El Parlament recorre finalment el 155 al Tribunal Constitucional

El recurs defensa que el 155 no pot cessar autoritats ni dissoldre la cambra catalana

09 de gener del 2018
Actualitzat a les 17:38h

El Parlament de Catalunya, en una imatge d'arxiu. Foto: Josep Maria Montaner


El Parlament de Catalunya ha recorregut finalment l'article 155 al Tribunal Constitucional. Dies després que la diputació permanent aprovés impugnar la intervenció de les institucions catalanes amb els vots de Junts pel Sí i Catalunya Sí que es Pot, la cambra ha fet efectiu el recurs.

El recurs es va aprovar després que el Consell de Garanties Estatutàries (CGE) determinés que alguns dels seus elements vulneraven la Constitució. La proposta va ser aprovada amb els vots de JxSí i Catalunya Sí que es Pot, l'oposició de Cs, PSC i PP, i l'abstenció de la CUP.

El recurs defensa que el 155 no pot cessar autoritats
El recurs que el Parlament ha presentat aquest dimarts al Tribunal Constitucional (TC) defensa que amb l'aplicació de l'article 155 no es pot suspendre l'autogovern de Catalunya, cessar autoritats ni dissoldre la cambra catalana. Segons el recurs, aquestes mesures aprovades pel Senat el passat 27 d'octubre vulneren el principi d'autonomia establert en l'article 2 de la Constitució.

L'escrit del Parlament també argumenta que les mesures que s'acordin a través del 155 han d'estar regides per la "gradualitat, la proporcionalitat i la transitorietat". I també qüestiona l'activació del 155 per una "mera declaració retòrica per part del president d'una comunitat autònoma" que, segons l'escrit, no està acompanyada d'una "situació fàctica i d'uns efectes que portin a la constatació que l'objecte del requeriment s'ha produït de manera real i efectiva".
 

Recurs TC 155 by naciodigital on Scribd