La primera edil ha considerat l'homenatge com "un acte d'afirmació", a més de record. Per a Colau, l'escola catalana és "un dels principals tresors democràtics de casa nostra", i ha remarcat: "Ahir com avui diem sempre que l'escola pública catalana no es toca perquè és nostra". Considera que se li deu "moltíssim" a aquest model, i també ella mateixa. S'ha mostrat convençuda del fet que l'educació que hi va rebre en valors democràtics i d'igualtat d'oportunitats té "molt a veure" amb el fet que hagi pogut ser la primera alcaldessa malgrat ser algú "d'origen popular que no coneixia ningú poderós i que no havia participat mai en política".
L'Escola del Mar va ser una iniciativa municipal que es va inaugurar el 26 de gener del 1922, i la va fundar el pedagog Pere Vergés. El centre, construït en fusta davant del mar, oferia un sistema de renovació pedagògica, on es posava l'accent en la formació integral i es promovia l'autonomia i la participació de l'alumnat. Colau ho ha exemplificat amb el fet que el càstig corporal no existia, cosa "excepcional" per l'època, i que els alumnes feien la migdiada prenent el sol, pràctica que ha considerat molt saludable. "Mai hi ha d'haver càstig corporal", ha agregat.
A la Guerra Civil, el 7 de gener del 1938 l'aviació italiana va bombardejar i destruir l'escola. Va continuar la seva tasca primer provisionalment en una torreta a Montjuïc i després, des del 1948, al barri del Guinardó. No obstant això, el traspàs del control de les escoles municipals al govern franquista que va promoure l'alcalde Josep Maria de Porcioles va fer que el 1965 es creés una nova escola privada a Esplugues de Llobregat per preservar la renovació pedagògica que Vergés havia iniciat a la Barceloneta.
Treballar "per a tots" i no només els més intel·ligents
El centre d'Esplugues, ara concertat, és l'Escola Garbí, el nom de la revista que es publicava al col·legi a la Barceloneta. A l'acte ha participat Núria Andreu, antiga alumna i mestra de l'Escola del Mar, i filla d'una alumna de la primera promoció. Tenia tres anys quan van bombardejar-la, i va començar a anar a classe a Montjuïc. Ha rememorat que Vergés els deia als mestres que calia treballar "per a tots" i no només per als alumnes més intel·ligents, i que era necessari cultivar el sentit de la responsabilitat. "Una persona responsable ho serà tota la vida", els insistia. Com a testimoni, s'ha instal·lat un faristol de record al passeig de la Barceloneta.

L'Escola del Mar el 1936-37 abans del bombardeig. Foto: Autor desconegut/Arxiu Fotogràfic de Barcelona
(Mostra el teu compromís amb el model de periodisme independent, honest i de país de NacióDigital, i fes-te subscriptor per una petita aportació mensual. Fes clic aquí per conèixer tots els avantatges i beneficis. Apunta’t a la comunitat de NacióDigital, perquè la informació de qualitat té un valor.)