La carta als Reis dels partits: de la recuperació del «seny» a la llibertat dels presos polítics

Les formacions encaren una legislatura difícil amb desitjos, recollits per NacióDigital, que dibuixen la polarització de l'escenari polític català

Els reis Gaspar i Baltasar mostren la clau de la ciutat de Barcelona.
Els reis Gaspar i Baltasar mostren la clau de la ciutat de Barcelona. | ACN
04 de gener del 2018
Actualitzat el 06 de gener a les 8:53h
Les pancartes electorals han conviscut amb els llums de Nadal als carrers de Catalunya en aquestes darreres setmanes. Els resultats del 21-D encara no s'havien paït quan els torrons arribaven a les taules. I ara, un cop arrencat el nou any, els Reis posaran punt i final a la treva nadalenca i donaran pas a un curs polític que arrenca amb la mateixa excepcionalitat amb la qual es va acabar l'any 2017.

Si hi ha un aspecte en el qual tots els partits estan d'acord és que aquesta no serà una legislatura fàcil. De fet, comença marcada per les complexes negociacions per confeccionar la mesa del Parlament i el Govern, inevitablement marcades per la situació judicial dels investigats per l'1-O. Abans d'encarar una setmana decisiva, cadascuna de les formacions ha fet la seva carta als Reis de l'Orient i han deixat per escrit quins són els seus desitjos per aquest any que tot just estrenen.

La polarització es reflecteix a les cartes, recollides per NacióDigital, de la mateixa manera que es va exhibir durant la campanya: els partits constitucionalistes demanen a ses Majestats respecte per la llei mentre que els sobiranistes posen per escrit el seu desig que es posi punt i final a la judicialització del conflicte polític -amb l'alliberament dels presos- i es restitueixin les institucions catalanes.
 
 Cs: seny, respecte a la llei, i la fi de la corrupció i la violència masclista
"Des de Ciutadans volem demanar a ses Majestats de l’Orient una nova etapa de convivència, seny i estabilitat a Catalunya per acabar amb un any polític d'angoixes, fugida d'empreses i caiguda del treball, turisme i consum. 

Una Catalunya plural, per a tots, on els nostres governants no se saltin les lleis i es centrin en treballar en els problemes reals dels catalans i no pas en com separar-nos de la resta d'espanyols. Un Govern que prioritzi les polítiques socials pensant en totes aquelles famílies que ho han estat passant molt malament a la nostra terra durant massa anys de crisi. 

També volem demanar que, aquest any sí, tinguem com a societat el coratge i la voluntat d’acabar amb dues de les xacres que més ens avergonyeixen. Per una banda, acabar amb la corrupció política que tant de mal ha fet a les nostres institucions, també a Catalunya. I, per altra banda, acabar amb la violència contra les dones que ens segueix colpint de forma inacceptable. Desitgem per aquest nou any més sensibilitat i determinació perquè tots ens sentim concernits i apel·lats per aquests problemes i treballem plegats per combatre'ls".
 
 
  JxCat: que el govern espanyol "rectifiqui, repari i restitueixi"
"Més que una carta als reis, el que Junts per Catalunya espera d'aquest 2018 és que el govern de l'estat espanyol accepti els resultats del 21-D i reverteixi el 155 i les seves conseqüències. Que rectifiqui, repari i restitueixi la situació anterior al 155.

Que s'acabi amb aquesta situació injusta i  anòmala i que els presos polítics surtin en llibertat, que els exiliats puguin tornar amb seguretat i garanties per tal que puguin exercir els seus drets polítics amb plenitud. I que es tanquin tots els processos oberts contra ciutadans, alcaldes, diputats i membres del Parlament i del Govern.

Que el govern espanyol faci el que faria qualsevol país democràtic, que és asseure's a parlar amb el Govern legítim català i pactar i negociar una sortida política a la situació que viu Catalunya. I que sigui capaç d'entendre que els ciutadans de Catalunya han escollit construir una república".
 
 
 ERC: llibertat per als presos i desplegament de la República
"Com a bons republicans, sabem que allò que desitgem no ens serà regalat, sinó que ens ho haurem de guanyar, com sempre, a base de treball, esforç col·lectiu i molta perseverança. Els objectius per enguany són la restitució de les institucions catalanes i el desplegament de la República i totes les lleis destinades a millorar la vida dels nostres conciutadans. I som molt conscients que això no ens ho regalarà ningú.

Però tampoc som aliens a l'esperit nadalenc que ens envolta aquests dies i també tenim desitjos i il·lusions per a l'any que acaba de començar: en primer lloc, salut per a tothom; segon, més democràcia, que tothom sigui capaç d'acceptar la voluntat democràtica de la ciutadania catalana, que els presos polítics recuperin la llibertat i que els membres del Govern exiliats puguin tornar a casa; i per últim, la consolidació d’una societat basada en els valors republicans, una societat d’homes i dones lliures, on ningú vagi a la presó per les seves idees, i on es garanteixi la igualtat d'oportunitats i es doni suport a aquelles persones que més ho necessiten".
 
