L'Estat multa el doble d'aficionats per dur estelades al futbol que per dur banderes franquistes

Deu persones han estat sancionades per lluir senyeres independentistes des del 2011, mentre que s'han obert sols quatre expedients per mostrar estendards feixistes | El govern espanyol admet a ERC que l'estelada no és una bandera prohibida però en justifica la retirada perquè "pot ocasionar una reacció adversa per part d'altres aficionats"

Estelades al Camp Nou
Estelades al Camp Nou | Europa Press
08 de gener del 2018
Actualitzat el 09 de gener a la 13:13h
L'Estat ha sancionat més del doble de persones per lluir estelades en recintes futbolístics que per portar banderes franquistes, des de 2011. Així ho admet el govern espanyol en una resposta per escrit a senadors d'ERC arran de l'últim cas d'aquestes característiques, quan dos agents de la Policia Nacional van expulsar el 13 de maig de l'any passat un aficionat del Llevant per dur una bandera independentista en un partit com a local contra el Girona.

Segons detalla l'escrit de l'executiu central, que replica una pregunta dels senadors republicans Bernat Picornell, Josep Rufà, Laura Castell i Miquel José Aubà, els cossos policials estatals han iniciat deu actes d'incidència per exhibir estelades en recintes esportius, en els últims set anys. En el mateix període, per contra, només ha sancionat quatre cops el lluïment del que anomena "banderes preconstitucionals", entre les quals hi situa la bandera espanyola amb l'àguila de Sant Joan, un eufemisme per referir-se als estendards franquistes.

En concret, es va multar quatre persones per portar estelades el 2011, tres el 2012, dues el 2014 (en aquest cas, en un partit de bàsquet) i l'esmentat aficionat del Llevant el 2017. Aquesta acció, segons els senadors d'ERC, "s'emmarca en una pràctica habitual efectuada per les forces i cossos de seguretat a l'hora de perseguir els independentistes i acovardir la llibertat d'expressió sobretot dels independentistes valencians". Per contra, tan sols es va sancionar un ultra el 2011 per mostrar banderes feixistes, dos el 2012 pel mateix motiu i un últim el 2017.

Banderes que provoquen

En tot cas, en la seva resposta, el govern espanyol assegura que "l'exhibició de la bandera independentista catalana (estelada) en els recintes esportius, no suposa per si sola cap infracció de la llei 19/2007 contra la violència, el racisme, la xenofòbia i la intolerància en l'esport", però sí que pot provocar que hi hagi incidents, ja que, "depenent del lloc i condicions en què es porta a terme, pot ocasionar una reacció adversa per part d'altres aficionats", motiu pel qual "en aquestes ocasions es demana la seva retirada, a fi d'evitar un mal major, la qual cosa passa amb tota mena de simbologies". Una petició, per tant, que se sustenta sense massa criteri objectiu per part dels agents de seguretat.

D'aquesta manera, l'executiu assegura que, davant la petició de retirada d'un estendard que legalment es pot lluir, "les propostes de sanció originades per l'exhibició de la bandera independentista no ho van ser per aquest fet, sinó que van venir acompanyades d'altres comportaments, sí recollits com a sancionables per la llei, com poden ser la negativa a seguir les indicacions, tant de seguretat privada com de les forces i cossos de seguretat, insults i menyspreus, provocacions i/o alteracions de l'ordre públic".
 

Resposta del govern espanyol sobre les sancions per portar estelades by naciodigital on Scribd