​La síndica de Barcelona avisa del mal estat de molts nínxols del cementiri de Montjuïc

Atribueix a la manca de manteniment l'esfondrament el setembre de 144 sepultures

El cementiri de Montjuïc, en una imatge d'arxiu
El cementiri de Montjuïc, en una imatge d'arxiu | Jordi Jon Pardo
Redacció
10 de gener del 2018
Actualitzat a les 14:40h
La síndica de greuges de Barcelona, Maria Assumpció Vilà, ha atribuït a la falta de manteniment al cementiri de Montjuïc l'esfondrament de tot un bloc de nínxols que es va produir el passat 15 de setembre. Vilà alerta que aquesta situació podria provocar un altre esfondrament si no es prenen mesures preventives.

Malgrat que el seu informe no pot certificar que l'accident es podia preveure, sí que confirma que amb tasques prèvies de manteniment es podria haver evitat, ja que les deficiències a la infraestructura eren conegudes. En aquest sentit, recorda que dos dies abans es va observar una esquerda de dimensions considerables en la mateixa via i es va tallar el pas, però no es va avisar als Bombers.

L'esfondrament va afectar un bloc de 144 nínxols i a hores d'ara, les restes ja es troben inhumades en altres nínxols de les mateixes instal·lacions. Tot i això, la síndica alerta que hi ha altres punts deteriorats en el cementiri de Montjuïc i, per tant, cal actuar-hi per evitar futurs accidents. La complexitat geològica i orogràfica, a més, hauria de comportar esforços extraordinaris per al manteniment de les instal·lacions.

Per això es demana a Cementiris de Barcelona que es faci una anàlisi exhaustiva de l'estat de totes les instal·lacions funeràries del cementiri i es tirin endavant accions d'emergència per a aquelles zones que estiguin en una situació similar al bloc esfondrat.

En l'informe, Vilà també destaca que dos dies abans de l'esfondrament es va produir una esquerda d'importants dimensions en una de les vies del cementiri, però les accions que es van portar a terme va ser tallar la via i desviar el recorregut de l'autobús que hi circula. La síndica considera que caldria haver informat als Bombers d'aquest fet per tal de prendre les mesures adients.

Opacitat amb les famílies

A més, Maria Assumpció Vilà demana més transparència a Cementiris de Barcelona. En aquest sentit, creu que la comunicació amb les famílies afectades no ha estat suficient i demana reunions individuals amb cada família per poder explicar ben bé què va passar i com s'ha resolt la situació i així resoldre alguns dels dubtes que puguin tenir els familiars.
Arxivat a