​Barcelona registra un descens de turistes en hotels del 5,3% en l'últim trimestre del 2017

Malgrat la reducció, el balanç anual és d'un 3,2% de creixement dels visitants que es van allotjar en establiments hotelers

Un grup de turistes davant d'un hotel de Ciutat Vella
Un grup de turistes davant d'un hotel de Ciutat Vella | Adrià Costa
Redacció
10 de gener del 2018
Actualitzat a les 14:46h
Barcelona ha tancat el 2017 amb una caiguda del nombre de turistes en establiments hotelers del 5,3% en l'últim trimestre del 2017, encara que el balanç anual situa la ciutat en un creixement del 3,2%, segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE).

Segons ha informat aquest dimecres l'Ajuntament en un comunicat, el govern municipal treballa per millorar les perspectives, encara que ha destacat que s'ha superat l'impacte de l'atac terrorista en la Rambla "més ràpidament" que en altres ciutats europees.

El consistori ha assenyalat que la ciutat ha tancat el 2017 amb una evolució "moderada" en l'àmbit turístic, si es té en compte el context de creixement de l'activitat registrada en els mesos d'estiu i l'impacte de l'atemptat i de la situació política a Catalunya.

"El 2017 deixa enrere els rècords absoluts del 2016 i acaba com un any d'alentiment del creixement turístic", ha destacat l'Ajuntament, que també ha afirmat que els principals punts d'interès de la ciutat i de l'entorn de Barcelona mantenen o augmenten en nombre de visitants.

En declaracions a la premsa, el regidor de Turisme de Barcelona, Agustí Colom, ha insistit que el govern municipal ha treballat amb tots els actors per recobrar la normalitat i la vida quotidiana dels veïns i dels visitants: "El turisme és un sector capdavanter que manté la resiliència econòmica de la ciutat".

En aquest sentit, ha observat que la ciutat ha rebut 200.000 turistes més que el 2016 i 500.000 més que el 2015, i també ha assenyalat que aquestes xifres han provocat un descens del 10% dels ingressos hotelers, i ha estimat que el 2017 es van superar els 14,5 milions de visitants.

L'aeroport de Barcelona-El Prat ha tancat l'any amb un increment del 7,1% acumulat –dades tancades a mes de novembre-, a més de registrar un augment del 5% en l'últim trimestre del 2017, per la qual cosa ha aconseguit els 3.195.515 usuaris.

En el cas dels creuers, el nombre de visitants s'ha mantingut estable –0% en el creixement acumulat 2016-2017-, encara que s'ha registrat un creixement del 46,2% en l'últim trimestre.

El Park Güell va registrar al desembre un descens dels visitants del 8,8%, encara que ha tancat el 2017 amb un creixement del 5,5%; la Sagrada Família ha patit un descens anual del 0,8%; el Museu Picasso ha tingut una pujada del 9,6%, i el Castell de Montjuïc ha augmentat els usuaris en un 3,7%.

Prevenir cancel·lacions de congressos

L'Ajuntament i l'Observatori del Turisme de Barcelona (OTB) han analitzat el turisme de reunions, que té un elevat retorn, i que el 2017 va rebre 450 congressos, i el consistori preveu que el nombre d'esdeveniments es mantingui "a aquest ritme" el 2018.

El govern municipal i Turisme de Barcelona, a través del Barcelona Convention Bureau, ha contactat amb els principals operadors i organitzadors de congressos per transmetre'ls un "missatge de confiança" i prevenir cancel·lacions, un treball que es mantindrà el 2018.

Al voltant de Barcelona, destinacions com Montserrat han registrat 2,7 milions de visites, un 8% més que el 2016, la qual cosa, segons el consistori, podria significar una "desconcentració" més gran del turisme que visita la capital catalana.
Arxivat a