GUIA Tot el que cal saber sobre la cavalcada de Reis de Barcelona

Mapa del recorregut, les principals novetats, els canals per seguir l'arribada de Ses Majestats i la cavalcada d'enguany en xifres

L'arribada dels Reis de l'Orient l'any passat a Barcelona
L'arribada dels Reis de l'Orient l'any passat a Barcelona | Europa Press
04 de gener del 2018
Actualitzat a les 20:38h
Arriben Ses Majestats d’Orient i, amb ells, la nit més màgica de l’any. Com cada any per aquestes dates, els Reis ultimen els detalls per la cavalcada de Barcelona, que recorrerà carrers de la ciutat per saludar nens i nenes i rebre les cartes d’última hora. Melcior, Gaspar i Baltasar arribaran a bord del pailebot Santa Eulàlia acompanyats del seu seguici el dia 5 de gener a les 16.00 al Moll de la Fusta de Barcelona. Allà rebran de mans de l’alcaldessa, Ada Colau, el pa i la sal, com a símbol d’acolliment i hospitalitat, i el més important: la clau que obre totes les portes. 

Des d’allà, Ses Majestats es desplaçaran fins a l’avinguda del Marquès de l’Argentera on ja tindran preparades les carrosses i les comparses per iniciar la cavalcada a les 18.00. Barcelona s’omplirà enguany de llum i color en una gran festa ciutadana amb fins a 1.281 participants entre ballarins, actors, xanquers i voluntaris. Tot plegat, un seguici que durarà uns 50 minuts i s’estructurarà en dotze grans blocs. Els Cors de la Pau encapçalaran la cavalcada com a símbol del batec de la ciutat per la pau i la concòrdia en un any marcat pels atemptats del 17 d’agost a Barcelona i Cambrils. 

El recorregut de la cavalcada

La ruta dels Reis començarà a les sis de la tarda a l’avinguda del Marquès de l’Argentera a tocar del passeig de la Circumval·lació, al Parc de la Ciutadella, i arribarà fins a les Fonts de Montjuïc, a l’avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, cap allà a les nou del vespre. Aquest serà el recorregut amb les hores previstes: 

A les 18h, els Reis sortiran de l’avinguda del Marquès de l’Argentera i arribaran al Pla de Palau a les 18.10h. Continuaran pel Passeig d’Isabel II a les 18.15h i tombaran per la Via Laietana a les 18.25h. És previst que arribin a la plaça d’Urquinaona a les 19h. Passaran pel carrer Fontanella (19.05h) i arribaran a la plaça de Catalunya a les 19.10h. Seguiran fins a la plaça Universitat (19.25h) pel carrer Pelai i baixaran per la Ronda de Sant Antoni (19.35h). A les 19.45h, Ses Majestats passaran pel carrer Sepúlveda, pujaran per Paral·lel a les 20.25h i arribaran a la plaça d’Espanya a les 20.35h. Allà començarà el tram final de la cavalcada: per l’avinguda Maria Cristina, a les 20.45h fins arribar a l’avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia, a tocar de les Fonts de Montjuïc, a les 21h. En total, unes tres hores de cavalcada.
 

El recorregut de la cavalcada de Reis d'aquest any Foto: Ajuntament de Barcelona


Afectacions a la mobilitat a la ciutat

Com cada any, la cavalcada provoca algunes afectacions. Segons ha informat l'Ajuntament de Barcelona, a partir del dia 5 les 17h i fins les 21.30h es restringirà el trànsit als vehicles privats i al transport en superfície a les vies del recorregut de Ses Majestats. Des de les 16h i fins les 22h, ja es prohibirà la circulació als vehicles amb un pes superior als 3.500 kg excepte els vehicles de servei públic

Els agents de la Guàrdia Urbana establiran un ampli dispositiu de mobilitat per tal d’efectuar els desviaments corresponents, garantir el pas de la cavalcada i minimitzar les afectacions sobre el trànsit. El cos de policia barceloní anirà reobrint progressivament els carrers a mesura que les carrosses avancin per l’itinerari previst, en funció de la situació del seguici dels Reis i del trànsit en general.

La cavalcada comportarà prohibicions d’estacionament a diferents punts de la ciutat com a la plaça de Catalunya, el Passeig de Circumval·lació, la plaça de Josep Puig I Cadafalch, el carrer Consolat de Mar, i totes les vies de l’itinerari, incloses motos a les voreres (excloent el costat Besòs de l'avinguda del Paral·lel, entre Sepúlveda i la plaça d'Espanya) i a l'avinguda Icària, entre Wellington i Ramon Trias Fargas. Es col·locaran avisos als vehicles estacionats a les vies de l'itinerari perquè el dia 5, els seus conductors no els deixin als llocs a partir de les 7.00. 

