La CUP reclama a JxCat i ERC que es comprometin amb la unilateralitat

Els anticapitalistes avisen que no permetran "un retorn al marc autonòmic" i reivindiquen que cal actuar "fora del marc estatutari i constitucional"

Carles Riera, amb la resta de diputats de la CUP
Carles Riera, amb la resta de diputats de la CUP | @cupnacional
10 de gener del 2018
Actualitzat a la 13:16h
"Emplacem a JxCat i ERC a comprometre's amb la unilateralitat". La petició que fa la CUP als dos principals partits independentistes és clara: moure's fora del marc legal vigent per fer efectiu el mandat de l'1-O. Així ho ha verbalitzat el seu cap de llista, Carles Riera, que si bé ha assegurat que la CUP no serà "obstacle" per a la constitució de la mesa i la investidura, ha advertit que en cap cas permetran un "retorn a una pantalla autonòmica i constitucional" i que això només és possible "fora del marc constitucional i estatutari". 

Just després que s'hagi fet públic l'esbós d'un principi d'acord entre JxCat i els republicans per garantir una investidura telemàtica de Carles Puigdemont si així ho avalen els juristes del Parlament i una majoria independentista a la mesa, la CUP ha advertit que un pacte entre les dues formacions no implica en cap cas una "garantia" de materialització de la República. Riera ha recordat que el Govern de Puigdemont es va comprometre amb l'1-O i amb fer la declaració d'independència del 27 d'octubre, però ha advertit que l'endemà, el dia 28, "es va retirar de la materialització i execució de l'1-O i de la República".

Després d'una campanya electoral en què tant JxCat i ERC han centrat el seu projecte en el concepte de "bilateralitat", els cupaires interpreten que hi ha risc de "retorn al marc autonòmic i constitucional" i han advertit, un cop més, que no es pot "supeditar" la construcció de la República a "un diàleg que no es produirà" amb el govern espanyol. "En tot cas, si els dos actors tenen una mesura per materialitzar la República que no sigui la unilateralitat, parlem-ne, però nosaltres no la veiem", ha dit.

Ni govern de Ciutadans ni noves eleccions

Malgrat l'exigència a JxCat i ERC, la CUP també ha subratllat que no facilitarà un govern de Ciutadans ni tampoc un escenari que precipiti unes noves eleccions, un afegitó que fa preveure que pressionarà fins al final però sense posar en risc la confecció d'un govern independentista. No han entrat en la viabilitat o no de la investidura telemàtica perquè consideren que "prou dificultats ja posa" el govern espanyol i s'han mostrat disposats a valorar les diferents possibilitats. 

Riera ha confirmat que tant ERC com JXCat els ha ofert un diputat per poder configurar un grup propi i que, en el cas de la llista encapçalada per Puigdemont, també està disposat a cedir-los un lloc a la mesa, dues decisions que les bases hauran de prendre al consell polític del pròxim dissabte. Amb tot, la CUP ha volgut deixar clar que aquests dos gestos no seran moneda de canvi en la confecció d'un full de ruta que entenen que no es pot desmarcar del mandat de l'1-O per fer un "salt en matèria de drets socials, nacionals i polítics".

De fet, els anticapitalistes han exigit que si es confirma el principi d'acord entre ERC i JxCat no es pot demorar més el debat sobre el programa de Govern, que consideren que s'hauria d'haver afrontat des de l'inici.