Rato esquiva l'autocrítica al Congrés: tots els dards del delfí d'Aznar caigut en desgràcia

L'exvicepresident econòmic ataca durament el govern de Mariano Rajoy, que segons ell el volia a la presó, i acusa Luis de Guindos d'haver ensorrat el sistema financer espanyol

Rodrigo Rato, aquest matí al Congrés.
Rodrigo Rato, aquest matí al Congrés. | Europa Press
09 de gener del 2018
Actualitzat a les 21:16h
Rodrigo Rato ha fet aquest dimarts una reaparició espectacular en la seva compareixença davant la comissió del Congrés que investiga la crisi financera i el rescat bancari. Qui va ser vicepresident econòmic durant el mandat de José María Aznar (1996-2004), de qui es va dir que era l'autor del "miracle" econòmic espanyol, i que després va ascendir a l'olimp de la cúpula financera al capdavant del Fons Monetari Internacional (FMI), és avui un Déu caigut. Expresident de Bankia, l'Audiència Nacional l'espera per jutjar-lo per suposada estafa als inversors.   

Tots els responsables econòmics dels anteriors governs compareixeran al Congrés. Rato ha estat el primer. L'exvicepresident s'ha dedicat a llençar dards contra tothom: el govern de Rodríguez Zapatero, el Banc d'Espanya o Miguel Ángel Fernández Ordóñez. Però el verí principal ha tingut com a destinatari l'executiu de Mariano Rajoy i el ministre Luis de Guindos. Tots van ser responsables de l'ensulsiada financera. Tots menys ell, evidentment.

Contra Hisenda

"Jo no tinc diners en paradisos fiscals, ni he deixat de pagar diners a Hisenda. Mai. És veritat que tinc una inspecció d'hisenda oberta, és veritat que m'han detingut a casa meva, però encara no han estat capaços de fer-me una declaració. I estic entrant en el quart any".

"Hisenda encara m'ha de dir quins diners li dec. Jo el que dic a Hisenda és que jo he pagat tots els meus impostos i he declarat totes les meves rendes. Voluntàriament. Tinc una discussió amb Hisenda sobre la remuneració a través de societats professionals, sí, com molta gent (...). Jo no tenia diners fora d'Espanya quan era ministre. Em vaig anar a viure fora d'Espanya i aleshores vaig tenir-hi diners".

Contra Rafael Catalá

Els atacs contra els ministres del PP han estat potser la part més sucosa de la intervenció de Rato: "El 15 d'abril del 2015, a les nou del matí, el ministre de Justícia explica les meves dades fiscals en els esmorzars de TVE. Com les podia saber? És una pregunta que no ha estat capaç de contestar".

Contra Luis de Guindos

De tots els objectius de Rato, Luis de Guindos ha estat el més evident. Les paraules de l'exvicepresident han mostrat la seva voluntat d'una revenja contra qui considera un traïdor, ja que De Guindos va ser subordinat seu en els temps d'Aznar. Per Rato, el ministre d'Economia és el gran culpable de la caiguda de Bankia i del sistema financer espanyol: "El 6 de maig del 2012, el ministre d'Economia em va exigir la dimissió, que es va fer efectiva el 9 de maig. Les accions de Bankia es van desplomar". "El gener del 2012, el nou ministre d'Economia -De Guindos- es va estrenar davant l'opinió pública mundial afirmant que el sector bancari espanyol necessitava 50.000 milions addicionals. Les accions de tots els bancs van començar a caure", ha afegit.
 

Rodrigo Rato i Miguel Blesa, al judici pel cas de les targetes black Foto: Europa Press / POOL


Contra el govern del PP

"El 13 d'abril del 2015, Voz Pópuli publica que el Sebplac, que depèn d'Economia, m'està investigant. Resulta que qui ha publicat la informació, el senyor Alba, té una reunió amb el ministre d'Economia la setmana anterior. Segons els companys del senyor Alba -jo no hi he parlat personalment-, aquest atribueix la informació al ministre. Hi ha una coincidència: entre febrer i març de 2015, tres persones, el director d'un mitjà, un articulista i un exalt dirigent del PP m'avisen que el govern em vol posar a la presó. I el febrer del 2015, la ministra de Treball li diu a la meva secretària que se separi de mi perquè tindré problemes amb Hisenda". Aquesta tarda, l'entorn de la ministra Fátima Báñez ha desmentit les paraules de Rato al Congrés 

Economia va enredar el Banc d'Espanya?

Una de les acusacions de Rato contra De Guindos ha estat que va ocultar informació al màxim supervisor, arribant fins i tot a beneficiar els competidors de Bankia: "En cap de les reunions que vaig tenir amb Guindos hi va ser el Banc d'Espanya. En la meva opinió, se li van ocultar aquestes reunions. I els competidors van ser després els receptors de la majoria de dipòsits que van sortir de Bankia".

L'enganxada amb Ester Capella

Rato ha tingut diverses enganxades amb diputats de la comissió. Ha estat dur l'enfrontament amb la parlamentària d'ERC Ester Capella, que l'ha anomenat "delinqüent". L'exministre ha reaccionat irat: "No em difami perquè està aquí asseguda, protegida. No li ho penso consentir".

Sobre el FMI

"A mi no em fan fora del Fons Monetari Internacional. Dimiteixo jo", ha etzibat al diputat Alberto Garzón, que havia dit que Rato havia estat forçat a abandonar l'organisme internacional. I ha afegit que l'FMI "és un dels pocs organismes que treballen per reduir el dèficit democràtic".