Cs i PSC assenyalen que els independentistes «no troben ningú» per presidir el Parlament

Els dos partits anuncien que demanaran un informe dels lletrats del Parlament sobre la viabilitat de la investidura a distància | Els socialistes titllen de "deliri" la "tele-investidura" que vol Carles Puigdemont

11 de gener del 2018
Actualitzat a les 14:30h
La líder de Cs al Parlament, Inés Arrimadas, en la roda de premsa d'aquest dijous
La líder de Cs al Parlament, Inés Arrimadas, en la roda de premsa d'aquest dijous | ACN
Qui rellevarà Carme Forcadell al capdavant de la presidència del Parlament? Segons Ciutadans i el PSC, els independentistes tenen greus problemes per trobar algú disposat a assumir el càrrec després de l'experiència de l'exlíder de l'ANC. Si bé és cert que entre bambolines hi ha ja ball de noms d'algun possible aspirant d'ERC, a hores d'ara es desconeix qui assumirà la presidència de la institució. Entre altres assumptes perquè tampoc se sap com s'afrontarà la investidura un cop els lletrats formalitzin que no pot ser a distància.

"Els partits independentistes no són capaços de trobar algú per presidir el Parlament. Han penjat el cartell de 'es busca' president que es vulgui saltar les lleis", ha sentenciat la líder de Ciutadans al Parlament, Inés Arrimadas. La dirigent ha tornat a insistit en què, per culpa dels "comuns", José María Espejo-Saavedra no pot aprofitar la "difícil però aritmètica" possibilitat d'assumir la presidència de la institució aprofitant que els electes de Brussel·les no poden votar ni delegar el vot.

Sigui com sigui, la renúncia de Forcadell a revalidar el seu càrrec és l'evidència del "campi qui pugui" del procés, que al seu judici s'ha demostrat que ha "fracassat" després que s'hagin retirat també dirigents com Artur Mas, Carles Mundó o Neus Lloveras.

"No hi ha molta cua per estar a la presidència del Parlament al dictat de Puigdemont”, ha burxat també la portaveu del PSC, Eva Granados, que ha fet una valoració "molt negativa" de la gestió de Forcadell. "Ha fet un flac favor a la institució i ha actuat al dictat d'una majoria parlamentària", ha argumentat la dirigent socialista. 
 

La portaveu del PSC al Parlament, Eva Granados Foto: ACN


Informe sobre la investidura a distància de Puigdemont

Tant Cs com els socialistes ja han avançat que demanaran un informe dels lletrats sobre la viabilitat del pla de Carles Puigdemont per ser restituït al capdavant de la Generalitat. Els dos partits reivindiquen que el candidat a presidir la Generalitat ha d'assistir personalment a la seva investidura i els socialistes ja han advertit que tots els juristes i experts consultats així ho interpreten. Granados, que ha titllat de "deliri" la "tele-investidura" que vol Puigdemont, ha argumentat que en dret públic i pel que fa a totes les regles i lleis que tenen a veure amb les institucions "el que no està previst no està permès" i tot està "procedimentat". Segons aquest raonament, només es pot fer "allò que està regulat".  

Per sol·licitar l'infome als lletrats del Parlament, els grups tenen a la seva disposició tres vies: demanar-la al secretari general, directament a la presidenta del Parlament -encara Forcadell- o sol·licitar-lo a la mesa de la diputació permanent. En els tres casos, la decisió final correspondrà a Forcadell, que durant la seva compareixença per anunciar que no repetiria com a presidenta de la institució ha assegurat que per ara no havia rebut cap petició. 

La composició del grup socialista

Si bé Eva Granados tornarà a ser la portaveu del grup parlamentari del PSC, la novetat en aquesta legislatura serà que Ramon Espadaler, dirigent de l'antiga unió, s'incorporarà com a membre nat a la direcció del grup socialista. La previsió és que Ferran Pedret, Alícia Romero i Jordi Terrades repeteixin com a portaveus adjunts. 

Ciutadans vol que el PP tingui "les mateixes oportunitats"

Ciutadans, per la seva banda, s'ha compromès a dedicar tots els esforços perquè els diputats del PP tinguin "les mateixes oportunitats de qualsevol grup parlamentari" malgrat tenir només quatre representants i, per tant, xifra insuficient per tenir grup parlamentari.