A banda, el dia 5 a partir de les 11h es deixaran fora de servei els parquímetres de totes les vies afectades pel recorregut, i a partir de les 13h, es deixaran fora de servei i es retiraran les bicicletes.

Cors, haimes i dues noves carrosses entre les novetats d'aquest any

La cavalcada d’enguany arriba farcida de novetats. L’obriran els Cors de la Pau i el seu seguici amb el lema “Batega!”, com a símbol dels batecs de la ciutat per la pau i la concòrdia i per transmetre als barcelonins un missatge de pau. Als Cors els seguirà tota una desfilada d’éssers màgics de la mà del grup Brincaderia, amb una sintonia creada per Arturo Calvo i una coreografia de Javier Guerrero. 

Ses Majestats portaran amb ells la gran caravana. Per primera vegada es podran veure diferents carpes que acompanyaran els Reis en forma de caravana. En total seran cinc haimes que explicaran a petits i grans el llarg camí que han fet Melcior, Gaspar i Baltasar des de l’Orient per arribar a Barcelona. Seran la haima de la música, la haima de la cuina, la haima de la llum, la haima de l’aigua i la més esperada, la haima de les joguines. 

Aquest any també hi haurà dues noves carrosses: la carrossa d’anar a dormir, per recordar als infants que la vigília de Reis han d’anar a dormir ben d’hora, i la carrossa de les joguines, amb la pilota com a protagonista. 

Per on es pot seguir la cavalcada? 

TV3 cobrirà aquest any la cavalcada de Manresa, però per seguir la cavalcada de Barcelona podeu fer servir els canals de l’Ajuntament. A través de la pàgina web dedicada a la cavalcada es podrà veure sobre el plànol de la ciutat el recorregut de Ses Majestats: quan la rua es posi en marxa, el mapa indicarà la posició en temps real del lloc on es trobi la primera carrossa del seguici. També es podrà seguir a través de Twitter a @barcelona_cat i del Twitter i Instagram de Barcelona Cultura (@bcncultura) acompanyat del hashtag oficial #ReisBCN.  
 

El seguici de la cavalcada de l'any passat Foto: Ajuntament de Barcelona


La cavalcada en xifres

- Cinc quilòmetres de recorregut: des de l’avinguda del Marquès de l’Argentera fins a la Font Màgica de Montjuïc.

- 12 blocs i un quilòmetre d’espectacle itinerant amb un seguici de prop d’una hora de durada.

- Més de 1.281 participants entre ballarins, actors, xanquers, voluntaris…

- Més de 300 ballarins i actors professionals, més de 300 alumnes d’escoles de teatre, dansa i circ i més de 300 voluntaris de diferents associacions. 

- Més de 200 persones escollides per sorteig per formar part del seguici reial.

- Més de 1.281 vestits amb peces reutilitzades i vestuari de nova creació.

- Més de set tones de caramels.
 
Consells durant la cavalcada
- Segueix sempre les instruccions del personal de seguretat.
- Recorda que els principals riscos són el pas de les carrosses i tenir un accident per enfilar-se en algun objecte, com ara contenidors, semàfors, senyals... No ho facis mai. Actua sempre amb sentit comú: durant la celebració no et posis en risc ni exposis els teus fills a un possible accident.
- Queda't sempre darrere les tanques o la senyalització de seguretat del pas de carrosses.
- No parlis ni facis senyals que puguin distreure el personal de seguretat, ni els acompanyants a peu de les carrosses, ni els seus conductors, tret que es tracti d’un accident o d'una emergència.
- No t'acostis mai a les carrosses, ni intentis pujar-hi.
- No baixis mai a la via per agafar caramels que quedin en el pas de carrosses, et pots exposar al pas de les carrosses següents.
- No creuis pel mig de les carrosses ni t'hi acostis quan estiguin aturades o fent càrrega de combustible.
- No llancis caramels al personal de seguretat, a les persones de les carrosses ni a la gent que està mirant la cavalcada.
- Una vegada hagi acabat l’esdeveniment, abandona el lloc de manera ordenada, respectant l’ordre de sortida i seguint les indicacions dels serveis de seguretat.
- En cas de detectar alguna incidència informa'n immediatament el personal de seguretat i, si cal, truca al 112.
 

Una part del seguici de la cavalcada de Reis de l'any passat Foto: Ajuntament de Barcelona

Arxivat a