixar de formar part de la direcció de PDECat al març, quan el consell nacional va tombar les excepcions al règim d'incompatibilitats plantejades pels afectats.

Una d'elles era Elsa Artadi, responsable d'estudis i projectes en la primera fase d'un partit del qual es va donar de baixa com a militant setmanes abans que arrenqués la campanya del 21-D. El seu nom apareix en les travesses per ser portaveu parlamentària, malgrat que això no exclou que acabi deixant aquesta responsabilitat per incorporar-se al Govern. La formació de l'executiu dependrà de dos factors: de si Puigdemont pot ser investit a distància -depèn de la interpretació del reglament que en facin els lletrats, de moment contraris a la fórmula- i de la situació judicial dels consellers legítims, alguns dels quals -com Carles Mundó, d'ERC- ja han sortit de primera fila.
 

Eufòria a la seu electoral de Junts per Catalunya després dels resultats Foto: Adrià Costa

Els noms de Jordi Turull, titular de Presidència, i de Josep Rull, conseller de Territori i Sostenibilitat i amb les competències assignades també en les àrees d'Empresa i Coneixement, estan descartats per formar part de la direcció de grup parlamentari. "Són consellers del Govern legítim", sostenen els seus entorns, consultats per NacióDigital. "Apostem per la restitució", manté un alt dirigent de Junts per Catalunya.

Ningú vol parlar, de manera oficial, d'alternatives a la presidència de Puigdemont. Sànchez havia aparegut en converses dels dirigents del PDECat com a possible via en cas que el dirigent independentista no tornés o no fos investit. L'expresident de l'Assemblea Nacional Catalana (ANC), com el conseller Joaquim Forn, han renunciat aquest divendres a la via unilateral davant del jutge i han indicat que, en cas que Junts per Catalunya insistís en aquest camí, renunciarien a l'escó.

Formació de la mesa

Segons el pacte al qual van arribar Puigdemont i la secretària general d'ERC, Marta Rovira, correspon als republicans proposar candidat a la presidència del Parlament. El nom més ben situat és el d'Ernest Maragall, exconseller d'Educació amb el tripartit i posteriorment eurodiputat amb ERC. Raül Romeva, conseller d'Exteriors, també ha estat damunt la taula, però el seu perfil -està encausat al Suprem i va passar un mes i dos dies a la presó- podrien limitar les seves actuacions.

De fet, la presidenta actual de la cambra, Carme Forcadell, ha renunciat al càrrec perquè considera que la nova etapa requereix "una figura nova lliure de processos judicials". La mesa del Parlament haurà de definir si Puigdemont pot ser investit a distància, una qüestió que pot tornar a causar un fort xoc amb l'Estat i comportar responsabilitats indivviduals. La resposta, a partir del 17 de gener.
 

Carles Puigdemont i Marta Rovira Foto: ACN