ERC crida a pactar una mesa i un Govern «a favor de la República i contra el 155»

Roger Torrent insta a "mirar totes les possibilitats" per investir Puigdemont, però avisa que "cal fer tot l'anàlisi polític i tècnic" de si seria possible una votació telemàtica

08 de gener del 2018
Actualitzat a les 22:18h

Roger Torrent, en roda de premsa Foto: ACN


Els propers dies s'intensificaran les reunions per pactar la mesa del Parlament i la composició del Govern. Així ho ha anunciat dilluns el diputat electe d'ERC Roger Torrent, que ha explicat que "serà una setmana intensa de diàleg, negociació i converses amb totes les forces a favor de la República i contra el 155 per lligar acords i majories estables". En tot cas, no ha volgut concretar noms i ha apostat per abordar "quina agenda política ha d'assumir la mesa del Parlament i sobretot el Govern de la Generalitat" i, un cop se sàpiga, buscar les persones per implantar-la, deixant oberta la possibilitat de facilitar un lloc a la mesa als "comuns".

Sigui com sigui, Torrent ha començat lamentant que, "de manera injusta, el tribunal considera que Junqueras s'ha de mantenir a la presó", cosa que ha provocat "desolació des d'un punt de vista polític i personal", malgrat que el vicepresident català ha deixat clar que vol que els republicans persisteixin, motiu pel qual aquesta serà "setmana de treball intens". Durant aquesta, hi haurà "contactes multilaterals, l'agenda estarà farcida d'aquestes trobades, fins a principis de la setmana que ve".

En aquest sentit, no ha volgut concretar si Carme Forcadell vol mantenir-se com a presidenta del Parlament -opció que considera "lògica", a l'espera del que ella decideixi si ho accepta- i, pel que fa al Govern, ha tancat files amb Puigdemont: "El nostre candidat és Puigdemont, tocarà treballar perquè sigui així". "Hem de mirar totes les possibilitats", s'ha limitat a respondre, preguntat per si avalaria una investidura telemàtica, com ha plantejat Junts per Catalunya, per bé que ha avisat que "cal fer tot l'anàlisi polític i tècnic" de si això seria possible i ha demanat que "el Govern ha de poder governar des del minut u".

Com desenvolupar la República

Així, ha insistit que la prioritat és "assegurar una majoria en contra del 155 i a favor de la majoria", abans de parlar de noms, ja que "el qui és molt important, però també el què" i, per tant, ha instat a parlar sobre les tasques a desenvolupar aquesta legislatura, a com es pot fer el "desplegament de la República". "Això és el que ens han demanat els ciutadans amb el seu vot", ha apuntat.

Quant a la possibilitat que els consellers exiliats, com els republicans Toni Comín i Meritxell Serret, haurien de renunciar a l'escó per garantir la majoria independentista -tal com planteja Demòcrates-, ha explicat que ERC està "parlant diàriament amb ells" i s'ha mostrat convençut que "prendran la millor decisió personal per afavorir el bé col·lectiu" i no a una persona o partit concret.