ERC reclamarà a Puigdemont que torni a nomenar Junqueras com a vicepresident

Els republicans sostenen que aquesta decisió permetria aportar un nou argument davant del Tribunal Suprem per aconseguir l'excarceració | Damunt la taula, segons fonts de la negociació, també hi ha la possibilitat de crear un "conseller primer" que recauria en mans d'ERC

Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en la primera reunió de l'anterior Govern
Carles Puigdemont i Oriol Junqueras, en la primera reunió de l'anterior Govern | Adrià Costa
Joan Serra Carné / Roger Tugas / Oriol March
10 de gener del 2018
Actualitzat el 11 de gener a les 12:50h
Les negociacions per definir el rumb de la nova legislatura entren ja en una fase decisiva. Segons fonts consultades per NacióDigital, ERC reclamarà a Carles Puigdemont que torni a nomenar Oriol Junqueras com a vicepresident del Govern en cas de ser investit. Aquesta intenció té un propòsit doble: recuperar l'estructura del Govern legítim, cessat el 27 d'octubre per Mariano Rajoy en virtut de l'article 155 de la Constitució, i aportar un argument més a la defensa per excarcerar el líder d'ERC.

En aquest sentit, el nomenament de Junqueras com a número dos de l'executiu serviria per reforçar l'estratègia davant del Tribunal Suprem per tal que sortís de la presó d'Estremera, on està tancat des del 2 de novembre. El mateix tribunal va denegar la llibertat al líder d'ERC el 4 de gener, i està previst que demà faci el mateix amb Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, també empresonats en centres penitenciaris espanyols. En campanya, Puigdemont es va comprometre a tornar a Palau amb Junqueras de vicepresident i amb tot el Govern legítim.

Disseny nou

L'excepcionalitat de la dotzena legislatura fa que els principals actors de l'independentisme dissenyin alternatives per a tots els escenaris. Una de les que ja estan damunt la taula, segons diverses fonts consultades per NacióDigital, és que Carles Puigdemont, un cop investit, nomeni un "conseller primer" que portaria el dia a dia del Govern en cas que ell no pogués tornar de Brussel·les davant la pressió judicial espanyola. "Seria una espècie de primer ministre", sosté un dels coneixedors de la proposta. "És una opció que s'ha plantejat", afegeix una segona font. La proposta sorgeix de Junts per Catalunya i, segons ERC, no s'ha començat a negociar.

Segons el disseny que hi ha damunt la taula, aquest "conseller primer" -equivalent a la figura de conseller en cap del tripartit, com apunten els dirigents consultats- correspondria a ERC. Fonts republicanes destaquen que la figura de conseller en cap no té cap cartera assignada, de manera que l'hipotètic designat no tindria unes competències determinades. Aquesta circumstància, per tant, dificultaria el càsting per un conseller primer, mentre que la figura del vicepresident no exclou que s'hi afegeixin atribucions. És el cas de Junqueras, que també és conseller d'Economia. 
 

Cartells electorals de Puigdemont i Junqueras a Vic Foto: Adrià Costa


Una de les parts principals del principi d'acord al qual han arribat els republicans i Junts per Catalunya és que no s'explorarà cap alternativa a la presidència de Puigdemont i que, per tant, li correspon buscar la millor fórmula. Fonts republicanes consultades destaquen, al mateix temps, que no hi ha "res tancat" i que hi ha "moltes propostes" sobre la taula, entre les quals la d'un conseller primer republicà. Dirigents implicats en la negociació, al mateix temps, insisteixen que "tot anirà cap aquí".

Pel que fa al debat d'investidura, damunt la taula hi ha que el candidat proposi el seu pla de Govern a través de videoconferència -a l'estil dels mítings que feia com a cap de cartell al 21-D- o bé que delegui aquesta atribució en un altre diputat del seu grup. Fonts de la negociació assenyalen que aquesta última podria ser l'opció que fixin els lletrats del Parlament els propers dies. Els juristes de la cambra estan estudiant l'escenari per oferir una resposta diligent.

Connexió directa amb Brussel·les

Dirigents consultats assenyalen que aquest "conseller primer", en cas que el president fos investit pel Parlament i que el seu nomenament no es veiés tombat pel Tribunal Constitucional (TC) a instàncies del govern espanyol, es reuniria "setmanalment" amb ell a Brussel·les per despatxar les qüestions urgents. No es descarta, en aquest sentit, que l'executiu es desplaci a la capital comunitària amb una certa regularitat, malgrat que la situació seria inèdita. "En tot cas, el 155 no pot prohibir que un dirigent governamental agafi un avió per anar a Brussel·les", resumeix un dels negociadors.

"Primer volem investir el president. I això dona molta força a l'hora de gestionar tot el que pugui venir en relació a això", manté un alt dirigent de Junts per Catalunya. Puigdemont, a principis d'aquesta setmana, va deixar clar que estava disposat a tornar al país en cas de ser investit, però tots els escenaris estan "oberts", segons portaveus oficials. En els propers dies s'acabarà de definir com queda la situació.

El bloqueig, descartat

Fonts de la llista de JxCat admeten la dificultat d'un possible retorn a Catalunya i, només en privat, dibuixen escenaris en el cas que no fos viable la restitució completa del president. La prioritat de l'entorn de Puigdemont és transmetre que hi ha una entesa amb ERC per encetar la legislatura -després que quedi descartat un bloqueig que condueixi a noves eleccions- i subratllar que és l'Estat qui posa traves a l'aplicació dels resultats del 21-D. De fet, Puigdemont ha aprofitat el seu compte a Instagram per ratificar que hi ha una entesa amb els republicans.

En les converses mantingudes la setmana passada, els delegats de Junts per Catalunya van plantejar la possibilitat de blquejar l'inici de la legislatura i, al mateix temps, van obrir la porta a celebrar una reunió del Parlament a Brussel·les per investir-hi Puigdemont. Ara la prioritat és que la cambra, des de Barcelona, investeixi el president i, després, explorar totes les fórmules possibles per governar.
 

Carles Puigdemont i els consellers a l'exili, compareixent des de Brussel·les Foto: Adrià Costa

Arxivat a