Antoni Bassas, premi Josep Pla amb unes memòries sobre l'etapa a Catalunya Ràdio

"Bon dia, són les vuit!" explicarà les vivències al capdavant del programa líder de la ràdio catalana, que va dirigir durant 14 anys | El periodista ha dedicat el guardó "a quatre homes de pau injustament empresonats: Junqueras, Sànchez, Cuixart i Forn"

Antoni Bassas, rebent el premi Josep Pla
Antoni Bassas, rebent el premi Josep Pla | ACN
06 de gener del 2018
Actualitzat el 07 de gener a les 12:23h
Antoni Bassas ha resultat el vencedor d'una de les edicions més especials del premi Josep Pla, la del cinquantenari. El popular periodista s'ha imposat als altres finalistes amb una obra titulada Bon dia, són les vuit!, unes memòries sobre la seva experiència professional, i sobretot humana, en l'etapa que va dirigir Els matins deCatalunya Ràdio. El llibre també compta amb un darrer capítol sobre el període que va viure com a corresponsal de la Televisió de Catalunya a Washington. "El més curiós d'aquest llibre és que he estat molt temps resistint-me a escriure'l", ha afirmat Bassas en recollir el guardó.

"L'endemà de deixar el programa ja vaig tenir algunes propostes de fer-ho. I, en tornar d'Amèrica, em trobava que hi havia gent que em deia que trobava a faltar el programa, que recordava gent extraordinària com la d'aquella tertúlia dels tres tenors –amb Foix, Sanuy i Portabella–, o l'Alguna Pregunta Més amb en Carles Capdevila. A poc a poc em vaig començar a sentir en deute amb la gent. Per què, doncs, no deixar-ne un testimoni escrit?". El resultat és una obra feta "a partir d'apunts de dietari, molts records, moltes converses i apunts". Bassas ha acabat el seu discurs dedicant el guardó "a quatre homes de pau injustament empresonats: Junqueras, Sànchez, Cuixart i Forn".

Una de les veus més conegudes del país

Bassas és conegut per ser una de les veus i un dels rostres més emblemàtics de la ràdio i la televisió catalana. Entre d'altres, va ser membre de Futbol a Catalunya Ràdio, la retransmissió esportiva conduïda per Joaquim Maria Puyal, però també per haver presentat programes de gran èxit en la història de la televisió catalana com Tres pics i repicó i Aquest any, cent!, i per haver estat el corresponsal de la delegació de TVC als Estats Units. Però va ser la seva faceta a la ràdio allò que el va fer un periodista estimat i molt popular entre el públic català.

Durant catorze anys, del 1995 al 2008, va ser el director i conductor del programa estrella dels matins radiofònics del país, El matí de Catalunya Ràdio, un espai que ell va consolidar com a líder d'audiència indiscutible de la seva franja. Malgrat això, el 27 de juny de 2008, va anunciar que abandonava el programa "per desavinences amb la direcció de l'emissora a l'hora de planejar la renovació". Amb Un núvol blanc del seu amic Lluís Llach com música de fons, Bassas va acomiadar-se de l'audiència afirmant que "si la classe política catalana no aguanta un programa com aquest, és que tenim una cultura democràtica molt justeta".

El Josep Pla, un esdeveniment de la societat cultural catalana

Un total de 30 obres s'han presentat al guardó, dotat amb 6.000 euros, que es lliura conjuntament amb el Premio Nadal i que en la darrera edició va guanyar Xavier Theros amb La fada negra, una novel·la d'intrigues a la Barcelona de 1843, i l'anterior, Lluís Foix amb Aquella porta giratòria. Quatre obres han estat les finalistes: Diari d’un diletant, Joaquim Pijoan; No tractis Déu de vostè, Jordi Ortiz; La comunitat, Jordi Galvany (pseudònim); Marca Blanca, Abraham (pseudònim).

Entre els originals conviuen tant la novel·la històrica com les novel·les ambientades en l’actualitat, les biogràfiques, els dietaris i la prosa memorialística. El jurat del Premi Josep Pla 2017 el formen Genís Sinca, Rosa Cabré, Antoni Pladevall, Àlex Susanna i Glòria Gasch. La celebració dels 50 anys del Premi Josep Pla coincideix amb l'esdeveniment històric de la publicació de l'obra inèdita de l'autor empordanès Fer-se totes les il·lusions possibles.