Ciutadans culpa els «comuns» de no poder tenir la presidència del Parlament

"Elisenda Alamany, independentista declarada, ens ha tancat la porta definitiva", ha afirmat Carlos Carrizosa, que acusa els de Xavier Domènech d'estar al costat dels independentistes | Els "comuns" asseguren que no participaran d'una estratègia que pretén "aprofitar-se del fet que hi hagi polítics a la presó"

Carlos Carrizosa, en una imatge d'arxiu al Parlament
Carlos Carrizosa, en una imatge d'arxiu al Parlament | Adrià Costa
09 de gener del 2018
Actualitzat a les 18:48h
Ciutadans porta dies fent números: si els electes independentistes que estan a Brussel·les (cinc) no poden votar i els "comuns" votaven a favor seu, José María Espejo-Saavedra podia tenir números de ser el president del Parlament. Aquesta possibilitat s'ha fet a miques amb el "no" rotund dels "comuns", que aquest dimarts han deixat clar que no participaran de cap aliança amb el grup d'Inés Arrimadas.

"Elisenda Alamany, independentista declarada, ens ha tancat la porta definitiva a la presidència del Parlament", ha etzibat el portaveu parlamentari de Cs, Carlos Carrizosa, just després de reunir-se amb la que serà la portaveu dels "comuns". El dirigent ha reconegut que la seva estratègia passava per un empat a 65 vots amb els independentistes -compta que els cinc que estan a Brussel·les no podrien votar i sí els tres electes que estan a presó- i 65 vots de Cs, PSC, PP i "comuns" que acabés decantant la presidència de la institució a favor de la força més votada el 21-D: la seva.

Una majoria alternativa "que no existeix"

Alamany ha deixat clar després de reunir-se amb Carrizosa que "la majoria que planteja Ciutadans no és possible perquè no existeix" i ha argumentat que no participaran d'una estratègia per "aprofitar-se del fet que hi hagi gent a la presó".

Els d'Albert Rivera i Arrimadas, per la seva banda, han utilitzat la frustrada negociació amb els "comuns" per assenyalar-los com a força política que sempre està "al costat de l'independentisme" i els ha acusat de no fer possible un canvi al capdavant de la mesa per "qüestions ideològiques". Carrizosa ha argumentat que el seu grup volia una presidència del Parlament i de la Generalitat que "reflectís el resultat de les eleccions passades i el triomf de Ciutadans" i també una mesa del Parlament que no "torni a ser una eina més del Govern i dels partits independentistes".

Pel que fa a la composició de la mesa, ERC ha plantejat als "comuns" formar part de la mesa encara que numèricament no els correspongui un lloc a l'òrgan parlamentari, com ha avançat NacióDigital, i els de Xavier Domènech ja han respost la seva disposició total a la repetició de Joan Josep Nuet com a secretari de la mesa.