ERC aprofita l'estancament de Colau i atrapa BComú

Els republicans serien la força més votada, segons el baròmetre municipal de Barcelona, i Colau segueix sent la líder més ben valorada | El PSC creix tres punts en intenció de vot després del trencament de l'acord de govern i el PDECat baixa una dècima | L'encaix de Catalunya a Espanya és el principal problema dels barcelonins

Colau conversant amb Alfred Bosch en presència de Laia Ortiz, durant un ple municipal
Colau conversant amb Alfred Bosch en presència de Laia Ortiz, durant un ple municipal | ACN
04 de gener del 2018
Actualitzat a les 20:39h
Des del govern municipal l'han definit com un "empat tècnic", però la realitat és que si en aquests moments es celebressin les eleccions municipals, ERC seria la força més votada a Barcelona amb un 16,5% dels suport, segons el darrer baròmetre de l'Ajuntament de Barcelona. Dues dècimes més respecte la intenció de vot que aglutina la formació d'Ada Colau, amb un 16,3%.

L'enquesta, elaborada entre el 23 de novembre i el 4 de desembre a partir de 800 entrevistes telefòniques, recull els efectes del trencament del pacte de govern Barcelona en Comú i el PSC: els "comuns" creixen només sis dècimes respecte l'enquesta del juny, mentre que els socialistes es disparen del 6% al 9,3%. Els republicans aprofiten, doncs, l'estancament de Colau per situar-se com a possibles guanyadors de les eleccions, tot i que Ada Colau segueix sent la líder municipal més ben valorada. "El baròmetre és orientatiu i ens permet afrontar la feina amb bones perspectives de cara al 2019", han assegurat fonts del grup municipal d'ERC en conèixer el sondeig. Recorden, a més, que és la segona vegada en la història de la ciutat que un partit de l'oposició supera en intenció directa de vot al partit de govern. L'anterior va ser l'any 2010, abans que Xavier Trias arrabassés l'alcaldia al PSC.

Colau segueix sent la líder més ben valorada

El primer tinent d'alcalde, Gerardo Pisarello, interpreta que ERC, que creix dos punts respecte el darrer baròmetre, suma suport a costa del PDECat, que perd una dècima i se situa en el 5,8%. Ha argumentat que es tracta d'una projecció molt "condicionada pel context actual" i ha subratllat que, malgrat la polarització, Barcelona en Comú "manté la intenció de vot" i Colau és la "líder més ben valorada" (amb un 5,3). La paradoxa dels socialistes és que, malgrat que creix la seva intenció de vot, el seu líder, Jaume Collboni, passa de l'aprovat al suspès amb un 4,8. El pitjor valorat és el popular Alberto Fernández Díaz, que obté un 2,4.

El PP quedaria fora del consistori

Pel que fa a la resta de formacions, Ciutadans, que va ser la força més votada a les eleccions del 21-D, s'enfila del 5,9% al 6,4%. La CUP passa del 2,4% al 3,6% i el PP segueix caient dues dècimes més (1%) i es quedaria fora del consistori. "És un càstig a l'opció que el PP ha pres amb Catalunya", ha sentenciat Pisarello. 

Preguntat sobre si els resultats del 21-D preocupen a Colau i el seu equip de cara a les eleccions municipals del 2019, Pisarello ha argumentat que els resultats en unes catalanes es poden "revertir" a les municipals i també a les generals. Ha posat com a exemple el 27-S del 2015, on després que els "comuns" guanyessin Barcelona la Catalunya Sí que es Pot de Lluís Rabell va obtenir 11 diputats; i a les generals del 20-D del 2016 Xavier Domènech va guanyar els comicis a Catalunya. 

Els efectes del 21-D

Això sí, Pisarello ha assegurat que cal "estar atent i alerta" a allò que planteja la ciutadania. Seguint amb les dades del baròmetre, l'encaix de Catalunya a Espanya se situa com a primera preocupació dels barcelonins mentre que el turisme cau al cinquè lloc. La majoria dels ciutadans de Barcelona es mostren contraris a l'empresonament de líders polítics (80,5%) i a l'aplicació del 155 (74,5%). Però també el 62% rebutja la declaració unilateral d'independència. També ha subratllat que creix la intenció de vot dels partits d'esquerres, fet que demostra, al seu parer, que Barcelona és una "ciutat progressista" i que les aliances del futur haurien d'emmirallar-se en aquest context. Pel que fa al model d'Estat, un 33,6% dels barcelonins aposta per una Catalunya independent, el 27,6% defensa un encaix dins d'una Espanya federal i el 19% advoquen per seguir sent una comunitat autònoma dins de l'estat espanyol. 

El primer tinent d'alcalde ha defensat que dedicaran l'any i mig que queda de mandat per "donar centralitat" a les polítiques socials i ambientals -la contaminació se situa a hores d'ara com el tercer problema dels barcelonins-, de reactivació sostenible de l'economia i per "prestigiar" el nom de Barcelona i "rellançar-ne" la seva imatge.  
 

Baròmetre Ajuntament de Barcelona by naciodigital on Scribd





 
Arxivat a