Mas justifica l'adeu del PDECat: «L'etapa que s'obre requereix nous lideratges»

L'expresident de la Generalitat cita les causes judicials pel 9-N i l'1-O i desvincula la seva renúncia a la presidència del partit a la imminència de la sentència del cas Palau

Artur Mas, aquest dimarts
Artur Mas, aquest dimarts | PDECat
09 de gener del 2018
Actualitzat el 10 de gener a les 7:10h
Artur Mas ha entrat a les 18.39 de la tarda a la sala de premsa de la seu del PDECat. Ha pujat la rampa que separa les cadires dels periodistes del faristol amb un missatge que, segons el seu entorn més immediat, portava preparat des de feia mesos: "Això ja ho tenia pensat i comentat, des d'abans de l'1-O, amb el president Carles Puigdemont i persones de la direcció". Així ha introduït la seva renúncia a liderar el PDECat un any i mig després de la seva fundació i dos anys exactes després del seu pas al costat. Segons ell, ara pertoca no condicionar l'expansió de Junts per Catalunya, que ha posat "el projecte de Convergència a primera línia".

"No es pot veure confrontació entre el partit i la candidatura", ha apuntat l'expresident de la Generalitat, que ha considerat un "èxit". "Junts per Catalunya ha de ser un accelerador pel projecte del PDECat", ha resumit Mas, que ha assenyalat que Neus Munté assumirà les funcions de la presidència representativa del partit.

"Oportunitat d'or"

Mas ha entrat acompanyat de membres de la direcció del partit i de Francesc Homs, un dels dirigents més propers que ha tingut en la seva trajectòria al Govern i al partit. La seva dona, Helena Rakosnik, s'ha assegut a primera fila entre Marta Pascal, coordinadora general del PDECat, i David Bonvehí, el coordinador d'organització. "El resultat de les eleccions obre moltes possibilitats. En l'inici d'aquest curs polític he volgut prendre aquesta decisió llargament meditada i comentada", ha assenyalat.

"La decisió és dimitir com a president del PDECat, que és un càrrec representatiu. La direcció executiva està en mans d'altres persones", ha ressaltat l'expresident de la Generalitat, que ha recordat que és el seu segon "pas al costat". La primera raó de la dimissió té "caràcter polític": el resultat de Junts per Catalunya és "molt bo" i va molt més enllà de les expectatives, perquè el partit tenia estructura i perquè hi havia persones noves que anaven més enllà de les sigles de la formació.

La fórmula de Junts per Catalunya va néixer a Brussel·les "convinguda de manera intel·ligent" abans de les eleccions. "A parer meu, aquest resultat obre una possibilitat d'or perquè el PDECat eixampli la seva base d'una manera molt més accelerada", ha ressaltat el dirigent nacionalista. "El meu pas al costat té a veure amb això: aquesta nova etapa que s'obre requereix nous lideratges. Cal deixar espais lliures perquè determinades persones puguin encapçalar el projecte", ha recalcat.

Calendari judicial (i cas Palau)

La segona part de la decisió té a veure amb el "calendari judicial" que ha d'afrontar al llarg de les properes setmanes. Ha defensat que el Tribunal Suprem ratificarà la inhabilitació pel 9-N de manera "definitiva". I, a banda, ha d'encarar el procés del Tribunal de Comptes i el fet de ser encausat per la causa de l'1-O, que també està liderada pel Tribunal Suprem.

En tot moment, això sí, ha desvinculat la decisió de la imminència de la sentència del cas Palau, que s'ha de fer pública aquest dilluns. "CDC va pagar el preu més alt que pot pagar un partit: desaparèxier", ha raonat Mas, que ha indicat si marxés exclusivament per la presumpta corrupció de Convergència no portaria "mesos" meditant-ho.
 

A continuació, el vídeo íntegre de la compareixença d'Artur Mas.