El silenci de Colau

L'alcaldessa de Barcelona, que es va dosificar en la campanya del 21-D, manté un discret segon pla després dels pobres resultats dels "comuns" | La llista de Domènech només va poder ser cinquena força a la capital tot i haver trencat amb el PSC, un avís seriós per a Colau abans d'encetar un any clau

Xavier Domènech, flanquejat per Ada Colau i Elisenda Alamany, durant la valoració del 21-D
Xavier Domènech, flanquejat per Ada Colau i Elisenda Alamany, durant la valoració del 21-D | Dani Gago / Catalunya en Comú
07 de gener del 2018
Actualitzat el 08 de gener a les 12:12h
Un dels últims contactes d'Ada Colau amb la premsa -contacte informal- va ser el 13 de desembre, en la tradicional copa nadalenca que l'Ajuntament de Barcelona convoca cada any abans de les dates festives. La cita, que permet la conversa distesa amb l'alcaldessa i els regidors, va caure aquest cop en plena campanya.

Els "comuns" aspiraven a tenir la clau de la governabilitat en uns comicis polaritzats, però els resultats acabarien sent discrets. En el diàleg espontani amb els periodistes va sorgir una de les sorpreses de la campanya: l'entrevista de l'alcaldessa al programa Sábado Deluxe, en què va revelar detalls de la seva vida personal. Va ser l'aparició més destacada -i impactant- de Colau en la cursa del 21-D. De fet, una de les úniques.  

Colau ha atès l'agenda institucional -inclosa la recepció als Reis de l'Orient-, però encara no s'ha pronunciat després de la patacada dels "comuns" a les urnes: Catalunya en Comú va empitjor els resultats (8 escons) de Catalunya Sí que es Pot (11). L'alcaldessa va comparèixer al costat de Xavier Domènech, amb rostre seriós, la nit electoral. Persones que van compartir amb ella aquella nit la descriuen especialment absent. Des de llavors no se li ha escoltat cap anàlisi dels resultats -decidida a marcar distàncies entre la institució i els registres electorals.

Un segon pla que també ha buscat Domènech. L'equip del cap de files dels "comuns" ha ajornat qualsevol entrevista, a l'espera de posar punt i final aquest gener a la seva etapa a Madrid per centrar-se exclusivament en el Parlament i la gestió del partit.
 

Ada Colau, a Sábado Deluxe. Foto: Telecinco


Presència limitada en campanya

L'alcaldessa no ha parlat del futur immediat dels "comuns" i tampoc no havia tingut un protagonisme rellevant en campanya. Les aparicions en mítings van ser comptades -va aparèixer en actes de petit format, alguns sense presència de la premsa-, fins al punt que Domènech va haver de referir-s'hi. "Ella ha volgut fer aquest tipus d'actes", va exposar el candidat en aquell moment. Colau va ser en l'arrencada de la campanya a l'Hospitalet de Llobregat, en el míting central a Nou Barris, en l'acte a Badalona al costat de Jean-Luc Mélenchon -tot i que no figurava en el programa inicial, com ella mateixa va detallar des de l'escenari- i en el míting final a Santa Coloma de Gramenet, al costat de Pablo Iglesias i la plana major de Podem. Iglesias, de fet, va tenir més presència al costat de Domènech que la mateixa alcaldessa.   

Fins i tot els rivals polítics esperaven més presència de Colau en campanya. La cara més visible dels "comuns" i el seu partit ja s'havien inhibit de les eleccions del 27 de setembre del 2015, just després d'assumir el govern municipal a Barcelona, un pas al costat que va castigar els resultats de Catalunya Sí que es Pot, una coalició pilotada per ICV i Podem. Aquestes eren les primeres catalanes en què Colau s'implicava. També eren els primers comicis que posaven a prova el nou partit de l'alcaldessa, suma de totes les sensibilitats del seu espai polític. D'aquí la sorpresa pel seu mesurat protagonisme. Veus dels "comuns" consultades per NacióDigital admeten haver tret poc rendiment al trencament del pacte de govern amb el PSC, una decisió presa per les bases de Barcelona en Comú per la complicitat dels socialistes amb l'aplicació de l'article 155.
 

Pablo Iglesias, amb Xavier Domènech i Ada Colau al míting central de la campanya dels comuns a Nou Barris. Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


Els resultats electorals a Barcelona evidencien aquesta escassa rendibilitat. Ara les mirades se centren en com es va dissenyar la campanya. Catalunya en Comú va ser només la cinquena força més votada a la capital catalana. La desfeta és encara més pesada per a Colau pel triomf de Ciutadans a Barcelona, que es va imposar en set dels deu districtes i en la meitat dels 73 barris, mentre que ERC i Junts per Catalunya es van repartir la victòria en la resta. Els "comuns" només van aconseguir ser quarta força al districte de Nou Barris -termòmetre del comportament del vot més popular- i a gairebé una vintena de barris més, però van caure fins a sisena força en els sis més benestants de la ciutat.




El segon avís per a l'alcaldessa i el seu partit ha arribat amb els resultats del darrer baròmetre municipal, presentat aquest dijous per Gerardo Pisarello, mà dreta de Colau. El sondeig, elaborat abans de la campanya electoral i després del trencament del pacte de govern a Barcelona, revela que ERC ha atrapat els "comuns" en intenció de vot: els republicans fins i tot serien primera força si avui hi hagués eleccions (16,5% davant del 16,3% que arrossegaria Barcelona en Comú, que millora lleugerament). Colau preservaria la força que la va portar a l'alcaldia -és la líder més ben valorada-, però ja veu com ERC -que suma suports a costa del PDECat- li presenta batalla. El PSC, que millora els seus registres respecte al baròmetre en gairebé tres punts, no nota el desgast després d'haver perdut responsabilitats de govern.

El 2018 marcarà el futur immediat de l'alcaldessa. Serà un any clau per als "comuns", amb les municipals del 2019 ja a l'horitzó. Un altre cop en solitari en l'acció de govern, l'equip de Colau haurà de ser hàbil per explotar la geometria variable, improbable com serà que els socialistes li ofereixin suport incondicional. Tant ERC com el PDECat ja van detallar que no la "deixarien caure" si trencava amb el PSC, i ara caldrà veure quina és la resposta de l'oposició. El debat de pressupostos del nou exercici serà una prova de foc: no és descartable la via d'una altra moció de confiança. Colau també necessitarà suports per validar projectes estrella, com el del tranvia. L'any que comença té un pes capital. Els "comuns" necessiten consolidar el projecte i preservar les aspiracions a Barcelona, la joia de la corona.