El bloc unionista maniobra per controlar la mesa del Parlament si JxCat i ERC no tanquen un acord

Ciutadans, PSC i PP també valoren aprofitar un escenari d'impediment per votar dels electes empresonats o refugiats a Brussel·les per forçar la investidura d'Arrimadas | Els "comuns" rebutgen obtenir la presidència del Parlament a canvi de facilitar la investidura d'un candidat constitucionalista

03 de gener del 2018
Actualitzat el 04 de gener a les 10:49h

Arrimadas i Levy (d'esquenes) parlant amb Iceta al Parlament Foto: Adrià Costa


Hi ha converses discretes, propostes creuades i sondejos a distància, però les negociacions per configurar la mesa del Parlament i el nou Govern estan a l'espera de saber si aquest dijous Oriol Junqueras queda o no en llibertat. La treva nadalenca es trencarà la vigília de Reis. Si el líder d'ERC continua a la presó i Carles Puigdemont no torna, l'independentisme encararà una dura negociació contrarrellotge per decidir quin projecte de legislatura vol, qui el lidera i amb quins suports per garantir-ne l'estabilitat. El bloc constitucionalista, per la seva banda, també maniobrarà. Pretén aprofitar l'impediment per votar dels dirigents empresonats o refugiats a Brussel·les per imposar-se numèricament a la investidura, una possibilitat que només estaria al seu abast si aconseguissin la complicitat dels "comuns". 

Fonts coneixedores de les negociacions asseguren que ja s'ha produït un moviment en aquest sentit per part del bloc que conformen Ciutadans, PSC i PP. Han plantejat la possibilitat que el grup parlamentari encapçalat per Xavier Domènech presideixi el Parlament a canvi de no donar suport a cap presidenciable independentista. "Curiosament, la proposta que els 'comuns' tinguin la presidència de la mesa a canvi del seu suport a una presidència constitucional ve avalada des del PP estatal", explica un dirigent coneixedor de l'oferiment.

La situació dels populars és paradoxal. Encara que Mariano Rajoy en cap cas arribaria a acords amb Podem a escala estatal i que veu com Cs li guanya terreny a les enquestes, sí que estaria disposat a donar el vistiplau a aquesta presidència de la mesa per als "comuns" si això es tradueix en una investidura d'Inés Arrimadas. Un escenari altament improbable, pel veto de Domènech a Arrimadas. Tanmateix, la cap de llista de Ciutadans ja ha iniciat la seva estratègia de pressió i ha assegurat aquest dimecres que "el més urgent" és impedir una majoria independentista a la mesa del Parlament. Fonts de la direcció dels "comuns" asseguren, però, que no participaran de cap aliança que faciliti la presidència del Parlament o de la Generalitat a Ciutadans.

Els vuit diputats més cotitzats  

Els de Domènech tenen clar, i així van insistir durant la campanya, que no participaran de cap acord amb Cs i populars. De la mateixa manera que també van insistir que ni "per activa ni per passiva" facilitarien un president de Junts per Catalunya. Amb tot, els vuit diputats de Catalunya en Comú poden ser altament disputats pels dos blocs en els pròxims dies. La realitat és que, numèricament, pot ser un risc per a la investidura d'un candidat independentista el fet que els vuits electes que estan o a la presó o a Brussel·les no puguin votar. Es contempla com a probable que els tres electes empresonats -Junqueras, Joaquim Forn i Jordi Sànchez- poguessin obtenir un permís per assistir a la votació. Però la suma seguiria estant en risc a no ser que els diputats que estan a Brussel·les renunciessin a l'escó. Per això, es planteja la possibilitat de comptar amb els "comuns" per apuntalar la majoria. No només per a la investidura, sinó també per a l'estabilitat del Govern. 

Perquè també des de l'independentisme es planteja que l'estabilitat de la legislatura pot passar per garantir-se el suport de Catalunya en Comú i no només dels quatre representants de la CUP si aquests contemplen encara la via unilateral -Endavant, però, ja ha considerat que l'independentisme no té prou força per implementar la República-. Això implicaria, però, un full de ruta que descartés la via de la desobediència i pivotés en les polítiques socials. També un presidenciable que no tingués cap vinculació amb el PDECat, un fet que situaria Junts per Catalunya en la tessitura de renunciar a la presidència de la Generalitat per garantir una majoria sobiranista el més àmplia possible. Un altre escenari altament improbable.

Els "comuns" parteixen de la base que numèricament queden fora de la mesa, però que en funció de com s'encari políticament la legislatura poden tenir un paper més rellevant de l'esperat. "A hores d'ara no hi ha cap proposta seriosa. Estem preparats per no estar a la mesa, però també disposats a parlar amb tothom", asseguren fonts de la direcció dels "comuns", que reconeixen que si Junqueras fos excarcerat seria una "opció" real de president de la Generalitat. Tot i això, intentaran fugir de qualsevol pressió dels independentistes per relaxar les tensions internes que a hores d'ara tenen després dels mals resultats electorals. El 13 de gener tenen una reunió de la coordinadora, el màxim òrgan del partit entre congressos, per avaluar la situació i encarar la legislatura.  
 

Xavier Domènech i Ada Colau, amb la candidatura de Catalunya en Comú-Podem al míting final Foto: Dani Gago / Catalunya en Comú


El segon escenari dels constitucionalistes: repetició d'eleccions

Els de Domènech entenen, però, que a hores d'ara la iniciativa l'han de prendre els independentistes, que són els que tenen majoria. "La clau està en què vol fer el sector independentista. Ha de marcar què vol fer i la mesa hauria de ser una fotografia d'aquesta pretensió. Si volen una legislatura amb estabilitat i cert programa de govern que vagi més enllà de la majoria independentista, s'obre un joc nou", afirmen. Es parteix de la base que, a hores d'ara, Carme Forcadell hauria comunicat que no està disposada a repetir com a presidenta del Parlament i que això obre encara més els factors en joc a l'hora de pactar.

Si ni Junqueras ni Puigdemont són candidats a la investidura i Junts per Catalunya i ERC no aconsegueixen tancar un acord ràpidament, fonts coneixedores de les negociacions donen per fet que Ciutadans, PSC i PP tindran més marge per forçar la màquina. Que se'n surtin per aconseguir una majoria que permeti investir un president constitucionalista és extremadament difícil. Però si aquest escenari es constata com a impossible, el seu objectiu és que els independentistes entrin en un bloqueig que aboqui el país a una repetició de les eleccions.
 

Banderoles de Ciutadans al costat d'una estelada. Foto: Adrià Costa