 
 PSC: respecte per totes les idees i agenda per a la igualtat
"El Partit dels Socialistes de Catalunya vol que en aquesta nova legislatura que
encetarem es recuperi el respecte per totes les idees, per les institucions, que són de
tots, i, per la llei, que a tots ens empara. Seguirem esforçant-nos, doncs, per evitar el
frontisme en la política catalana i treballar per la reconciliació, tot insistint que es
transiti el camí del diàleg, la negociació i el pacte per preservar la unitat civil i la cohesió social del país. 

Una cohesió social que, a més, necessita d’un govern que també posi fre a les nefastes conseqüències de la crisi i les polítiques d’austeritat. El PSC vol que es resituï la dignitat de les persones al centre del debat polític i del sistema de benestar de Catalunya i, per fer-ho, volem que es posi en funcionament una veritable agenda per la igualtat que sigui punta de llança de l’actuació pública davant el deteriorament dels serveis públics, del debilitament dels sistemes de protecció social i de la precarització generalitzada al món del treball. Per a nosaltres, la justícia social és la garantia de present i de futur d’un país, i la igualtat d’oportunitats, la pedra angular a partir de la qual construir una societat realment justa.

Tant de bo els Reis Mags ens porteu als catalans i les catalanes totes dues coses. És
urgent i imprescindible".
 
 
 "Comuns": que els blocs "deixin pas" a les necessitats de la gent
"La carta als reis il·lusiona cada any milers de nens i nenes del nostre país, però a Catalunya en Comú Podem preferim encara més una altra tradició nadalenca: el tió. No només per catalanista i laica, sinó sobretot pel seu sentit profundament republicà, més important encara en un moment polític en el qual es parla molt de “República” en abstracte, i molt menys dels valors republicans de “llibertat, igualtat i fraternitat” que li donen sentit.

El tió no “demana” regals a un ésser superior, sinó que els exigeix i els fa caure a base de repicar en comú. Segurament no existeix millor metàfora sobre com Catalunya en Comú-Podem encara aquesta legislatura, sobre tot pel que fa als drets socials tan llargament oblidats i que necessitaran molta feina en comú per tornar-los a posar al centre. A aquest any nou li demanem que els blocs (que només bloquegen i es retroalimenten) deixin pas a les principals necessitats de la gent i l'anhel tan majoritari com divers de més sobirania.

Que no es facin més debats (parlamentaris o televisius) en els quals es discuteixi d’un país que no surt als mapes perquè se'n desconeix la seva taxa d'atur, nombre de dones assassinades per violència masclista o refugiats en acollida. Volem que el 2018 sigui l'any en què es comenci a construir un país amb la seva gent. I Catalunya en Comú-Podem no esperarà un moment màgic, ni es resignarà al carbó, sinó que treballarà incansablement per aconseguir uns drets i una sobirania que el poble de Catalunya es mereix".
 
 
 CUP: República, alliberament dels presos i "decrets de la dignitat"
"La nostra carta no és als Reis sinó a la gent i a tots aquells que poden fer possible la voluntat popular! 

La República de l'1 d'octubre, l'alliberament dels presos polítics i els decrets de la dignitat amb l'adopció d’un pla de xoc contra la pobresa; la proclamació de la voluntat de construcció de la República Catalana, el desenvolupament de la llei de transitorietat, la convocatòria de l'Assemblea Constituent i l'impuls dels decrets republicans inicials. També l'impuls immediat de mesures orientades a ampliar els drets de la majoria treballadora i popular; la creació d’un poder financer propi (banc central català i banca pública); el control dels sector estratègics de l'economia com l'energia, les comunicacions i el transport; la creació d’una xarxa pública de telecomunicacions.

També la recuperació de la titularitat, gestió i provisió pública de tot els centres que formen part del SISCAT (Sistema Sanitari integral d'utilització pública de Catalunya); la recuperació de la titularitat, gestió i provisió pública de tots els centres sociosanitaris; la mobilització immediata via expropiació i sense compensació per raons d'interès general, de tot el parc d'habitatges buits propietat de bancs i grans tenidors per incorporar-los a un part públic d’habitatges. I, per últim, la finalització del desplegament de les forces d'ocupació, possibilitant un control efectiu del territori; el desplegament de mesures contra la corrupció i un xoc contra la violència masclista i contra els feminicidis".
 
 
 PP: fi de les "tensions" i governants "eficaços"
Estimats i somiats Reis Mags:

"Com bé sabeu, la nostra societat continua patint situacions injustes. Moltes persones i moltes famílies pateixen encara els efectes d’una llarga crisi. Tot i que les condicions han canviat i ja s'han revertit molts casos, continuen sent necessaris esforços per part de tots perquè la recuperació arribi a tothom quan abans millor.

És imprescindible que per garantir el benestar que volem per a tothom es guareixin les tensions socials i econòmiques causades per les tensions polítiques durant el darrer any i que han posat en risc el camí de la recuperació i el camí del benestar. 
Per això, necessitem que ens ajudeu a aixecar les pedres que s’han interposat en el camí de la convivència, de la tolerància i del respecte, valors que ens ha guiat durant les darreres dècades i ens han permès assolir un progrés i una modernització capdavanteres a Europa.

Us demanem que ajudeu els nostres governants a ocupar-se amb eficàcia dels problemes que patim i s'allunyin de la temptació de generar nous problemes a la societat catalana. Finalment, també us demanem que ens doneu il·lusió amb la vostra màgia, i sobretot forces col·lectives que ens ajudin a assolir aquestes fites".