El repte de replicar el menú groc solidari

La iniciativa del restaurant Semproniana per recollir recursos per als familiars dels presos polítics havia arribat a una demanda d'un miler de persones | La cuinera Ada Parellada, l'ANC i Òmnium encoratgen a repetir l'acció arreu del territori

La cuinera Ada Parellada ensenyant un dels plats del sopar solidari
La cuinera Ada Parellada ensenyant un dels plats del sopar solidari | Sara González
09 de gener del 2018
Actualitzat el 10 de gener a la 13:58h
Patates xips, ous remenats amb rossinyols i camagrocs i pebrots farcits de polenta, blat de moro i salsa de safrà per començar. Bacallà arrebossat o pollastre al curri per continuar. I, finalment, pastís de llimona amb pinya coronat amb un llaç de xocolata groc. Tot plegat, regat amb cervesa belga i catalana. Perquè el menú és, efectivament, tot groc en solidaritat amb els presos polítics. La cuinera Ada Parellada acull aquest dimarts al restaurant Semproniana 111 comensals que han pagat 80 euros amb un objectiu que va més enllà de gaudir d'un bon tiberi: recollir diners per a la caixa de solidaritat amb els presos polítics.

La iniciativa està abrigada per l'ANC i Òmnium per recollir diners per als familiars d'Oriol Junqueras, Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, així com per a Carles Puigdemont, Clara Ponsatí, Toni Comín, Meritxell Serret i Lluís Puig, càrrecs electes que estan a Brussel·les per la causa per rebel·lió que recau sobre tots ells. La iniciativa de Parellada ha tingut una resposta tan massiva, que tant la pròpia cuinera com els representants de les entitats independentistes ja han anunciat que es fixen el repte de replicar el menú groc arreu del territori.

"Caldrà continuar"

I és que, si bé aquesta nit es recolliran un total de 8.880 euros, Parellada ha explicat que la demanda que va tenir per participar en el sopar arribava al miler de persones però que es va haver d'ajustar a l'aforament del seu local. Justament per això, ha encoratjat altres cuiners a seguir els seus passos tot oferint la recepta del seu menú per si la volen replicar.

"Vosaltres sou el conillet d'índies, caldrà continuar", ha assegurat el vicepresident de l'ANC, Agustí Alcoberro, que és un dels comensals. El seu homòleg d'Òmnium, Marcel Mauri, ha celebrat la "barreja de solidaritat i creativitat" que s'està donant al país per combatre l'anomalia democràtica en la qual se situa el país. Entre les assistents al sopar hi ha Txell Bonet (parella de Jordi Cuixart), Susana Barreda (dona de Jordi Sànchez) i Laura Mosvidal (dona de Joaquim Forn). 
 

Comensals del sopar groc solidari al Semproniana Foto: Sara González


Una polèmica "agredolça"

Barrets i bufandes grogues, llaços, faldilles i jerseis. Els comensals han contribuït a tenyir de groc la vetllada més enllà del propi menú. "Som un poble unit, alçat i combatiu", ha proclamat Parellada tot inaugurant el sopar. De fet, l'organització no ha estat precisament exempta de polèmica. La mateixa cuinera ha explicat que el "boicot"promogut per grupuscles d'ultra dreta han tingut com a conseqüència un allau "de males crítiques" al restaurant i "reserves falses". "Tot plegat, però, una anècdota en comparació amb tenir quatre presos polítics", ha conclòs Parellada amb la intenció de treure ferro a la polèmica. El suport que ha rebut, ha dit, ha superat les crítiques amb escreix d'una experiència que ha definit com a "agredolça". 

De fet, anecdòtica ha estat també la presència d'una desena de persones que han protestat en contra del sopar a l'entrada del restaurant. Alguns d'ells lluïen una bandera de la ultradretana Democracia Nacional. La presència dels Mossos ho ha reduït, tot plegat, a uns quants crits i proclames mentre a dins la solidaritat groga seguia digerint una situació que, especialment per a les famílies, és difícil de digerir.