​Intel·ligència artificial i «big data» per combatre Estat Islàmic

El Pentàgon admet que analistes de seguretat molt qualificats només fan tasques administratives perquè encara no s’han classificat les imatges aèries captades sobre els terroristes

Combatents d'Estat Islàmic
Combatents d'Estat Islàmic | Europa Press
08 de gener del 2018
Actualitzat el 09 de gener a les 17:16h
Els analistes d’intel·ligència artificial, tant militars com civils, que han de lluitar contra Estat Islàmic estan desbordats per l’enorme volum d’informació que tenen al seu abast. Disposen de tantes imatges de videovigilància que pràcticament no saben per on començar. Les incursions aèries dels Estats Units contra els terroristes són abundants i generen un material que, en potència, és valuós. Però sense el tractament adequat, aquest conglomerat de dades té poca utilitat. És a dir, per molt contingut que aconsegueixin, si no el poden estudiar, ni el saben entendre, no serveix per a res.
 
Els analistes d’intel·ligència artificial estan desbordats per l’enorme volum d’informació que tenen al seu abast
Per resoldre aquesta greu situació, que segueix fent vulnerables
països de tot el món a atacs de qualsevol mena, el Pentàgon ha assignat un nou sistema, l’anomenat equip funcional de guerra algorítmica (AWCFT, per les seves sigles en anglès). La seva missió consisteix a accelerar aquest treball tot emprant les tècniques del big data i l’aprenentatge automàtic d'ordinadors (machine learning). En termes de seguretat internacional, sembla una bona notícia. No obstant això, també hi ha veus crítiques que, en clau interna, es pregunten per què no s’ha adoptat aquesta mesura abans.

Esperances en la tecnologia
 
No es contempla la possibilitat de destinar més personal al Projecte Maven, com és coneguda aquesta iniciativa. Les esperances estan dipositades en la tecnologia, com ha reconegut el tinent general de la força aèria John N.T. "Jack" Shanahan. Cal guanyar temps. Molts professionals qualificats, ara mateix, porten a terme tasques administratives, un luxe que ni Estats Units ni els seus aliats es poden permetre. Ells no haurien d’introduir manualment en fulls de càlcul informació susceptible de ser rellevant, sinó que haurien d’entendre bé què significa i guiar l’acció política, militar, etc.
 
Professionals qualificats porten a terme tasques administratives

Les autoritats nord-americanes esperen que l’AWCFT expandeixi les actuals capacitats de processament, explotació i distribució de material, tot començant per l’etiquetatge automàtic de dades. En qualsevol cas, la intel·ligència estatal depèn en bona mesura d’algoritmes i maquinari del sector privat, on s’ha evolucionat per sobre del progrés experimentat en l’àmbit públic.

La importància del Projecte Maven és tan gran que, si té èxit, serà l’exemple i la referència de la resta de millores en els serveis armats, entre ells, el comandament d’operacions, el control, la logística i les comunicacions. Sense resultats favorables, el Congrés difícilment aprovarà una transferència de fons per valor de 70 milions d’euros fins que la unitat obtingui un pressupost propi.
Arxivat a