Gairebé 500 denúncies per l'enviament massiu d'un mail que demanava votar Cs

L’Autoritat Catalana de Protecció de Dades va rebre centenars de queixes uns dies abans del 21-D i encara ara les està gestionant| La competència és de l'agència espanyola i pot trigar fins a un any i mig en donar una resolució

Publicitat electoral de Ciutadans a Barcelona
Publicitat electoral de Ciutadans a Barcelona | Adrià Costa
09 de gener del 2018
Actualitzat el 10 de gener a les 14:29h
En plena campanya per a les eleccions del 21-D, milers de persones van rebre un correu electrònic amb el titular: “Et necessitem per a vèncer l’independentisme”. El missatge demanava el vot per a Ciutadans en les eleccions del 21-D i deia: “T’imagines quatre anys més de monotema? Només hi ha una manera d’aturar-lo: votant a Ciutadans per fer presidenta Inés Arrimadas”. Els missatges provenen de dues adreces diferents: [email protected][email protected].

L'enviament massiu es va produir entre els dies 17 i 20 de desembre i les xarxes es van omplir de protestes per haver estat enviat sense el consentiment manifest dels usuaris. Alguns el van rebre per duplicat i, altres, el dia de reflexió. De quina base de dades sortien els comptes dels usuaris? Qui l’havia comprada? Ciutadans estava involucrat en l’enviament? Aquestes eren algunes de les preguntes que es van recollir a Twitter durant el final de la campanya.
Enviament a milers 

Els primers dies del 2018, l’Autoritat Catalana de Protecció de Dades (ACPD) encara rep denúncies per aquell enviament. Avui tenen 465 reclamacions que s’han fet via telefònica, per Internet i per correu postal. “Sembla que algú ha comprat una base de dades il·legal i ha fet un bombardeig massiu sense el consentiment dels usuaris”, explica a NacióDigital l'Àngels Barbarà, directora de l’ACPD. "En cas que això hagués estat així, s'hauria comès un delicte". Carles San José, cap d’inspecció de l’organisme català explica que “si hem rebut gairebé 500 denúncies, amb molta probabilitat es va fer un enviament a milers de persones. Sempre passa davant d’un abús, que només uns quants dels afectats denuncien”.

Tot i que l’ACPD va ser el principal destinatari de les denúncies, l'organisme català no podrà resoldre el cas per un tema competencial. “Només entrem en temes d’àmbit públic però mai en casos d’empreses, entitats o plataformes privades, ni associacions, ni partits polítics”, afegeix Barbarà. Aquests dies estan gestionant i creant un registre de totes les denúncies rebudes, a més de donar resposta personalitzada a tots els que van denunciar.

A finals d'aquesta setmana o principis de la vinent s'enviarà tot el material digitalitzat a l’Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD). “Estem desbordats”, explica San José. “En un any, l’ACPD rep com a molt unes 300 denúncies. Però en els darrers dies del 2017, en vam rebre de cop 465”.
 

El correu demanava el vot per a Ciutadans Foto: Adrià Costa


Investigar el cas

Però investigar qui hi ha darrere d'aquest enviament massiu serà una tasca complicada. L’única dada accessible és el domini de Democraciaciudadana.org que va ser creat exclusivament per fer el bombardeig. Per adquirir un domini nou, només cal introduir un nom i cognom, afegir una adreça postal i fer el pagament. I totes poden ser falses. Les dades que es fan constar en el registre d’aquest domini són “Carla Puigde”, l’adreça facilitada és del carrer Urgell de Barcelona i la data de caducitat és de finals del 2018. El domini es va comprar a l'empresa CDMon però aquesta no està autoritzada a donar més informació sobre qui l'ha comprat. 

NacióDigital també ha contactat amb Ciutadans. Fonts del partit han manifestat que estan al cas però no han volgut afegir cap altra explicació.
 
Arxivat a